Το έντονο ψηφιακό «αποτύπωμα» της Relevance

Το έντονο ψηφιακό «αποτύπωμα» της Relevance
Ο Founder και CEO της εταιρείας Θανάσης Σοφιανός μιλάει για την πορεία του digital agency που έφτασε να αποτελεί case study για πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Google και το Facebook.

H Relevance του Θανάση Σοφιανού αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα digital agencies στην Ελλάδα, καθώς διαχειρίζεται περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, απασχολεί πάνω από 60 άτοµα και έχει περισσότερους από 200 πελάτες για τους οποίους «τρέχει» καµπάνιες σε πάνω από 90 αγορές παγκοσµίως.

Ο Founder και CEO της εταιρείας είδε την προσπάθειά του να αναγνωρίζεται τo 2018, όταν η Relevance έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που κέρδισε βραβείο καινοτοµίας από την Google στα Premier Partner Awards σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (τα όσκαρ του digital και Performance Marketing), κατακτώντας στη συνέχεια και επίσηµα τον τίτλο του Google Leading Premier Partner σε display και video advertising (2019 και 2020).

Mέλος της φετινής λίστας «40under40», µε τους επιχειρηµατίες κάτω των 40 ετών που ξεχωρίζουν, ο Θανάσης Σοφιανός µιλάει στο Fortune για την πορεία της Relevance, τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις στον τοµέα του digital marketing και τις διακρίσεις της εταιρείας, στις οποίες περιλαµβάνεται η συνεργασία µε την Beat, που δηµοσιεύτηκε πρόσφατα στο Facebook for Business, ως global success story.

Στο χαρτοφυλάκιο των πελατών σας βρίσκονται από πολυεθνικές εταιρείες μέχρι και startups. Γιατί κάποια εταιρεία να επιλέξει τη Relevance Digital Agency; 

Εξατοµικευµένη προσέγγιση, ισχυρή τεχνογνωσία, ευελιξία και ανάπτυξη ειλικρινούς σχέσης µε τον πελάτη είναι οι αρχές µε βάση τις οποίες οικοδοµούµε κάθε µας συνεργασία. Αυτά τα στοιχεία θεωρούµε ότι αποτελούν και την ειδοποιό µας διαφορά στην αγορά. Με µία οµάδα 70 καταρτισµένων στελεχών, που απαρτίζουν τα τέσσερα διαφορετικά Business Units της Relevance (Performance Marketing, Ui/UX Design, Business Intelligence & Data Science, Web Development), στοχεύουµε στην επίτευξη του digital transformation και του growth των πελατών µας. Προσεγγίζοντας κάθε πελάτη ξεχωριστά, αποτυπώνουµε τις ανάγκες του, διακρίνουµε τις προκλήσεις που αντιµετωπίζει και τις µεταφράζουµε σε καινοτόµες στρατηγικές, ενώ σε κάθε project εφαρµόζουµε test and learn τακτική, στοιχείο-κλειδί για την ανάπτυξή του. Παράλληλα, δρώντας proactively και αξιοποιώντας νέα αλλά και beta εργαλεία, επιδιώκουµε να βρισκόµαστε µπροστά από τις εξελίξεις. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται µέσα σε ένα κλίµα αµφίδροµης εµπιστοσύνης µε τους πελάτες µας, τους οποίους θεωρούµε συνοδοιπόρους στη διαδροµή της κοινής µας ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, είµαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που δηµιουργούµε µακροχρόνιες συνεργασίες και µας εµπιστεύεται ένα ευρύ φάσµα πελατών: από startups και local market leaders, µέχρι πολυεθνικούς κολοσσούς.

To 2020 η Relevance Digital Agency κατάφερε να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του Performance Agency of the Year στα PEAK Awards. Πού αποδίδετε αυτήν τη διάκριση για την εταιρεία, εν μέσω δύσκολων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία; 

