Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας

Μετά το νέο τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ θα φανεί εάν θα υπάρξει οριστικά συμφωνία ή πάγωμα των διαβουλεύσεων.

Η αποτύπωση εγγράφως μιας σειράς θεμάτων που συζήτησαν τη Δευτέρα στην τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μεταθέτει για σήμερα, Τρίτη, την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Αν επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα θα γίνει η τηλεφωνική επαφή, η δεύτερη, μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ.

Θα κλείσουν τα τυπικά μέρη της συμφωνίας και θα αποφασιστεί το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών. Καθώς ο Ζόραν Ζάεφ στις 13 και 14 του μήνα θα βρίσκεται στη Γερμανία οι Πρέσπες μπορούν να περιμένουν, μάλλον για το Σαββατοκύριακο όπου θα στηθεί ένα επικοινωνιακό σόου που χρειάζεται και στους δύο πολιτικούς. Εκτός κι αν ακυρωθεί το ταξίδι.

Μόλις ο Αλ. Τσίπρας κλείσει το τηλέφωνο θα σπεύσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι ενδεχομένως και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τότε και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο κοινοβούλια ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.

Στην εξίσωση αυτή στην ΠΓΔΜ μπαίνει ο παράγοντας των εθνικιστών, του προέδρο Ιβανοφ και του υπουργού Ν. Ντιμιτρόφ.

Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να διασφαλίσει τις κόκκινες γραμμές της, δηλαδή το erga omnes, αλλά και το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συνταγματικές αλλαγές με άρση του αλυτρωτισμού.

Να σημειωθεί ότι η κύρωση από την ελληνική βουλή θα γίνει μετά το σκοπιανό δημοψήφισμα.