Το 2020 θα είναι το έτος των «πράσινων» διακοπών

Το 2020 θα είναι το έτος των «πράσινων» διακοπών
Photo: pixabay.com
Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας αποκαλύπτουν τις νέες τάσεις που θα μας απασχολήσουν.

Καθώς το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται παγκοσμίως και οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται, τα ταξίδια αναψυχής, τα οποία μέχρι και πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν πολυτέλεια για λίγους, σήμερα έχουν γίνει αγαθό για όλους. Ο μεγάλος ανταγωνισμός των αεροπορικών εταιρειών που οδηγεί σε πτώση των τιμών των εισιτηρίων, σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας που επιτρέπει στους χρήστες να κλείσουν μόνοι τους τις διακοπές που επιθυμούν, δίχως να απευθυνθούν σε κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο, έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην τουριστική βιομηχανία.

Με την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη να παραμένει στο επίκεντρο και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης να πραγματοποιείται σταδιακά στον κλάδο του τουρισμού, η αγορά προεξοφλεί μια ακόμη ενδιαφέρουσα τουριστική χρονιά που θα εκτοξεύσει τον ανταγωνισμό στα ύψη!

Οι ειδικοί, όπως αποτύπωσαν τις απόψεις τους στο ταξιδιωτικό περιοδικό National Geographic, εκτιμούν ότι το 2020 θα δούμε να αναδύεται ένα νέο είδος ταξιδιώτη, οικολογικά ευσυνείδητου που θα δώσει προτεραιότητα στον αντίκτυπο των ταξιδιών του στον πλανήτη, στον προορισμό, στις τοπικές κοινωνίες και στον εαυτό του.

Κατά κύριο λόγο οι ταξιδιώτες αναμένεται να στραφούν σε αύξηση του αριθμού των ταξιδιών που θα πραγματοποιήσουν μέσα στη χρονιά επιλέγοντας περισσότερους προορισμούς στο εξωτερικό μικρότερης, ωστόσο, χρονικής διάρκειας συγκριτικά με το παρελθόν.

Ο βασικός λόγος που προκρίνονται οι σύντομες αποδράσεις, τριών – τεσσάρων ημερών, δεν έχει να κάνει με τον περιορισμό του κόστους διαμονής, αλλά με το ότι ο ταξιδιώτης αναζητά περισσότερα διαλείμματα μέσα στη χρονιά, που θα τον αποφορτίσουν από τις εργασιακές και οικογενειακές του υποχρεώσεις, και θα του δώσουν τη δυνατότητα να ξεκουραστεί, αποφεύγοντας τις αρνητικές επιδράσεις ενός τζετ λαγκ.

Αυθεντικοί προορισμοί και παραδοσιακά μέσα μεταφοράς

«Η αειφορία θα παραμείνει η κυρίαρχη τάση του τουρισμού για τα χρόνια που έρχονται ταυτόχρονα με την ολοένα και αυξανόμενη αναζήτηση των τουριστών για ανάπτυξη σχέσεων με την κοινότητα υποδοχής μέσω μοναδικών και αυθεντικών αλληλεπιδράσεων. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως η ευεξία και ο αγροτουρισμός γενικά η επαφή με τη φύση σε επίπεδο φυσικό (πραγματικό) και πνευματικό θα βρεθούν στο προσκήνιο» επισημαίνει στο fortunegreece.com η Γεωργία Ζούνη, Διδάσκουσα στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Παν/μιου Πειραιά και Συνιδρύτρια του OpenTourism.

Εκτιμά πως οι “αυθεντικοί” –και συνήθως λιγότερο γνωστοί- προορισμοί και επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε πλεονεκτική πλέον ανταγωνιστική θέση. Ακόμη και αναφορικά με την μετακίνηση η τάση αυτή θα επηρεάζει τις ταξιδιωτικές αποφάσεις καθώς σύμφωνα με την Booking.com, περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες δεν φοβούνται να κάνουν περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στους προορισμούς τους εάν ταξιδεύουν με ένα μοναδικό είδος μεταφοράς.

«Καθώς περισσότεροι καταναλωτές σκέφτονται τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, θα υπάρξει αύξηση του ενδιαφέροντος για παλαιότερες και πιο βιώσιμες μορφές μεταφορών, όπως τρένα ή βάρκες» αναφέρει η κα Ζούνη υπογραμμίζοντας πως η καινοτομία και η τεχνολογία θα εξακολουθούν να ηγούνται όλων των τάσεων αναφορικά με το μέλλον του τουρισμού.