H προηγούµενη χρονιά ήταν ιδιαίτερη για όλους τους κλάδους, γεµάτη προκλήσεις, αλλαγές, αλλά και ευκαιρίες. Αδιαµφισβήτητα, το digital marketing αναδείχθηκε σε ισχυρό σύµµαχο των επιχειρήσεων, συµβάλλοντας στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους, αλλά κυρίως στην εξασφάλιση της βιωσιµότητάς τους. Η ανάδειξή µας για δεύτερη συνεχή χρονιά ως Performance Agency of the Year στα Peak Awards µας τιµά βαθιά και επιβεβαιώνει τη στρατηγική µας επένδυση σε τρία στοιχεία: τους ανθρώπους µας, την καινοτοµία και την προσαρµοστικότητα. Πίσω από κάθε διάκριση κρύβεται η οµάδα µας, στην οποία στηρίζεται και η δυναµική µας ως εταιρεία. Με κοινό όραµα και δέσµευσή µας να παρέχουµε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες µας, αλλά παράλληλα να απολαµβάνουµε και την εργασιακή µας καθηµερινότητα, στη Relevance έχουµε αναπτύξει ένα περιβάλλον που ευνοεί την ουσιαστική συνεργασία, αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία και υποστηρίζει την προσωπική και επαγγελµατική εξέλιξη κάθε µέλους µας. Επίσης, στον digital κόσµο αναπόσπαστο κοµµάτι της επιτυχίας αποτελεί η καινοτοµία. Αυτή αφορά τόσο τη συνεχή ενηµέρωση για τις εξελίξεις, την αξιοποίηση νέων εργαλείων και την εφαρµογή πρωτοποριακών λύσεων, όσο και τον τρόπο διαχείρισης της ανάπτυξής µας και της συνεργασίας µε τους πελάτες µας.

Τέλος, η προσαρµοστικότητα επιβάλλεται, εφόσον επιθυµούµε να είµαστε «relevant» µε τις εξελίξεις. Σύµφωνα µε τον Δαρβίνο δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές. Νοµίζω, οι συνθήκες που δηµιουργήθηκαν λόγω της πανδηµίας το επιβεβαιώνουν.

 

H RELEVANCE κέρδισε βραβείο καινοτοµίας από την Google στα Premier Partner Awards σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. 

 

O κλάδος του digital marketing αναπτύσσεται θεαματικά, ενώ η πανδημία έστρεψε τη ζήτηση ακόμη περισσότερο σε ψηφιακές υπηρεσίες. Ποιες είναι οι τάσεις που πρέπει κάποιος να προσέξει; 

Σαφώς, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος του digital marketing βρίσκεται σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης. Επιπλέον, η νέα πραγµατικότητα, που διαµορφώθηκε λόγω της πανδηµίας, αύξησε κατακόρυφα την επένδυση των επιχειρήσεων σε ψηφιακές υπηρεσίες, σε µία προσπάθεια να µετριάσουν τις απώλειες ή ακόµη και να επιβιώσουν. Ανάµεσα στις τάσεις, που θα µας απασχολήσουν ξεχωρίζουµε:

First Party-Data, νέες τεχνικές targeting & measurement: Με µια εποχή µε λιγότερα cookies να βρίσκεται προ των πυλών, η προσοχή από το «cookie-based» κοινό µεταφέρεται στο «user experience» και στο «online behaviour». Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους διαφηµιζόµενους να προσεγγίσουν πιο προσωποποιηµένα το κοινό τους, γεγονός που ενισχύει τη συµβολή του performance marketing στην επιχείρησή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εταιρείες χρειάζεται να επενδύσουν στο CRM τους και στα δικά τους properties µε στόχο να εξασφαλίσουν την αποτελεσµατικότητα των ψηφιακών ενεργειών τους.

Video Αdvertising: Τα video ads συνεχίζουν ακάθεκτα την ανοδική τους πορεία, προσελκύοντας χρήστες και ενισχύοντας την εµπιστοσύνη των καταναλωτών στα brands, που τα αξιοποιούν.

H συνεργασία σας με την Beat αποτέλεσε case study διεθνώς. Πώς προέκυψε και πώς έπιασε πολύ υψηλά standards απόδοσης στο κομμάτι του performance; 

