Το Bitcoin εκτοξεύθηκε μετά την υιοθέτησή του από τον Soros

Το Bitcoin εκτοξεύθηκε μετά την υιοθέτησή του από τον Soros
epa04606546 US Investor George Soros arrives at the 51st Security Conference at the Hotel Bayerischer Hof in Munich, Germany, 06 February 2015. During the Security Conference, several dozen Heads of State or Government, Foreign and Interior Ministers meet. EPA/ANDREAS GEBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ότι το Bitcoin κέρδισε την έγκριση του Soros - ακόμη και μια τέτοια χλιαρή έγκριση - είναι ακριβώς το είδος εκείνο της είδησης που μπορεί να κάνει τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων να …τρέχουν τα σάλια τους.

του Robert Hackett

Η Dawn Fitzpatrick, διευθύνουσα σύμβουλος του Soros Fund Management, του hedge fund που ίδρυσε ο Soros το 1970 (το ίδιο που έκανε το κόλπο με τη στερλίνα), αποκάλυψε πρόσφατα σε εκδήλωση του Bloomberg ότι το fund είναι επενδυτής κρυπτονομισμάτων. «Διαθέτουμε κάποια νομίσματα», δήλωσε η Fitzpatrick, αναφερόμενη στο Bitcoin. «Όχι πολλά», πρόσθεσε.

Ο Michael Vachon, εκπρόσωπος του ταμείου, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τις συμμετοχές του fund σε κρυπτονομίσματα: «Δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο προς το παρόν».

Το ότι το Bitcoin κέρδισε την έγκριση του Soros – ακόμη και μια τέτοια χλιαρή έγκριση – είναι ακριβώς το είδος εκείνο της είδησης που μπορεί να κάνει τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων να …τρέχουν τα σάλια τους.

Πράγματι, η τιμή του Bitcoin εκτοξεύτηκε αμέσως μετά τις παρατηρήσεις της Fitzpatrick, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 10% σε περισσότερα από 55.500 δολάρια. Η τιμή έχει πέσει λίγο από τότε, υποχωρώντας ελαφρώς στα 54.000 δολάρια – αλλά εξακολουθεί να έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η θέση του Soros στο Bitcoin είναι αξιοσημείωτη, καθώς το ταμείο έχει κάνει την περιουσία του ποντάροντας εναντίον των κυβερνήσεων και των οικονομικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών. Όπως έχει γράψει ο Michael Casey, επικεφαλής περιεχομένου στο ιστολόγιο Coindesk, το Bitcoin μπορεί να θεωρηθεί «μια μαζική θέση σορταρίσματος κατά ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος» – όπως το περιγράφει μεστότατα, το «μεγαλύτερο μεγάλο σορτάρισμα» – καθώς το εγγενώς ελευθεριακό νόμισμα λειτουργεί εκτός κυβερνητικού ελέγχου. Αν ο Soros κατέχει μερικά, σίγουρα υπάρχει κάτι σωστό στην ιδέα, έτσι δεν είναι;

Η είδηση μπορεί να είναι ανεπιθύμητη για τις ρυθμιστικές αρχές που προσπαθούν με ένταση να αποκτήσουν τον έλεγχο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ψηφιακών νομισμάτων ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με έρευνα του διαδικτυακού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Crypto.com, περισσότεροι από 200 εκατομμύρια παγκόσμιοι χρήστες εκτιμάται ότι συμμετέχουν σε αυτή την οικονομία, αριθμός που ανέφερε η Fitzpatrick στη συζήτησή της με το Bloomberg.

Ακόμα πιο σημαντικό από την αναφορά της Fitzpatrick στο Bitcoin είναι αυτό που είπε στη συνέχεια, ωστόσο. «Τα ίδια τα νομίσματα είναι λιγότερο ενδιαφέροντα από τις περιπτώσεις χρήσης του DeFi», συνέχισε, αναφερόμενη στην «αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική», την προσπάθεια της βιομηχανίας crypto να οικοδομήσει μια εναλλακτική Wall Street που θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από λογισμικό blockchain. Δεδομένης της πρόσφατης επίδρασης της αναφοράς αυτής στις τιμές, οι επενδυτές Bitcoin δεν φαίνεται να ενοχλήθηκαν.

Εντωμεταξύ, η τιμή του Ether, του κρυπτονομίσματος που συνδέεται με το Ethereum, το blockchain που με τη σειρά του συνδέεται περισσότερο με το κίνημα DeFi, έχει αυξηθεί κατά 7% σε περισσότερα από 3.600 δολάρια από τότε που έγιναν οι δηλώσεις.

Πηγή: fortune.com