Αύξηση των γυναικών που ταξιδεύουν μόνες

Η ταξιδιωτική κατηγορία που θα έχει την τιμητική της μέσα στο 2020 είναι αυτή των γυναικών, οι οποίες επιλέγουν να ταξιδέψουν με φίλες αντί για τον σύντροφό τους. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα του National Geographic, οι ταξιδιώτες γένους θηλυκού ενδιαφέρονται για τη στήριξη άλλων γυναικών, με αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εταιρίες να προσλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες ξεναγούς και να συνεργάζονται με παρόχους υπηρεσιών που ανήκουν σε γυναίκες.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και ο Γιώργος Παπαχρήστος, co – Founder και CEO της εταιρείας Toorbee  που παρέχει τις υπηρεσίες της σε µεγάλους online travel agents της Κίνας για τη διανοµή «in-destination» υπηρεσιών σε δηµοφιλείς προορισµούς της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Εστιάζοντας, κυρίως, στις Κινέζες τουρίστριες, ο κ. Παπαχρήστος αναγνωρίζει ότι κερδίζει σταδιακά έδαφος ο αριθμός των γυναικών που ταξιδεύουν μόνες τους στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και στη χώρα μας, ενώ έχει αλλάξει άρδην ο τρόπος που ξοδεύουν τα χρήματά τους. «Το budget είναι μεγαλύτερο, αλλά οι δαπάνες εξειδικευμένες. Αντί για ψώνια ένδυσης υπόδησης, οι Κινέζες προτιμούν να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε πράγματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και το φαγητό» διευκρινίζει στο fortunegreece.com ο κ. Παπαχρήστος.

Προσθέτει πως ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και Αμερικής έχει δώσει σημαντική τουριστική ώθηση στην Ευρώπη, όπως επίσης και η απλοποίηση των διαδικασιών για έκδοση visa που δημιουργεί με τη σειρά της τρομακτικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η δε ευκολία εκτέλεσης ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου καθιστά τα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών Ηπείρων παιχνιδάκι.

Eco friendly ξενοδοχεία και τουριστικοί οικισμοί σε δάση

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ζήτηση για οικολογικά καταλύματα που λειτουργούν με σεβασμό προς το περιβάλλον. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Booking.com, το 70% τείνει να κάνει κράτηση εάν γνωρίζει ότι το κατάλυμα είναι φιλικό στο περιβάλλον, ενώ και οι ίδιοι οι tour operators εντάσσουν στο χαρτοφυλάκιό τους ξενοδοχεία που αξιοποιούν την πράσινη ενέργεια, ανακυκλώνουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι πελάτες τους και βασίζουν τα μενού τους σε τοπικά παραγόμενα βιολογικά προϊόντα.

Προσανατολισμένες στη φύση είναι και οι διακοπές ευεξίας. Τουριστικοί οικισμοί κρυμμένοι μέσα σε δάση προσφέρουν στους ταξιδιώτες γαλήνη και αποτοξίνωση από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και την ηχορύπανση στην πόλη. Τα ξενοδοχεία επενδύουν σε προγράμματα που προάγουν την προσωπική μεταμόρφωση και εστιάζουν όχι απλώς στο σώμα και στο μυαλό αλλά και στο πνεύμα και την ψυχή μέσα από τη σύνδεση με τη φύση.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη ζήτηση από ταξιδιώτες που θέλουν να κάνουν διακοπές κοντά στη φύση. Ζητούν μάλιστα να κλείσουν προκαταβολικά δραστηριότητες, όπως πεζοπορία ή ράφτινγκ, καθώς δίνουν βαρύτητα στην εμπειρία» τονίζει ο Γιώργος Καραβατάκης, Ιδιοκτήτης του Diplomat Travel,εκτιμώντας ότι η άνοδος αυτού του τύπου διακοπών είναι της τάξης του 30% και αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Διευκρινίζει δε πως η αναλογία όσων επιλέγουν οργανωμένα ταξιδιωτικά πακέτα και εκείνων που προτιμούν  τα ατομικά έχει διαμορφωθεί σε 20%-80%. «Μόνο οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι στρέφονται στα οργανωμένα πακέτα διακοπών. Οι νέοι αξιοποιούν εφαρμογές όπως το Uber, προβαίνουν σε ενοικιάσεις αυτοκινήτων και αποφεύγουν να περάσουν όλη τη μέρα τους σε ένα πούλμαν ακολουθώντας ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα».

Τέλος ο κ. Καραβατάκης, αναφέρει πως μπορεί οι μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις να συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, ωστόσο, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στα ταξίδια σε ασιατικούς προορισμούς. «Η Μέση Ανατολή προσελκύει κόσμο. Ταϊλάνδη, Μπαλί διατηρούν τη θέση τους, όμως η χώρα που θα έλεγα ότι μας ζητούν  πλέον περισσότερο είναι το Βιετνάμ» καταλήγει.