Ρωσία: Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση με «συνέπειες», για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Ρωσία: Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση με «συνέπειες», για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία
epa11227113 Russian President and presidential candidate Vladimir Putin meets with the media at his campaign headquarters in Moscow, Russia, 18 March 2024. Based on the results of processing more than 70 percent of the protocols, Vladimir Putin is the leader in the presidential elections of the Russian Federation with 87.16 percent of the votes, according to the CEC data. EPA/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύουν στην Ουκρανία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία.

H Ρωσία απείλησε την Πέμπτη πως οι χώρες της Δύσης που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για να πλήξουν απευθείας το ρωσικό έδαφος θα αντιμετωπίσουν οπωσδήποτε συνέπειες, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τους εχθρούς της Δύσης σε αντίποινα.

Μιλώντας με ανώτερους συντάκτες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων στην Αγία Πετρούπολη την Τετάρτη, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η Μόσχα σκέφτεται να προμηθεύσει προηγμένα όπλα μεγάλου βεληνεκούς – παρόμοιας φύσης με αυτά που η Δύση δίνει στην Ουκρανία – στους αντιπάλους της Δύσης σε όλο τον κόσμο.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύουν στην Ουκρανία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει στον εξοπλισμό των δυνάμεων που πολεμούν τα υπερπόντια συμφέροντά τους.

«Σκεφτόμαστε ότι αν κάποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να χτυπήσει το έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα, τότε γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύσουμε τα όπλα μας της ίδιας κατηγορίας σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου όπου θα υπάρξουν χτυπήματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που το κάνουν αυτό στη Ρωσία» διερωτήθηκε ο Πούτιν.

«Έτσι, η απάντηση θα μπορούσε να είναι συμμετρική. Θα το σκεφτούμε αυτό» συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του Πούτιν έθεσαν το ενδεχόμενο η Μόσχα να προμηθεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ομάδες που αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας σε περιοχές έντασης, όπως η Μέση Ανατολή.

Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη αν το Κρεμλίνο θα κατονομάσει χώρες ή περιοχές στις οποίες η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα με αυτόν τον τρόπο, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε:

«Φυσικά όχι. Ο πρόεδρος είπε ακριβώς αυτό που ήθελε να πει, και είναι μια πολύ σημαντική δήλωση που είναι πολύ διαφανής ότι η προμήθεια όπλων που θα εκτοξευθούν εναντίον μας δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες, και αυτές οι συνέπειες είναι βέβαιο ότι θα έρθουν» πρόσθεσε.

Πηγή: reuters.com