Το εμπόριο είναι η αγαπημένη πινιάτα του Τραμπ διαμηνύει το Μεξικό

Η κυβέρνηση της χώρας της κεντρικής Αμερικής προειδοποιεί πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ενώ ο Καναδάς «νίπτει τας χείρας του».

Η μεξικανική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της έναντι των σαρωτικών δασμών, με τους οποίους απειλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποιεί το εμπόριο σαν μια πινιάτα, την οποία χτυπάει για να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, είπε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Λουζ Μαρία ντε λα Μόρα.

Η ντε λα Μόρα σημείωσε ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα και η υπάρχουσα εμπορική συμφωνία NAFTA έδωσαν στο Μεξικό τα εργαλεία που χρειάζεται για να απαντήσει στους δασμούς, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που η κυβέρνησή της ήθελε να κάνει.

Διμερές θεωρεί το θέμα ο Καναδάς

Η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα δεν αφορά τον Καναδά, ο οποίος θα προχωρήσει στην επικύρωση της νέας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των τριών χωρών (USMCA), τόνισε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ.

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι αυτό το συνοριακό ζήτημα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ είναι ένα διμερές θέμα, όπως και η διαχείριση του κοινού συνόρου μας με τις ΗΠΑ είναι ένα διμερές θέμα μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ», είπε η Φρίλαντ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ασφαλώς, είμαστε εταίροι σε μια τριμερή εμπορική συμφωνία και αυτή είναι μια σημαντική εταιρική σχέση, όμως η κάθε χώρα έχει και διμερή ζητήματα», εξήγησε.

Η Φρίλαντ δεν διευκρίνισε, όταν ρωτήθηκε, αν ο Καναδάς ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή δασμών στην επικύρωση της νέας εμπορικής συμφωνίας. Νωρίτερα όμως είχε επισημάνει ότι ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σχεδιάζει παρ’ όλ’ αυτά να επικυρώσει τη συμφωνία. «Ο Μεξικανός πρόεδρος είπε σήμερα, μιλώντας από το Μεξικό, ότι το Μεξικό σκοπεύει να προχωρήσει τη διαδικασία επικύρωσης», υπενθύμισε σε ομιλία της στο κοινοβούλιο.