Το ΔΝΤ υπέρ των ψηφιακών νομισμάτων – «Μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά»

Το ΔΝΤ υπέρ των ψηφιακών νομισμάτων – «Μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά»
Cryptocurrency digital currency exchange, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Περισσότερες από 100 χώρες διερευνούν το ενδεχόμενο δημιουργίας CBDC, δηλαδή περίπου το 60% των χωρών του κόσμου

Το ΔΝΤ έστειλε μήνυμα πως τις κεντρικές τράπεζες υπέρ των ψηφιακών νομισμάτων (CBDC), υποστηρίζοντας πως μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο fintech στη Σιγκαπούρη.

«Τα CBDC μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά, η διανομή των οποίων είναι δαπανηρή στις νησιωτικές οικονομίες. Μπορούν να προσφέρουν ανθεκτικότητα σε πιο προηγμένες οικονομίες. Και μπορούν να βελτιώσουν τη χρηματοπιστωτική ένταξη εκεί όπου λίγοι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς» υποστήριξε η Βουλγάρα αξιωματούχος.

Το CNBC αναφέρει πως τα CBDC είναι η ψηφιακή μορφή του πλαστικού νομίσματος μιας χώρας, τα οποία ρυθμίζονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Τροφοδοτούνται από την τεχνολογία blockchain, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να διοχετεύουν τις κρατικές πληρωμές απευθείας στα νοικοκυριά.

«Τα CBDC θα προσφέρουν μια ασφαλή και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στα μετρητά. Θα προσέφεραν επίσης μια γέφυρα για να περάσουν μεταξύ των ιδιωτικών νομισμάτων και ένα μέτρο μέτρησης της αξίας τους, όπως ακριβώς τα μετρητά σήμερα, τα οποία μπορούμε να αποσύρουμε από τις τράπεζές μας» συμπλήρωσε η Γκεοργκίεβα.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι περισσότερες από 100 χώρες διερευνούν το ενδεχόμενο δημιουργίας CBDC, δηλαδή περίπου το 60% των χωρών του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το επίπεδο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα CBDC είναι πρωτοφανές. Αρκετές κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικές εφαρμογές ή ακόμη και εκδώσει ένα CBDC» είχε υποστηρίξει ΔΝΤ σε έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα του 2022 που διεξήγαγε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, από τις 86 κεντρικές τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 93% δήλωσε ότι διερευνούν τα CBDC ενώ το 58% δήλωσε ότι είναι πιθανό να εκδώσει ή μπορεί ενδεχομένως να εκδώσει ένα CBDC λιανικής είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα.

Όμως, μέχρι τον Ιούνιο, μόνο 11 χώρες είχαν υιοθετήσει CBDC, ενώ άλλες 53 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού και 46 ερευνούν το θέμα, σύμφωνα με στοιχεία του Atlantic Council.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα μπορούσε να ενισχύσει ορισμένα από τα οφέλη των CBDC», παρέχοντας ακριβή βαθμολόγηση των πιστώσεων και εξατομικευμένη υποστήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com