Το «who is who» της Ελληνίδας μάνατζερ της χρονιάς στη Γερμανία

Το «who is who» της Ελληνίδας μάνατζερ της χρονιάς στη Γερμανία

Η πορεία της Βιργινίας Γκριν Γιοβανούδη από το Διδυμότειχο στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της ENCOS GmbH.

Όταν η Βιργινία Γκριν Γιοβανούδη αποφοιτούσε από το εξατάξιο γυμνάσιο Διδυμότειχου κι αποφάσιζε να συνεχίσει τις σπουδές της Γερμανία, δεν περίμενε ότι το 2014 θα βρισκόταν στη πρώτη θέση των μάνατζερ της χώρας, γιατί, όπως λέει και η ίδια, «δεν είμαι άνθρωπος των τίτλων».

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ENCOS GmbH, παροχής υπηρεσιών στη χημική και φαρμακευτική με έδρα το Αμβούργο, εξακολουθεί να επισκέπτεται τουλάχιστον 7-8 φορές το χρόνο την Ελλάδα, καθώς διαθέτει σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της, πρώην ακόλουθο Τύπου, Σταύρο Σταθουλόπουλο, έχουν καλούς φίλους και στις δύο πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη ζουν τα δύο αδέρφια της, ο Πασχάλης Γιοβανούδης, που είναι διευθυντής στο υποκατάστημα της ENCOS Hellas και η Ολυμπία, βιολόγος και δασκάλα.

«Είναι αυστηρή ως εργοδότρια, εξαιρετικά απαιτητική, αλλά δίκαιη και πιστεύει πολύ στην ίση μεταχείριση των εργαζομένων. Έχει φοβερό αξιοκρατικό κριτήριο, ξεχωρίζει με μια μικρή συνέντευξη τον ικανό, απεχθάνεται τις μη αξιοκρατικές διαδικασίες και τη διαφθορά και μισεί την παραπληροφόρηση», λένε οι υπάλληλοι του γραφείο της ENCOS Hellas στη Θεσσαλονίκη.

Η κα Γκριν Γιοβανούδη στηρίζει τους απόφοιτους ελληνικών Πολυτεχνείων
Η μάνατζερ της χρονιάς στη Γερμανία έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα σε μια προσπάθεια να προσλαμβάνονται και να μετεκπαιδεύονται όλο και περισσότεροι απόφοιτοι ελληνικών πολυτεχνείων στη χώρα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των Ελλήνων στην εταιρεία της να έχει ήδη ξεπεράσει τους 25 ανάμεσα στους 150 υπαλλήλους συνολικά.

«Οι Έλληνες συνεργάτες μας είναι εξαιρετικά δραστήριοι, πολύ εργατικοί. Δεν υπολείπονται σε κάτι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και αυτό είναι κάτι που τονίζω συνεχώς στους Γερμανούς, από την αρχή της κρίσης και παλιότερα», τονίζει και συμπληρώνει: «Η ζωή και η καριέρα μου είναι εδώ και χρόνια στη Γερμανία, η καρδιά μου όμως βρίσκεται στην Ελλάδα και θέλω να πω πόσο Ελληνίδα νιώθω».

Τι λέει η κα Β. Γκριν Γιοβανούδη για τους νέους
Μπροστά στο κύμα φυγής εκατοντάδων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, εκείνη τους παροτρύνει να μείνουν στην Ελλάδα. «Δεν είναι λύση η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Όταν φεύγουν τα καλά κεφάλια, μακροπρόθεσμα δεν είναι καθόλου καλό για την πατρίδα μας. Θα συνιστούσα λοιπόν στους νέους, σε αυτούς που έχουν ιδέες, να τις αναπτύξουν. Να μας στείλουν τις ιδέες τους, να προχωρήσουν στο επιχειρηματικό τομέα, δηλαδή να κάνουν κάποια επιχείρηση μόνοι τους. Υπάρχουν από την ΕΕ πολλά κονδύλια σε αυτόν τον τομέα. Να βγουν από το σκεπτικό της αναζήτησης απλά και μόνο μιας θέσης εργασίας. Αλλιώς δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι θα γίνουν σύντομα μεγάλες επενδύσεις».

«Ναι» στην γυναικεία επιχειρηματικότητα
Όσο για τις γυναίκες που τολμούν να εισέλθουν στο στίβο της επιχειρηματικότητας αναφέρει: «Οι γυναίκες έχουν το πρόβλημα ότι αποσύρονται για μερικά χρόνια λόγω των παιδιών στην καλύτερη ηλικία τους. Αλλά εμείς οι γυναίκες, δεν διεκδικούμε θέσεις ευθύνης γιατί από τη φύση μας αποφεύγουμε κάπως το προσκήνιο. Επίσης χρειάζεται καλλιέργεια αυτού που κάνουν και οι άνδρες, του networking, καλλιέργεια σχέσεων σε όλους τους τομείς. Οι γυναίκες το έχουν πολύ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν το καλλιεργούν σε επαγγελματική βάση, δεν μπορούμε να στήσουμε μια επιχείρηση χωρίς σχέσεις με άλλες επιχειρήσεις και με πελάτες. Πάντως από δική μου εμπειρία για να ανέβεις σε κάποια θέση πρέπει να εργαστείς στην αρχή πολύ σκληρά. Και τελικά ανεξάρτητα από το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, στον επαγγελματικό τομέα μετράει η εργασία που κάνουμε, το προϊόν που δίνουμε και όχι το φύλο ή η εμφάνιση».

Τι είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του DHW
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του DHW κ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος ανέφερε για την κα Γκριν Γιοβανούδη: «Συγχαίρω εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του DHW την αγαπητή Βιργινία για αυτή την τιμητική διάκριση. Η Βιργινία Γιοβανούδη, όπως είναι το πατρικό της όνομα, είναι πρότυπο ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία και στην επιχειρηματική κοινότητα και υπόδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε ένα τέτοιο χαρισματικό και αξιόλογο άτομο στις τάξεις των μελών μας. Οι συνεχόμενες εκλογές της στη γενική συνέλευση του Επιμελητηρίου Αμβούργου και στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Καινοτομίας του ίδιου επιμελητηρίου αντανακλούν τον σεβασμό και την εκτίμηση που δείχνει προς το πρόσωπό της η ηγεσία της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας».