Το ελληνικό ζήτημα και οι G7

Το ελληνικό ζήτημα και οι G7
G7 summit participants walk to attend their first meeting in the hotel castle Elmau in Kruen, Germany, June 7, 2015. Leaders from the Group of Seven (G7) industrial nations meet on Sunday in the Bavarian Alps for a summit overshadowed by Greece's debt crisis and ongoing violence in Ukraine. Pictured are (L-R): Japanese Prime Minister Shinzo Abe, European Commission President Jean-Claude Juncker, Canadian Prime Minister Stephen Harper, French President Francois Hollande, European Council President Donald Tusk, German Chancellor Angela Merkel, U.S. President Barack Obama and British Prime Minister David Cameron. REUTERS/Christian Hartmann - RTX1FHOK

Όλοι αναζητούν λύση, αλλά με τί κόστος;

Δεν είναι στην ατζέντα αλλά το αδιέξοδο στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της θα παίξει σημαντικό ρόλο στη συνάντηση των G7 στο Έλμαου της Βαυαρίας. Όλοι αναζητούν λύση, αλλά με τί κόστος;

Ως έξυπνη κίνηση χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να μην καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ και να απορρίψει τις προτάσεις Γιούνκερ. Κατά αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, κατάφερε να αυξήσει τις πιέσεις προς την ευρωπαϊκή πλευρά στη σύνοδο των G7 στο Έλμαου, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ηγέτες, και προπαντός ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιθυμούν γρήγορη επίλυση ενός θέματος που θεωρούν ως απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Το κόστος βαραίνει τους Ευρωπαίους

Για την Ουάσιγκτον υπάρχουν και γεωστρατηγικοί λόγοι που επιβάλουν την παραμονή της Ελλάδας στη ευρωζώνη, όπως οι προσπάθειες του ρωσικού παράγοντα να αυξήσει την επιρροή του στα Βαλκάνια και των ισλαμιστών να διεισδύσουν στην Αλβανία και στη FYROM. Όπως όμως παγίως τονίζουν κύκλοι τις γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο, παρά το αμερικανικό ενδιαφέρον, το κόστος μιας λύσης θα βαρύνει μόνο τους Ευρωπαίους. Για αυτό το λόγο η όποια απόφαση εναπόκειται σε αυτούς με βάση τα δικά τους κριτήρια και συμφέροντα. Συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν πάντως ότι η Άγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας λύσης. Παράλληλα όμως η καγκελάριος έρχεται αντμέτωπη με τις κλιμακούμενες αντιδράσεις στο ίδιο της το κόμμα.

Ψηφοφορία στη Βουλή

Η ελπίδα, ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, θα εγκριθεί μόνον από την επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου, μάλλον δεν θα εκπληρωθεί. Μετά από πολιτικούς των Χριστιανοδημοκρατών ετέθη και από τους Πράσινους το αίτημα η συμφωνία με την Ελλάδα να κατατεθεί στο κοινοβούλιο και να εγκριθεί από τους βουλευτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Άντον Χόφραϊτερ, λόγω των ουσιαστικών αλλαγών που έχουν γίνει στους όρους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, επιβάλλεται η σύμφωνη γνώμη ολόκληρου του σώματος της βουλής. Πάντως, κατά τον κ. Χόφραϊτερ, προϋπόθεση για μια βιώσιμη λύση θα ήταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα.

Πηγή: Deutsche Welle