Το ChatGPT παραβιάζει τους κανόνες προστασίας δεδομένων; – Περιθώριο 30 ημερών από την Ιταλία

Το ChatGPT παραβιάζει τους κανόνες προστασίας δεδομένων; – Περιθώριο 30 ημερών από την Ιταλία
OpenAI displayed on a smartphone with ChatGPT 4 seen in the background, in this photo illustration, in Brussels, Belgium, on September 20, 2023 (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Yπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν μία ή περισσότερες πιθανές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων από το chatbot της OpenAI.

Η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας ενημέρωσε την OpenAI ότι η εφαρμογή chatbot τεχνητής νοημοσύνης της, το ChatGPT, παραβιάζει τους κανόνες προστασίας δεδομένων.

Ο ιταλικός εποπτικός φορέας, γνωστός ως Garante -ένας από τους πιο ενεργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης με το καθεστώς προστασίας της ιδιωτικής ζωής του μπλοκ- απαγόρευσε πέρυσι για λίγο το ChatGPT λόγω της υποτιθέμενης παραβίασης των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής της ΕΕ.

Εκείνη την εποχή, η ρυθμιστική αρχή ξεκίνησε επίσης έρευνα, η οποία κατέληξε τώρα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν μία ή περισσότερες πιθανές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων, ανέφερε σε δήλωσή της η Garante.

Η ιταλική αρχή ενημέρωσε πως η OpenAI, που υποστηρίζεται από την Microsoft, έχει 30 ημέρες για να παρουσιάσει επιχειρήματα υπεράσπισης, και πρόσθεσε ότι η έρευνά της θα λάβει υπόψη της τις εργασίες που έχουν γίνει από μια ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας που αποτελείται από εθνικούς παρατηρητές προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Το Reuters σημειώνει πως η Ιταλία ήταν η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που περιόρισε το ChatGPT, η ραγδαία ανάπτυξη του οποίου έχει προσελκύσει την προσοχή των νομοθετών και των ρυθμιστικών αρχών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ (GDPR), που θεσπίστηκε το 2018, κάθε συγκεκριμένη εταιρεία που διαπιστώνεται ότι παραβιάζει τους κανόνες αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους έως και 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Τον Δεκέμβριο, οι νομοθέτες και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν σε προσωρινούς όρους για τη ρύθμιση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στον καθορισμό κανόνων που θα διέπουν την τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com