ΔΝΤ για Ελλάδα: Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2023 – STOP στις μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο

ΔΝΤ για Ελλάδα: Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2023 – STOP στις μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο
«Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός λόγω των πιέσεων από τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων» τονίζει το Ταμείο.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,5% για το σύνολο του 2023 και ήπια επιβράδυνση του ΑΕΠ της χώρας, στο 2% για το 2024, αναμένει το ΔΝΤ, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως στην Ελλάδα καταγράφεται συνεχόμενη βελτίωση στις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν βελτιώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της παραγωγικότητας.

Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν εμφανίζει ανθεκτικότητα και προστίθεται πως το χαμηλότερο επίπεδο επισφαλών δανείων μαζί με τα υψηλότερα περιθώρια λόγω των επιτοκίων έχουν βελτιώσει την τραπεζική κερδοφορία. «Η προληπτική διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων δικαιολογείται για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες διατηρούν άνετα κεφαλαιακά αποθέματα. Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες προσαρμόζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να διασφαλίσουν βιώσιμη κερδοφορία, ενώ τα προσωρινά αυξημένα κέρδη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων και την αποκατάσταση της ποιότητας του κεφαλαίου» συμπληρώνεται στην έκθεση.

Ακόμα, το Ταμείο υποστηρίζει πως «μέτρα με βάση τον δανειολήπτη για τους δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων -όπως ανώτατα όρια για τον λόγο δάνειο προς αξία και ανώτατα όρια για τον λόγο εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα- θα ενίσχυαν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και, κατά συνέπεια, θα περιόριζαν τις ευπάθειες του τραπεζικού συστήματος έναντι της ενδεχόμενης έκρηξης της αγοράς ακινήτων».

Για την ανάπτυξη της οικονομίας, υπογραμμίζει πως «η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από τη θετική αύξηση των πραγματικών μισθών, ενώ η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχίσει να επεκτείνεται με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν αναμένουν ότι θα φτάσει τα επίπεδα του 2% στα τέλη του 2025, καθώς οι πιέσεις στον δομικό πληθωρισμό -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- θα υποχωρήσουν σταδιακά παρά την κανονικοποίηση στις τιμές τρόφιμων και καυσίμων.

Οι «εντολές» προς την κυβέρνηση

Συνεχίζοντας, το Ταμείο σημειώνει με νόημα πως «τα συχνότερα ακραία κλιματικά φαινόμενα θα μπορούσαν να διαταράξουν τον τουρισμό και τις συνολικές δραστηριότητες. Αντίθετα, η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τις ισχυρότερες του αναμενόμενου αντιδράσεις της αγοράς στην αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός ως αποτέλεσμα των καιρικών σοκ, καθώς και των εγχώριων πιέσεων από τις πρόσφατες και αναμενόμενες αυξήσεις μισθών και συντάξεων».

Τονίζοντας την ανάγκη για συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος, το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως «η διατήρηση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ενώ θα προσφέρει πρόσθετο χώρο για δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το εσωτερικό και κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες. Αυτό θα συνέβαλε στη μείωση του μεγάλου επενδυτικού κενού της Ελλάδας, διατηρώντας παράλληλα τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σταθερά σε πτωτική πορεία».

Μήνυμα για τις δαπάνες

Στέλνοντας μήνυμα κατά των «μη απαραίτητων δαπανών», το Ταμείο αναφέρει πως αυτές «θα πρέπει να αντισταθούν σε τομείς, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις του δημόσιου τομέα, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε διακρατικές συγκρίσεις».

Αντίθετα, οι επενδυτικές ανάγκες είναι μεγάλες, μεταξύ άλλων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Οι κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες, όπως οι στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, θα πρέπει να προστατευθούν ή να επεκταθούν για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω μιας ενιαίας πύλης για παροχές, θα προστατεύσουν καλύτερα τους ευάλωτους».

«Πλάτη» στην κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Παίρνοντας θέση υπέρ της τελευταίες νομοθετικής ρύθμισης για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματικών, το Ταμείο υποστηρίζει πως «οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μεταρρυθμίσεων για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι σημαντικές και ευπρόσδεκτες».

Ακόμα, στην έκθεση σημειώνεται πως «οι συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση των ψηφιακών συναλλαγών και τον εξορθολογισμό των φορολογικών κινήτρων θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της είσπραξης των εσόδων. Δεδομένων των προγραμματισμένων μεγάλων επενδύσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η διαχείριση των δημόσιων επενδύσεων θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω».

Στη συνέχεια, το ΔΝΤ μιλά για ανάγκη συνεκτικών μεταρρυθμίσεων που θα στήριζαν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα θα «χαλάρωναν» τις πληθωριστικές πιέσεις.

  1. Επιτάχυνση των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Οι κανονισμοί θα πρέπει να εξορθολογιστούν για να διευκολυνθεί η είσοδος και η έξοδος επιχειρήσεων, καθώς και η μετάβαση σε θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού δυναμισμού και της παραγωγικότητας. Οι τρέχουσες προσπάθειες των αρχών στον τομέα της ψηφιοποίησης θα μπορούσαν να οξύνουν την εστίαση στην εξυπηρέτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οικονομικά οφέλη και τα οφέλη για την απασχόληση.
  2. Εξασφάλιση υψηλότερης συμμετοχής στην εργασία και καλύτερα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού. Η κλιμάκωση του συστήματος δια βίου μάθησης, μεταξύ άλλων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, θα μπορούσε να μειώσει τις ελλείψεις δεξιοτήτων και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης για την απασχόληση των νέων και των γυναικών. Μια πιο στοχευμένη πολιτική στήριξη, όπως η βελτίωση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας της παιδικής μέριμνας και η μείωση του οριακού φόρου εισοδήματος των δεύτερων μισθωτών, θα βοηθούσε στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
  3. Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος και των εξωδικαστικών διαδικασιών. Η περαιτέρω πρόοδος για την επιτάχυνση της διευθέτησης του χρέους μέσω αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο της πλατφόρμας εξωδικαστικών ρυθμίσεων και μέσω των επίσημων διαδικασιών βάσει του νέου κώδικα αφερεγγυότητας θα συμβάλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού δυναμισμού. Θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα με την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων και των προβληματικών οφειλών που ανακτώνται από τους φορεί

Για την πράσινη οικονομία

«Δεδομένης της κυριαρχίας των ορυκτών καυσίμων στην ενέργεια, μια ισχυρή εφαρμογή του πλαισίου πολιτικής των αρχών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τον εξορθολογισμό του πλαισίου αδειοδότησης για νέες επενδύσεις και την καλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιταχύνει την πρόοδο, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια. Οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου άνθρακα (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των τελών) σε τομείς  όπως οι μεταφορές, ώστε να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για την ταχεία και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση, καθώς η τιμή της ενέργειας συνεχίζει να ομαλοποιείται» καταλήγει η έκθεση του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: