Το 22% των μεταναστευτικών ζώων στον πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση – Η «καμπάνα» του ΟΗΕ

Το 22% των μεταναστευτικών ζώων στον πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση – Η «καμπάνα» του ΟΗΕ
Photo: AFP
Δραστηριότητες όπως το κυνήγι, η αλιεία επηρεάζουν το 70% των ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΟΗΕ.

Περισσότερα από το ένα πέμπτο των μεταναστευτικών ειδών στον κόσμο κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης επέμβασης, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα μεταναστευτικά ζώα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Δισεκατομμύρια ζώα πραγματοποιούν κάθε χρόνο ταξίδια μέσω ερήμων, πεδιάδων ή ωκεανών για να αναπαραχθούν και να τραφούν, και οι «μη βιώσιμες» πιέσεις που ασκούνται στα μεταναστευτικά είδη θα μπορούσαν όχι μόνο να δουν τους πληθυσμούς τους να μειώνονται, αλλά και να διαταράξουν τον εφοδιασμό τροφίμων και να απειλήσουν τα μέσα διαβίωσης, αναφέρει η έκθεση.

Από τα 1.189 είδη που καλύπτονται από μια σύμβαση του ΟΗΕ του 1979 για την προστασία των μεταναστευτικών ζώων, το 44% έχει δει τον αριθμό τους να μειώνεται, ενώ το 22% θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς, προστίθεται στην έκθεση.

Οι αριθμοί βασίστηκαν σε εκτιμήσεις και στοιχεία που παρείχε η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), καθώς και στον Δείκτη Ζωντανού Πλανήτη (Living Planet Index), ο οποίος συγκεντρώνει αριθμούς πληθυσμών για περισσότερα από 5.000 είδη από το 1970 και μετά.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, δίνει «μια πολύ σαφή κατεύθυνση» σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τις απειλές κατά των μεταναστευτικών ειδών, ανέφερε η Έιμι Φράνκελ, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη διατήρηση των μεταναστευτικών ειδών άγριων ζώων.

«Το θέμα είναι πάντα η εφαρμογή», πρόσθεσε ενόψει της συνόδου της σύμβασης, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Ο άνθρωπος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή, με δραστηριότητες όπως το κυνήγι, η αλιεία και άλλες μορφές υπερεκμετάλλευσης να επηρεάζουν το 70% των ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΟΗΕ.

Η απώλεια των φυσικών περιβάλλοντων επηρεάζει έως και το 75% των ειδών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ απομονωμένων οικοσυστημάτων. Οι συντάκτες της έκθεσης κάλεσαν τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν τη διατάραξη των ενδιαιτημάτων και των μεταναστευτικών διαδρομών κατά την εγκατάσταση υποδομών όπως φράγματα, αγωγοί ή ανεμογεννήτριες.

«Πρέπει να εξετάσουμε τα ανώτερα επίπεδα λήψης κυβερνητικών αποφάσεων και τι σχεδιάζεται, ώστε να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανθρώπινες ανάγκες, χωρίς να θυσιάσουμε τη φύση που όλοι χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε» υποστήριξε η Φράνκελ

Οι πιέσεις επιδεινώνονται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας, οι οποίες διαταράσσουν το χρονοδιάγραμμα των μεταναστεύσεων, προκαλούν θερμικό στρες και οδηγούν σε όλο και πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία ή οι δασικές πυρκαγιές.

«Οι αλλαγές που είχαν ήδη προβλεφθεί πριν από μερικά χρόνια συμβαίνουν τώρα» συμπλήρωσε το στέλεχος του ΟΗΕ.

Τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης συνεδριάζουν κάθε τρία χρόνια για να εξετάσουν νέα είδη που θα προστεθούν στον κατάλογο επιτήρησης. Μεταξύ των ζώων που θα εξεταστούν στη συνάντηση της Σαμαρκάνδης αυτή την εβδομάδα θα είναι το γιγάντιο γατόψαρο του Αμαζονίου.

Ο οργανισμός θα εγκαινιάσει επίσης ένα νέο πρόγραμμα για την παροχή τεχνικής βοήθειας στις χώρες για την αποτελεσματικότερη προστασία των οικοτόπων, σημείωσε η Φράνκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com