JP Morgan: Σίγουρες οι νέες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed – «Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για το 7%»

JP Morgan: Σίγουρες οι νέες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed – «Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για το 7%»
CEO JPMorgan Chase Bank Jamie Dimon testifies before Senate Banking and Urban affairs Committee about Annual Oversight of the Nations Largest Banks during a hearing today on September 22, 2022 at Senate Hart/Capitol Hill in Washington DC, USA. (Photo by Lenin Nolly/NurPhoto) (Photo by Lenin Nolly / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η διαφορά μεταξύ του 5% και του 7% θα είναι περισσότερο επίπονη για την οικονομία από τη διαφορά μεταξύ του 3% και του 5%.

Ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, εμφανίστηκε σίγουρος για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) το επόμενο χρονικό διάστημα, κάνοντας λόγο για περαιτέρω σύσφιξη στη νομισματική πολιτική της Fed.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε αρκετές αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022, στο πλαίσιο των δράσεων της για επαναφορά του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία στον στόχο του 2%. Οι αυξήσεις των επιτοκίων φαίνεται να έχουν επιφέρει την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, με την Fed να έχει «παγώσει» τις αυξήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις της νομισματικής της επιτροπής (FOMC). Το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται σήμερα στο 5,5%, με μερίδα των αγορών να ελπίζει ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις.

Μιλώντας στους Times της Ινδίας, ο Ντίμον είπε πως τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, προσθέτοντας πως η διαφορά μεταξύ του 5% και του 7% θα είναι περισσότερο επίπονη για την οικονομία από τη διαφορά μεταξύ του 3% και του 5%.

«Το να πάμε από το μηδέν στο 2% δεν ήταν σχεδόν καμία αύξηση. Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% αιφνιδίασε ορισμένους ανθρώπους, αλλά κανείς δεν θα έβγαζε το 5% από το πεδίο του πιθανού. Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%» υπογράμμισε ο Ντίμον.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, εάν το βασικό επιτόκιο ανέβει στο 7%, αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ήδη, οι αναλυτές τοποθετούν την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 60%.

Ένα ποσοστό 7% θα «έσβηνε» την πρόσφατη αισιοδοξία των αξιωματούχων της Fed σχετικά με την ικανότητά τους να οργανώσουν μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, δηλαδή την επαναφορά του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com