Το 41,5% των Ελλήνων εργαζόμενων δεν χρησιμοποιεί καθόλου ψηφιακές συσκευές

Το 41,5% των Ελλήνων εργαζόμενων δεν χρησιμοποιεί καθόλου ψηφιακές συσκευές
Photo: pixabay.com
Για τον χρόνο  που αφιερώνει ο εργαζόμενος χρησιμοποιώντας υπολογιστή, tablet, ή smartphone, εξαιρουμένων των τηλεφωνικών κλήσεων.

Πάνω από 4 στους 10 Έλληνες δεν χρησιμοποιούν καθόλου ψηφιακές συσκευές στην εργασία τους, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία, η έρευνα «έτρεξε» σε άτομα ηλικίας 15 έως 74 ετών που είχαν απασχόληση κατά την περίοδο της έρευνας ή είχαν εργαστεί τους τελευταίους 24 μήνες.

Σημειώνεται πως στην έρευνα ως χρήση ψηφιακών συσκευών ορίζεται ο χρόνος που αφιερώνει ο ερωτώμενος χρησιμοποιώντας υπολογιστή, tablet, ή smartphone για την πραγματοποίηση των καθηκόντων του, εξαιρουμένων των τηλεφωνικών κλήσεων.

Όπως προκύπτει, το μεγαλύτερο ποσοστό (41,5%) δεν χρησιμοποιεί καθόλου ψηφιακές συσκευές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. To 11,7% χρησιμοποιεί ψηφιακές συσκευές όλο ή σχεδόν όλο το χρόνο εργασίας και το 10,9% τις χρησιμοποιεί τον μισό ή λίγο περισσότερο από τον χρόνο εργασίας.

Εξετάζοντας τον χρόνο χρήσης ψηφιακών συσκευών κατά επάγγελμα, παρατηρείται ότι η συχνότερη χρήση απαντάται στους υπαλλήλους γραφείου, τους τεχνικούς – τεχνολόγους και τα ανώτερα στελέχη. Η μικρότερη χρήση εμφανίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες και στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Ανάγνωση εγχειριδίων και τεχνικών εγγράφων και εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών

Το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι αφιερώνουν τον μισό ή περισσότερο από τον χρόνο εργασίας τους στην ανάγνωση εγχειριδίων και τεχνικών εγγράφων είναι 3,9%, ενώ το ποσοστό όσων ασχολούνται με πολύπλοκους υπολογισμούς είναι περίπου 4,1%.

Εξετάζοντας την απασχόληση με γνωστικές διαδικασίες κατά επάγγελμα, φύλο και ομάδες ηλικιών, παρατηρείται ότι το ποσοστό των ατόμων που αφιερώνουν σε αυτές τον μισό ή περισσότερο από τον χρόνο εργασίας είναι υψηλότερο στα ανώτερα στελέχη, τους επαγγελματίες και τους τεχνικούς τεχνολόγους.

Ειδικότερα, το ποσοστό είναι υψηλότερο στο σύνολο των ανδρών απ’ ό,τι στο σύνολο των γυναικών (10,2% έναντι 9,7%) ενώ διαφοροποιείται ανά συνδυασμό φύλου και επαγγέλματος, καθώς τα ποσοστά είναι υψηλότερα στους άνδρες με εξαίρεση τους τεχνικούς-τεχνολόγους και τους υπαλλήλους γραφείου. Όσον αφορά στο συνδυασμό φύλου και ηλικίας, οι γνωστικές διαδικασίες είναι παρατηρούνται περισσότερο στους άνδρες 35-54 ετών και στις γυναίκες 15-34 ετών (10,7% και 12,2%, αντίστοιχα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: