Το 40% του εμπορίου της Ρωσίας πραγματοποιείται σε ρούβλια, λέει ο Πούτιν – Παρά τις κυρώσεις «ανθεί» η οικονομία

Το 40% του εμπορίου της Ρωσίας πραγματοποιείται σε ρούβλια, λέει ο Πούτιν – Παρά τις κυρώσεις «ανθεί» η οικονομία
ST. PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 7: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'ROSCONGRESS PRESS SERVICE/ HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian President Vladimir Putin speaks during the main session of the 27th St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in St. Petersburg, Russia on June 7, 2024. Roscongress Press Service / Anadolu (Photo by Roscongress Press Service / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Καθώς οι συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ μειώνονται...

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι το 40% του εμπορικού κύκλου εργασιών της Ρωσίας πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή σε ρούβλια, καθώς η χρήση δολαρίων, ευρώ και άλλων δυτικών νομισμάτων έχει μειωθεί σημαντικά. Ο Πούτιν έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης, τονίζοντας ότι οι «φιλικές προς τη Ρωσία» χώρες, που αποτελούν τα τρία τέταρτα των συναλλαγών, θα καθορίσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ρωσία σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο των διακανονισμών στα νομίσματα των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οι πληρωμές για τις ρωσικές εξαγωγές σε «τοξικά» νομίσματα από μη φιλικές χώρες έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ τον τελευταίο χρόνο, ενώ το μερίδιο του ρουβλίου στις εισαγωγές και εξαγωγές αυξήθηκε από 30% πέρσι σε σχεδόν 40% φέτος, έναντι του 15% πριν από τον πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε επίσης σχέδια για την αναμόρφωση της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού της αξίας του ρωσικού χρηματιστηρίου έως το τέλος της δεκαετίας, της μείωσης των εισαγωγών και της τόνωσης των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις, η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες το 2024. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 3,2% για τη Ρωσία, υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο ρυθμό επέκτασης των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: