Τις πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους στοχεύουν οι ΗΠΑ

Τις πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους στοχεύουν οι ΗΠΑ

Εντείνονται οι αεροπορικές επιθέσεις από τον διεθνή συνασπισμό - Αποκαλύψεις για νέες φρικτές πράξης βαρβαρότητας από τους τζιχαντιστές.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προχώρησε χθες και σήμερα σε 15 αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην επικράτεια της Συρίας και 10 στο Ιράκ, ανακοίνωσε η CentCom, η αμερικανική διοίκηση η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Δύο επιδρομές στοχοθέτησαν τζιχαντιστές κοντά στο Κομπάνι, την κουρδική πόλη στη βόρεια Συρία η οποία πολιορκείται από το ΙΚ, και «κατέστρεψε δύο από τις θέσεις», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός. Ένα ακόμη πλήγμα «προκάλεσε ζημιές σε ένα στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους» στη συριακή επαρχία Ράκα.

Άλλες επιδρομές έγιναν κοντά στην Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, και είχαν στόχο να πλήξουν «πηγές χρηματοδότησης του ΙΚ» και «κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε δομές παραγωγής, άντλησης, αποθήκευσης και μεταφοράς πετρελαίου», τόνισε η CentCom στην ανακοίνωσή της.

Το λαθρεμπόριο πετρελαίου είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών οι οποίοι, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να εξασφαλίζουν από ένα ως τρία εκατ. δολάρια την ημέρα, χάρη στην μεταπώλησή του σε ενδιάμεσους.

Στο γειτονικό Ιράκ, όπου το ΙΚ ελέγχει τεράστιες εκτάσεις, αεροσκάφη της αμερικανικής ΠΑ έπληξαν θέσεις των τζιχαντιστών κοντά στο Μπάιτζι, 200 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο διυλιστήριο αργού πετρελαίου της χώρας, ενώ έκαναν επίσης άλλες πέντε επιδρομές κοντά στο στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης (βόρειο Ιράκ), καταστρέφοντας οχήματα και προκαλώντας ζημιές σε ένα κτίριο όπου βρίσκονταν οι ισλαμιστές.

Αποτροπιασμός από νέες βαρβαρότητες του ΙΚ
Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσαν και κατόπιν σταύρωσαν και άφησαν σε δημόσια θέα έναν άνδρα τον οποίο κατηγόρησαν ότι κατέγραφε σε βίντεο τις εγκαταστάσεις τους στη βόρεια Συρία, ανέφερε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι το θύμα δολοφονήθηκε και σταυρώθηκε στην αλ Μπαμπ, μια πόλη στην επαρχία Χαλέπι της βορειοδυτικής Συρίας.

Επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, η ΜΚΟ ανέφερε ότι ο άνδρας εκτελέστηκε, σταυρώθηκε και στον σταυρό του τοποθετήθηκε ένα χαρτόνι που έγραφε: «Αμπντάλα αλ Μπούτσι. Έγκλημα: κατέγραφε τις θέσεις του ΙΚ για 500 τουρκικές λίρες (222 δολάρια) σε βίντεο. Ετυμηγορία: εκτέλεση και σταύρωση για τρεις ημέρες».

Το ΙΚ φημίζεται για την πρωτοφανή βαρβαρότητα με την οποία επιβάλλει την εξουσία του στις περιοχές της Συρίας και του γειτονικού Ιράκ τις οποίες έχει καταλάβει. Εκτελεί με συνοπτικές διαδικασίες όσους κατηγορεί για κατασκοπεία ή ότι καταπατούν την ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζει. Μέλη του αποκεφαλίζουν συχνά θύματά τους και καρφώνουν τα πτώματα σε σταυρούς, τους οποίους αφήνουν σε δημόσια θέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο