Το αμερικάνικο λόμπι των πιο ισχυρών εταιρειών κάνει λόγο για «αηδιαστική» εισβολή στο Καπιτώλιο

Το αμερικάνικο λόμπι των πιο ισχυρών εταιρειών κάνει λόγο για «αηδιαστική» εισβολή στο Καπιτώλιο
epa08923722 Pro-Trump protesters storm the grounds of the East Front of the US Capitol, in Washington, DC, USA, 06 January 2021. Various groups of Trump supporters have broken into the US Capitol and rioted as Congress prepares to meet and certify the results of the 2020 US Presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εταιρικοί ηγέτες κάλεσαν τον Τραμπ να βάλει ένα τέλος στο χάος.

των Phil Wahba & Katherine Dunn

Αν και ο Πρόεδρος Τραμπ κέρδισε συχνά τον έπαινο της εταιρικής Αμερικής για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του σχετικά με τις φορολογικές περικοπές και τους δασμούς, η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη από υποστηρικτές του που επεδίωκαν να ανατρέψουν την πρόσφατη εκλογική του ήττα συνάντησε την καταδίκη των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών της χώρας.

Το Business Roundtable, μια ομάδα CEO από 200 μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, Amazon, Delta Air Lines, Pfizer και PepsiCo, κάλεσε τον Τραμπ και τους συμμάχους του «να θέσουν ένα τέρμα στο χάος και να διευκολύνουν την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας». προσθέτοντας ότι «η χώρα αξίζει καλύτερα».

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ είπε: «Οι επιθέσεις εναντίον του κτιρίου του Καπιτωλίου και της δημοκρατίας του έθνους μας πρέπει να τελειώσουν τώρα».

Την Τετάρτη το απόγευμα, αφότου ο Τραμπ μίλησε σε μια συγκέντρωση κοντά στον Λευκό Οίκο για να επαναλάβει τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι κέρδισε τις εκλογές, εκατοντάδες υποστηρικτές του – πολλοί με σημαίες της Αμερικής της εκστρατείας Trump 2020 και της Συνομοσπονδίας – εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, σπρώχνοντας τους φρουρούς ασφαλείας.

Το Κογκρέσο βρισκόταν στη διαδικασία έγκρισης της ψηφοφορίας του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που θα όριζε τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν η ομάδα εισέβαλε στο κτίριο και έβαλε τέλος στη διαδικασία.

Η Εθνική Ένωση Μεταποίησης, η μεγαλύτερη ένωση του κλάδου της μεταποίησης στις ΗΠΑ, μίλησε με πιο σκληρά λόγια σε σχέση με το Business Roundtable, περιγράφοντας τις σκηνές από το Καπιτώλιο ως «αηδιαστικές», αποκαλώντας τους ταραχές «κακοποιούς» και λέγοντας ότι ο Αντιπρόεδρος Mike Pence, ένας πιστός «υπολοχαγός» του Τραμπ, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επικαλεσθεί την 25η Τροπολογία για να απομακρύνει τον Τραμπ από το αξίωμα. Ο Μπάιντεν πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του σε δύο εβδομάδες.

Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, JPMorgan Chase, και μέλος του Business Roundtable, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση: «Αυτό δεν αντανακλά το τι είμαστε ως λαός ή ως χώρα». Ο διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Marc Benioff, είπε σε ένα tweet: «Δεν υπάρχει χώρος για βία στη δημοκρατία μας». Άλλα κορυφαία στελέχη που καταδίκασαν τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη ήταν ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, και ο διευθύνων σύμβουλος της Citi, Michael Corbat.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Business Roundtable κάλεσε το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν χωρίς καθυστέρηση, στη μεγαλύτερη απόπειρα της επιχειρηματικής κοινότητας να σταματήσει τον Τραμπ και μια ομάδα 12 γερουσιαστών από τη συνέχιση της διεκδίκησης της εκλογικής νίκης.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές τον Νοέμβριο με διαφορά 74 εκλεκτόρων και πάνω από 7 εκατομμύρια ψήφους.