Το Bitcoin φαίνεται πως αντέχει ακόμα στην «καταιγίδα» της πτώσης νομισμάτων

Το Bitcoin φαίνεται πως αντέχει ακόμα στην «καταιγίδα» της πτώσης νομισμάτων
Representation of the Bitcoin cryptocurrency is seen in this illustration photo taken in Poland on January 4, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP
Με τη βρετανική λίρα και το κινεζικό γουαν να σημειώνουν πτώση, το Bitcoin φαίνεται πως προσαρμόζεται στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Καθώς τα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής λίραςκαι του κινεζικού γουάν, πέφτουν, το Bitcoin φαίνεται πως δεν ακολουθεί, παρουσιάζοντας αύξηση 6,3% τις τελευταίες επτά ημέρες και «φλερτάροντας» με τις 20.000 δολάρια.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού και της δημοσιονομικής αβεβαιότητας, έχουν πλήξει τις παγκόσμιες αγορές. Παρόλο που το Bitcoin έχει συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό με τις οικονομικές διακυμάνσεις, η ισχυρή του απόδοση την περασμένη εβδομάδα έχει… συγκλονίσει ορισμένους εμπόρους και έχει κάνει πιο φανερό ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

«Ξέρετε ότι έχουμε φτάσει σε μια μοναδική περίοδο στην ιστορία, όταν το #Bitcoin ξαφνικά είναι λιγότερο ασταθές από τα νομίσματα fiat», έγραψε στο Twitter ο Sven Henrich, ιδρυτής της εταιρείας έρευνας αγορών NorthmanTrader.

Η βρετανική λίρα υποχώρησε πάνω από 5% την περασμένη εβδομάδα και πλησιάζει την ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ. Οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση στη δυσαρέσκεια με τις νέες πολιτικές της πρόσφατα διορισθείσας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, καθώς και στην αυξανόμενη ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

«Αυτό δεν είναι το Bitcoin», έγραψε στο Twitter η Angela Rayner, μέλος του Εργατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με μια εικόνα ενός γραφήματος που φθίνει γρήγορα. «Είναι η βρετανική λίρα».

Άλλα μεγάλα νομίσματα έχουν υποφέρει παρόμοια, με το γουάν της Κίνας να υποχωρεί επίσης έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι αναλυτές το αποδίδουν σε επιφυλακτικότητα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον Covid η χώρα και τα αυξανόμενα οικονομικά δεινά.

Το Bitcoin αντιμετώπισε τη δική του ταλαιπωρία τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο στις αρχές του μήνα πριν υποχωρήσει απότομα στα μέσα Σεπτεμβρίου, εν μέσω υψηλότερων από το αναμενόμενο αναφορών για πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Παρόλο που το Bitcoin έχει παρουσιαστεί ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, η σύνδεσή του με τις αγορές των ΗΠΑ καταδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή του στην παραδοσιακή χρηματοδότηση. Ο επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων Tyler Winklevoss έγραψε στο Twitter ότι οι ιδιότητες του Bitcoin «υπαγορεύουν ότι πρέπει να συσχετίζεται αντιστρόφως με τον πληθωρισμό», με την υποαπόδοσή του να δείχνει «πόσο νωρίς είναι».

Όπως ανέφερε το DealBook των New York Times, το Bitcoin διαπραγματεύεται σε μεγάλο βαθμό σαν επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο, όπως οι μετοχές τεχνολογίας. Η άνοδός του την περασμένη εβδομάδα ήταν κάτι σαν παρέκκλιση, με το Bitcoin να βρίσκεται ελαφρώς στο πράσινο κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί σχεδόν 10%.

Οι υποστηρικτές φαίνεται να απολαμβάνουν την πρόσφατη άνοδο, ειδικά καθώς τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία μειώνονται. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για το κρυπτονόμισμα, κάτι που το Bitcoin Magazine φρόντισε να σημειώσει.

«Η βρετανική λίρα μειώθηκε κατά 12% από τότε που ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας είπε «Να είστε έτοιμοι να χάσετε όλα τα χρήματά σας» σε Bitcoin και κρυπτονομίσματα», ανέφερε ο λογαριασμός του Bitcoin Magazine στο Twitter.

Πηγή: fortune.com