Το 80% των Αμερικανών έχει λιγότερα χρήματα απ΄ ότι πριν την πανδημία

Το 80% των Αμερικανών έχει λιγότερα χρήματα απ΄ ότι πριν την πανδημία
Photo: pixabay.com
Το 20% των πλουσιότερων Αμερικανών εμφανίζει περισσότερες καταθέσεις και μετρητά σε σχέση με 3 χρόνια πριν.

Οι Αμερικανοί πολίτες που δεν βρίσκονται στο 20% των πλουσιότερων ατόμων στη χώρα είχαν κατά τον Ιούνιο λιγότερες καταθέσεις και χρήματα σε ρευστό σε σχέση με αυτά που είχαν κατά την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τα εισοδήματα των νοικοκυριών, το 80% είχαν κατά τον Ιούνιο του 2023 λιγότερα εισοδήματα, καταθέσει και άλλες assets ρευστότητα απ’ ότι διέθεταν τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε η πανδημία στις ΗΠΑ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Fed, όλες οι ομάδες εισοδημάτων είδαν τους λογαριασμούς τους να μειώνονται σε πραγματικούς όρους από το μέγιστο επίπεδο του 2021. Αλλά μεταξύ του πλουσιότερου 1/5 των νοικοκυριών, οι αποταμιεύσεις σε μετρητά εξακολουθούν να είναι περίπου 8% πάνω από το επίπεδό τους όταν χτύπησε η πανδημία. Αντίθετα, τα φτωχότερα 2/5 των Αμερικανών έχουν δει μια πτώση 8% κατά την ίδια περίοδο. Και το επόμενο 40% -μια ομάδα που αντιστοιχεί περίπου στη μεσαία τάξη των ΗΠΑ– είδε τις αποταμιεύσεις τους σε μετρητά να πέφτουν κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν εξασθένηση της «δύναμη πυρός» που έχουν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί καταναλωτές, η ανθεκτικότητα των οποίων κράτησε την οικονομία σε ταχεία ανάπτυξη φέτος και απέτρεψε την ύφεση που πολλοί ανέμεναν. Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ύφεση εξακολουθεί να υπάρχει ως ενδεχόμενο, καθώς τα νοικοκυριά δεν έχουν πολλά μετρητά στη διάθεσή τους.

Η Fed του Σαν Φρανσίσκο εκτιμά ότι το συνολικό απόθεμα των πλεονασματικών αποταμιεύσεων θα εξαντληθεί πιθανότατα κατά το τρέχον τρίμηνο.

Συνολικά, η καθαρή περιουσία των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά περίπου 5,5 τρισ. δολάρια την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με την Fed.Η αύξηση προήλθε από τη στέγαση -μια λιγότερο ρευστοποιήσιμη μορφή πλούτου- και τα κέρδη για τις μετοχές, η ιδιοκτησία των οποίων «κινείται» προς τα πλουσιότερα νοικοκυριά.

Οι αριθμοί της Fed αναδεικνύουν επίσης την ασυνήθιστη πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών μετά την ύφεση της πανδημίας, σε σύγκριση με προηγούμενες υφέσεις. Η μεγάλης κλίμακας οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση και η αναγκαστική αποταμίευση που διαμορφώσαν τα lockdown, βοήθησαν τους Αμερικανούς να συσσωρεύσουν αποθέματα επιπλέον μετρητών. Η αγοραστική τους δύναμη τροφοδότησε μια ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, με την τελευταία να ενδέχεται να εξαντλείται σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com