Η συνεργασία µας µε την Beat ξεκίνησε στις αρχές του 2019 και αφορά υπηρεσίες performance marketing και data analytics. Συνεχίζεται επιτυχηµένα έως σήµερα, έχοντας αποσπάσει διακρίσεις τόσο σε διεθνές επίπεδο, όπως η ανάδειξη της ως παγκόσµιο «success story» από το Facebook for Business, όσο και σε εθνικό, όπως η διάκριση της Beat ως Brand of the Year 2020 στο πλαίσιο των Peak Awards 2020, όπου συνολικά απέσπασε οχτώ βραβεία στο πεδίο του performance  marketing. Από την αρχή η προοπτική συνεργασίας µας µε τη Beat, µίας από τις πιο καινοτόµες ελληνικές εταιρείες, µας ενθουσίασε. Οι στόχοι, που τέθηκαν, ήταν δύο: η µείωση του κόστους ανά νέο ενεργό χρήστη της εφαρµογής και η αύξηση των app installs. Στη Relevance, ως Facebook Marketing Partners, έχουµε πρόσβαση σε νέα εργαλεία, τα οποία δεν είναι εξαρχής ευρέως διαθέσιµα. Έτσι, αποφασίσαµε µε την Beat να δοκιµάσουµε ένα καινοτόµο είδος διαφήµισης, τα playable ads. Μάλιστα, ήµασταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πειραµατίστηκε µε αυτήν τη µορφή διαφήµισης, η οποία, δηµιουργώντας ένα περιβάλλον προσοµοίωσης, επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδράσουν µε την εφαρµογή προτού την κατεβάσουν. Τα αποτελέσµατα ήταν εντυπωσιακά. Μέσα σε λίγους µήνες, λειτουργώντας µε τη Beat ως µία οµάδα, καταφέραµε να µειώσουµε το user acquisition cost σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα.

«Σύµφωνα µε τον ∆αρβίνο, δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές».

 

Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες για καλό «performance»; 

Οι συνθήκες διαφοροποιούνται διαρκώς, τα εργαλεία εξελίσσονται καθηµερινά µε αποτέλεσµα κάποια συνταγή που σήµερα αποδίδει, αύριο να µη λειτουργεί µε τον ίδιο τρόπο.

Απαιτείται σωστή αξιοποίηση και συνεχής ενηµέρωση για τα διάφορα ψηφιακά εργαλεία, γρήγορη ανταπόκριση στις αλλαγές που προκύπτουν, test & learn προσέγγιση και στρατηγικός σχεδιασµός για το µακροπρόθεσµο όραµα µιας επιχείρησης. Σίγουρα η σωστή αξιολόγηση των δεδοµένων και της αποδοτικότητας των εκάστοτε εργαλείων, αλλά και η ικανότητα να µπορείς να δεις τη µεγάλη εικόνα είναι εξίσου σηµαντική µε την τεχνική υλοποίηση.

Πώς βλέπετε το μέλλον της Relevance και σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα υπάρχει σημαντική εξέλιξη στην ψηφιακή οικονομία; 

Με ένα ευρύ πελατολόγιο στο εξωτερικό ως εταιρεία ανέκαθεν είχαµε στραµµένο το βλέµµα µας στις διεθνείς αγορές. Νιώθουµε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγµή να αποκτήσουµε και φυσική παρουσία σε µια µεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, επιλέγοντας ως πρώτο σταθµό µας τη Γαλλία. Μέσω αυτού του βήµατος µας δίνεται η ευκαιρία να συµβάλουµε στην εξωστρέφεια και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν εκτός συνόρων.

Αναφορικά µε τις εξελίξεις στο πεδίο της ψηφιακής οικονοµίας, αναµένουµε να είναι καταιγιστικές σε όλους τους τοµείς. Πίσω από κάθε σηµαντική εξέλιξη βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας και σε αυτό χρειάζεται να εστιάσουµε. Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναµικό και υποστηρίζοντας τη συνεχή ανάπτυξή του µπορούµε όχι µόνο να ακολουθήσουµε τη θεαµατική τεχνολογική εξέλιξη, αλλά να την πολλαπλασιάσουµε προς όφελός µας.

Πώς αισθάνεστε για την είσοδο στη λίστα 40under40 του Fortune για το 2021; 

Αισθάνοµαι ιδιαίτερη τιµή. Όταν δηµιουργούσαµε τη Relevance το 2013 σίγουρα δε φανταζόµασταν την πορεία που θα ακολουθούσε. Η αρχική οµάδα πίσω από την εταιρεία παραµένει έως σήµερα, ενώ µε το πέρασµα των χρόνων διευρύνεται, καθώς νέοι, ταλαντούχοι άνθρωποι µε πάθος και θέληση εντάσσονται στους κόλπους µας. Η διάκριση αυτή, ακόµη και αν φαίνεται προσωπική, είναι αποτέλεσµα συλλογικής προσπάθειας. Εξάλλου, όπως αναφέρει ένα ρητό, «αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε µόνος σου, αλλά αν θέλεις να πας µακριά πήγαινε µε παρέα».

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

*To κείμενο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.