Το «come back» του Φρανσουά Ολάντ

Το «come back» του Φρανσουά Ολάντ

Καλύπτει το χαμένο έδαφος ο Γάλλος πρόεδρος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. 

Κέρδισε έδαφος ο Φρανσουά Ολάντ το φετινό καλοκαίρι, όπως δείχνει το πολιτικό βαρόμετρο Ipsos, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το απόγευμα της Δευτέρας η γαλλική Le Point.

Το καλοκαιράκι, λοιπόν, είχε ούριο άνεμο για τον Γάλλο Πρόεδρο, που φαίνεται συνολικά να έχει κερδίσει επτά πόντους από τον περασμένο Μάιο, ανεβάζοντας το ποσοστό του κατά μέσο όρο, περίπου δύο μονάδες ανά μήνα. Το 28% φαντάζει μια νίκη, αν κι επισκιάζεται από ένα υψηλό ποσοστό δυσαρεστημένων, της τάξης του 67%.

Πέρυσι, ακριβώς την ίδια περίοδο, ο Φρανσουά Ολάντ ζούσε έναν δημοσκοπικό εφιάλτη, καθώς η δημοτικότητά του είχε κάθετη πτώση 11 μονάδων. Γεγονός λογικό βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν ένα εκτελεστικό καλοκαίρι, όσον αφορά τις δύσκολες αποφάσεις που είχε κληθεί να εφαρμόσει. Πάντως και φέτος τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι ιδιαιτέρως εύκολα, αφού έχει μπροστά του να περάσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και βέβαια να εφαρμόσει ένα νέο κύκλο φορολογικών αυξήσεων.

Τι είπαν στο τηλέφωνο Ομπάμα και Ολάντ;

Αυτό όμως που του δίνει χαρά, όπως γράφει η Le point είναι η εχθρική αντιμετώπιση που «απολαμβάνει» ο εξ αριστερών πολιτικός αντίπαλος Ζαν Λικ Μελανσόν. Ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου έχασε 5 ποσοστιαίες μονάδες το φετινό καλοκαίρι.
Ένας ακόμη λόγος για να χαίρονται στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μανουέλ Βαλς χαίρει άκρας …δημοτικότητας.

Και ενώ ο νυν Γάλλος Πρόεδρος ροκάνιζε το αμαρτωλό δημοσκοπικό του παρελθόν, ο πρώην κάτοικος των Ιλισίων, Νικόλα Σαρκοζί δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Ανέκαμψε κι εκείνος, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει πληρώσει την ταμπακιέρα για τις αρνητικές συνέπειες της προεκλογικής του εκστρατείας και χτυπάει στα ίσια τον εσωτερικό του αντίπαλο Φρανσουά Φιγιόν! Ο «Σαρκό» είδε τη δημοτικότητα του να ανεβαίνει κατά 5 μονάδες και να φτάνει στο 87%, ενώ ο Φιγιόν ακολουθεί με 73% και μάλιστα με φόρα, αφού κέρδισε επτά μονάδες. Τα ποσοστά αυτά ανήκουν στους υποστηρικτές της δεξιάς.

Ωστόσο, όπως σημαίνει στο άρθρο της η εφημερίδα, οι Γάλλοι φαίνεται να είναι ακόμη σε διάθεση διακοπών και να απέχουν των πολιτικών και της πολιτικής, αφού σημειώθηκαν αυξημένα ποσοστά στο: «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Πρέπει οι Γάλλοι να εγκαταλείψουν την Γαλλία για να επιτύχουν;

Κάποια άλλα σημεία άξια αναφοράς του πολιτικού βαρόμετρου του Ipsos είναι τα εξής: Αν και στην κορυφή του καταλόγου τον πλέον συμπαθητικών πολιτικών βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, ο δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Νταλανοέ, επίσης σοσιαλιστής, ακολουθεί στη δεύτερη θέση με το σταθερό και αμετάβλητο ποσοστό 49%, ενώ πολύ ψηλά κινείται και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, με ποσοστό 46% κερδίζοντας μάλιστα και μία μονάδα, από την μέτρηση του Μαΐου.

Στην γενική κατάταξη ο Φρανσουά Φιγιόν από τα δεξιά συγκεντρώνει 45%, ο Νικολά Σαρκοζί 42%, ο κεντροδεξιός Ζαν Φρανσουά Κοπέ 27%, η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν κρατάει σταθερό το ποσοστό της στο 31%, ο αριστερός Μελανσόν σε πτώση -5% συγκεντρώνει 31% και η οικολόγος Σεσίλ Ντιφλό επίσης σε πτώση, επίσης 31%.