ΕΕ: Το 10% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει για κανονικό γεύμα – Το 30% του εισοδήματος «φεύγει» στα τρόφιμα

ΕΕ: Το 10% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει για κανονικό γεύμα – Το 30% του εισοδήματος «φεύγει» στα τρόφιμα
Καταναλωτές φορώντας προστατευτικές μάσκες και γάντια ψωνίζουν τρόφιμα σε λαϊκή αγορά στην Κόρινθο, η οποία λειτούργησε με τα νέα μέτρα προφύλαξης για το κοινό λόγω του κορονοϊού, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020. Από ‪23 Μαρτίου έως 25 Απριλίου 2020‬, αναστέλλεται προσωρινά η δραστηριότητα στις λαϊκές αγορές όσων κλάδων απαιτείται μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία της Κομισιόν για την κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα στην ΕΕ κατά το 2023.

Εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κόστος της παραγωγής, η Κομισιόν δημοσίευσε την Τρίτη μια αναλυτική έκθεση για την κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα στην ΕΕ κατά το 2023, με τίτλο «βασικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή διατροφική αλυσίδα».

Σημειώνεται πως πολλά από τα δεδομένα αφορούν το 2022, πριν από τις έντονες πιέσεις που καταγράφηκαν στον πληθωρισμό τροφίμων το 2023 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, η χώρα  να κατέγραψε το 2022 ένα ποσοστό 10% για τους πολίτες που δεν μπορούσε να πληρώσουν ένα κανονικό γεύμα (δηλαδή δήλωσαν αδυναμία να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ή χορτοφαγικό ισοδύναμο, κάθε δεύτερη μέρα.

Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 8,3%.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών

Στο σύνολο της Ένωσης, υπηρεσίες τροφίμων/αναψυκτικών (F&D) και εστίασης (σερβίρισμα φαγητού ή/και αλκοολούχων ή μη αλκοολούχων ποτών) αντιπροσώπευαν το 21,4 % της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών της ΕΕ το 2021.

Το 12,9% αφορούσε τρόφιμα, το 5,3% υπηρεσίες εστίασης, 1,8% σε αλκοολούχα ποτά και 1,4% σε μη αλκοολούχα ποτά.

Τα νοικοκυριά της Ελλάδας εμφάνισαν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στις δαπάνες για  υπηρεσίες τροφίμων/αναψυκτικών (F&D) και εστίασης (σερβίρισμα φαγητού ή/και αλκοολούχων ή μη αλκοολούχων ποτών), με ποσοστό 29,5% και μένοντας οριακά πίσω από τη Ρουμανία που κατέλαβε τη σχετική πρωτιά με ποσοστό 30%.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα και η Ιταλία ήταν οι μόνες χώρες της ΕΕ όπου  δαπανήθηκαν περισσότερα για μη αλκοολούχα παρά για αλκοολούχα ποτά.

Στην έκθεση της Κομισιόν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο του αγροδιατροφικού κλάδου.

Άλλα στοιχεία

Μεταξύ αυτών, το ότι η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος της ΕΕ όπου για το 2019 οι άνδρες έτρωγαν καθημερινά κατά μέσο όρο τουλάχιστον
πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών από τις γυναίκες.

Μερικά ακόμα στοιχεία για τη χώρα μας:

  • Η Ελλάδα, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Κύπρος ήταν τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ όπου το μερίδιο των κτηνοτρόφων αυξήθηκε μεταξύ 2010 και 2020.
  • Το μερίδιο των εργαζομένων της γεωργίας στη συνολική απασχόληση το 2021 στην Ελλάδα ήταν 9,9%.
  • Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ, με ποσοστό που ξεπερνά το 99%.
  • Για το 2022, το ποσοστό της προστιθέμενης αξίας της γεωργικής βιομηχανίας προς το ΑΕΠ της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 3,1%
  • Για την ιχθυοκαλλιέργεια, η Ελλάδα για το 2022 είχε  τον μεγαλύτερο αριθμό σκαφών είχε η Ελλάδα (17,8 % του συνόλου της ΕΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: