Tο «ευχαριστώ» του Ερντογάν στον Τσίπρα

Tο «ευχαριστώ» του Ερντογάν στον Τσίπρα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) σε χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχαν, στην Άγκυρα, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015. Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, με το προσφυγικό να αποτελεί βασικό θέμα της ατζέντας του. Μετά την παρακολούθηση του φιλικού μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου των δύο χωρών, χθες το βράδυ, οι Τσίπρας και Νταβούτογλου είχαν το μεσημέρι στην Άγκυρα, επίσημη συνάντηση εργασίας. Είχε επίσης συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ με τους αρχηγούς των κομμάτων θα συναντηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα. Ενώ νωρίτερα συναντήθηκε στο Φανάρι και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τι συζήτησαν τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Τουρκίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό τις κρίσιμες ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου, κατά την εκδήλωση της χθεσινής απόπειρας πραξικοπήματος. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

Κατά τις ίδιες πηγές, σχετικά με το ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.