Το Ελληνικό Οικοσύστημα των Startups

Το Ελληνικό Οικοσύστημα των Startups

Οι παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΟΠΑ Γιώργο Ι. Δουκίδη - Συνέντευξη στο Fortunegreece.com.

Είναι οι επιχειρήσεις startups η νέα ατμομηχανή της Ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής; Τι «συστατικά» πρέπει να έχει μια επιχείρηση, ώστε να λάβει αυτόν τον χαρακτηρισμό; Είναι ερωτήσεις, οι οποίες μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ, δεδομένης της στροφής που παρατηρείται σε τέτοιου είδους εταιρείες παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Τo FortuneGreece.com μίλησε με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και ειδικού σε θέματα e-business και νέων τεχνολογιών, Γιώργο Ι. Δουκίδη, ο οποίος αναφέρεται στο «Ελληνικό Οικοσύστημα» που θρέφει αυτές τις εταιρείες και τους λόγους της μεγάλης στροφής στο startup επιχειρείν.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να εξηγηθεί αυτή η στροφή: η κατάρρευση παραδοσιακών εταιριών λόγω της οικονομικής κρίσης, το χαμηλό κόστος δημιουργίας τεχνολογικών startups, οι απαιτήσεις των καταναλωτών για νέες προχωρημένες υπηρεσίες, οι γνωστές επιτυχίες από το εξωτερικό και οι λίγες του εσωτερικού, αλλά και η δημιουργία ενός ‘ελληνικού οικοσυστήματος’ με αρκετές πρωτοβουλίες που βοηθούν στη δημιουργία των startups. Προσωπικά θεωρώ ότι η καινοτομία (είτε στο επιχειρηματικό μοντέλο ή/και στην τεχνολογία) είναι αυτή που καθορίζει τον όρο startup», εξηγεί.

Το e  -commerce “καλπάζει” στην Ελλάδα

Τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία
Οι νέοι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι ο δρόμος από μια εμπνευσμένη ιδέα μέχρι τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης είναι μακρύς και δύσβατος. Οι έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλωστε, μαρτυρούν ότι μόνο μια στις δώδεκα startup καταφέρνουν να γίνουν επιτυχημένες εταιρείες. Υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας;

«Δυστυχώς δεν υπάρχει χρυσός κανόνας», αναφέρει ο κ. Δουκίδης.

«Θα αναφέρω όμως μερικά χαρακτηριστικά που έχω εντοπίσει σε επιτυχημένα startups: Καινοτομία, όπως την ανέφερα και παραπάνω, σωστή και σε βάθος γνώση του κλάδου/αντικειμένου, επιμονή, υπομονή και πάθος στην προσπάθεια».

Και συμπληρώνει: «Ακόμη, εύρεση ειδικών που μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη του επιχειρηματικού μοντέλου και στη δημιουργία της επιχείρησης, συμπληρωματικότητα των ιδρυτών/στελεχών της επιχείρησης, αρχική χρηματοδότηση για τουλάχιστον δύο χρόνια, και τέλος, εξωστρεφή φιλοσοφία και στόχευση».

Οι Ελληνικές startups είναι εδώ…Ανακαλύψτε ποιες είναι!

Ο δρόμος προς τη χρηματοδότηση των startups
Ένας από τους παράγοντες επιτυχίας, όπως αναφέρεται παραπάνω, είναι αυτός της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ειδικά στο πρώτο στάδιο λειτουργίας τους. Το πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική αγορά είναι δεδομένο και πλήττει το ελληνικό επιχειρείν.

Από πού λοιπόν θα μπορούσαν να αντλήσουν χρήματα οι νέες start – up εταιρείες; Ο κ. Δουκίδης δείχνει το δρόμο.

«Ευτυχώς αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί από ελληνικές τράπεζες ειδικά funds για την αρχική χρηματοδότηση startups», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν βέβαια και τα Venture Capitals, αλλά αυτά απευθύνονται σε πιο ώριμες επιχειρήσεις. Ευκαιρίες υπάρχουν και μέσω τουλάχιστον 10 διαγωνισμών που πλέον πραγματοποιούνται στην χώρα μας, οι οποίοι δίνουν ειδικά χρηματικά έπαθλα ή τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές.  Προτείνω οι νέοι επιχειρηματίες να συμμετέχουν στις παραπάνω διαδικασίες γιατί θα κερδίσουν και από την δικτύωση, αλλά και τις προτάσεις ή παρατηρήσεις ειδικών, έτσι ώστε να καλυτερεύσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο».

Τα επόμενα startups δισεκατομμυρίων που έρχονται

Δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας
Καθώς startup και καινοτομία πάνε μαζί, οι δράσεις που αναπτύσσονται για να βοηθήσουν τέτοιες ενέργειες είναι πολλές. Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου εδώ και 7 χρόνια προσπαθεί να βοηθήσει τη δημιουργία ενός υγιούς οικοσυστήματος ανάπτυξης της νέας ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Ενδεικτικά ο κ. Δουκίδης αναφέρεται σε τρεις δράσεις που το εργαστήριο είτε οργανώνει είτε συμμετέχει.

«Οι τρεις δράσεις που συμμετέχουμε/οργανώνουμε στοχεύουν σε διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας:

• Το ennovation είναι ένας φοιτητικός διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου 300 φοιτητές σε 100 ομάδες, όπου τους βοηθάμε να αποτυπώσουν την καινοτόμο ιδέα τους, να δημιουργήσουν ένα χρήσιμο επιχειρηματικό πλάνο, και να καταλάβουν τα σωστά βήματα δημιουργίας μιας επιχείρησης. Κάθε χρόνο 2-3 ομάδες βρίσκουν μάλιστα και χρηματοδότηση.

• Το egg είναι μια κοινή προσπάθεια των Eurobank και Coralia για τη δημιουργία ενός «Incubator» (εκκολαπτήριο) που για ένα ολόκληρο χρόνο βοηθάει – τεχνικά, οργανωτικά, νομικά κλπ. – νέους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες να ιδρύσουν και να αρχίζουν να τρέχουν με επιτυχία την επιχείρηση τους.

• Στα e-volution awards  αναδεικνύονται οι βέλτιστες πρακτικές και η επιχειρηματική αριστεία στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Φέτος ξεκίνησε μια προσπάθεια ανάδειξης επιτυχημένων online επιχειρήσεων που βρίσκονται, όμως, στα αρχικά τους στάδια, μέσω της σχετικής προβολής, δικτύωσης, αλλά και της δυνατότητας χρηματοδότησης τους».