TMF: Η Ελλάδα έχει το πιο πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον παγκοσμίως

TMF: Η Ελλάδα έχει το πιο πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον παγκοσμίως
Η TMF αποδίδει την περιπλοκότητα του επιχειρείν στην Ελλάδα στο ραγδαία μεταβαλλόμενο νομοθετικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τους περίπλοκους νόμους στην αγορά εργασίας.

Μία πρωτιά, που δεν θα ζήλευε πραγματικά καμία χώρα, κατακτά η χώρα μας σε έρευνα της TMF Group για τις συνθήκες του επιχειρείν διεθνώς. Η Ελλάδα φιγουράρει στην κορυφή της κατάταξης με τις οικονομίες, που εμφανίζουν το πιο περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες προσέλκυσης επενδύσεων.

Ειδικοί της TMF Group συγκέντρωσαν στοιχεία από 76 χώρες. Η πολυπλοκότητα μετρήθηκε με δεδομένα για το πόσο περίπλοκες διαδικασίες απαιτούνται για την έναρξη και λειτουργίας μίας επιχείρησης, πόσο δυσνόητο είναι το πλαίσιο λειτουργίας, αλλά και πόσο απρόβλεπτο είναι το περιβάλλον για το επιχειρείν. Εξετάστηκαν εις βάθος δεδομένα τριών βασικών κατηγοριών: α) ρυθμιστικοί κανόνες και πρόστιμα μη συμμόρφωσης, β) φορολογία και λογιστικά πρότυπα και γ) το πλαίσιο προσλήψεων και απολύσεων. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με ειδικούς στις χώρες, που απέσπασαν τις 10 υψηλότερες και τις 10 χαμηλότερες θέσεις, και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν σε διαφόρους τομείς το τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον από το 1 έως το 10 με το 10 να δίνεται στο υψηλότερο επίπεδο πολυπλοκότητας.

Τι οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή του δείκτη Global Business Complexity Index; «Το ραγδαία μεταβαλλόμενο νομοθετικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τους περίπλοκους νόμους στην αγορά εργασίας» είναι η απάντηση που δίνει η TMF.

«Κάθε εβδομάδα νέες αποφάσεις και νόμοι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες λειτουργούν, κρατούν βιβλία, σχεδιάζουν το μέλλον τους και επικοινωνούν με τους πελάτες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γουσσιάκης της TMF Greece.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της εταιρείας η υφιστάμενη νομοθεσία είναι ήδη περίπλοκη, ενώ νέα μέτρα υιοθετούνται συνεχώς. Καταγράφονται επίσης περιπτώσεις πολλαπλών νόμων που έρχονται σε σύγκρουση με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για μία επίχειρηση να επιλέξει με ποιον να συμμορφωθεί. Για παράδειγμα σε ορισμένες περιπτώσεις η επιστροφή του ΦΠΑ υπόκειται σε διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με την εφορία, στην οποία υπάγεται ο φορολογούμενος, αναφέρει η έκθεση, ενώ προσθέτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις άτομα, που δηλώνουν πανομοιότυπα μερίσματα έχουν φορολογηθεί με συντελεστές που αποκλίνουν πάνω από 10%.

Σημειώνεται επίσης στην έκθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προσφέρει πάντα επαρκή καθοδήγηση, γεγονός που δυσκολεύει τις ξένες επιχειρήσεις στο να προσανατολιστούν. «Ορισμένα ελληνικά νησιά λειτουργούν ως ανεξάρτητες επαρχίες όσον αφορά στη συμμόρφωση και τους φόρους» σχολιάζουν οι ειδικοί της εταιρείας.

Όσον αφορά στις προσλήψεις και τις εργασιακές σχέσεις, σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος κοινωνικής πρόνοιας με υποχρεωτικά επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, ασφάλιση, καθώς επίσης έξοδα μεταφοράς και φοροελαφρύνσεις για έγγαμους με παιδιά. «Αν και το σύστημα επιδομάτων έχει απλοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, η νομοθεσία για τις προσλήψεις αλλάζει συχνά και πολλές φορές εφαρμόζεται αναδρομικά» επισημαίνεται.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι υπάρχουν περιορισμοί στις προσλήψεις. Για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο για μία εταιρεία να προσλάβει εργαζομένους από χώρες εκτός Ε.Ε., καθώς οι αρχές είναι επιφυλακτικές στο να χορηγήσουν άδεια εργασίας.

Η πρώτη δεκάδα της πολυπλοκότητας

Πέραν της Ελλάδας εξαιρετικά πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον παρουσιάζουν επίσης η Ινδονησία και η Βραζιλία, τις οποίες συναντάμε στην δεύτερη και τρίτη θέση της κατάταξης. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βολιβία, ενώ ακολουθούν δύο μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η μεγαλύτερη οικονομία της. Πρόκειται για τη Σλοβακία και τη Γερμανία. Η τελευταία αν και αποτελεί έναν ισχυρό επενδυτικό προορισμό με πανίσχυρη βιομηχανία και εξαγωγική μηχανή, συχνά αντιμετωπίζει παράπονα από τις επιχειρήσεις για αυξημένη γραφειοκρατία. Στις τρεις τελευταίες θέσεις της δεκάδας συναντάμε την γειτονική Τουρκία, την Κίνα και το Περού.