Το «θερινό» επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ – Οι 3 άξονες και ο στόχος των 65 δισ. ευρώ

Το «θερινό» επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ – Οι 3 άξονες και ο στόχος των 65 δισ. ευρώ
Photo: pixabay.com
Θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι στους δρόμους των πόλεων, στα νησιά και αλλού, με το MyData να παρακολουθεί όλη την Ελλάδα.

Οι θερινοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ θα επικεντρωθούν σε τρεις κύριους άξονες, καλύπτοντας όχι μόνο τις τουριστικές περιοχές και τα θέρετρα, αλλά και ολόκληρη την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το περσινό επιτυχημένο μοντέλο ελέγχων θα ενισχυθεί σημαντικά.

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των φετινών ελέγχων είναι:

  1. Χωρητικότητα: Πλήρεις έλεγχοι σε μια πόλη ή περιοχή από ελεγκτές άλλων πόλεων ή περιοχών. Για παράδειγμα, ελεγκτές από τις Σέρρες θα μεταβούν στην Κρήτη, όπου θα είναι άγνωστοι στους ελεγχόμενους.
  2. Κυκλικότητα: Συμμετοχή όλων των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στους ελέγχους, με τον εξής τρόπο:
    • Αρχικά, ελεγκτές από το ίδιο νησί θα ελέγξουν τις επιχειρήσεις π.χ. της Σαντορίνης, καταγράφοντας τη συμπεριφορά, ανεξαρτήτως αν εντοπίζουν παραβατικότητα.
    • Στη συνέχεια, θα έρθουν ελεγκτές από άλλες περιοχές της χώρας.
    • Τέλος, οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) θα αναλάβουν, έχοντας στη διάθεσή τους τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις προηγούμενες φάσεις για να πραγματοποιήσουν στοχευμένους ελέγχους.
  3. MyData: Συνεχής σύγκριση της φετινής με την περσινή συναλλακτική δραστηριότητα. Τα στοιχεία θα αποστέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για στοχευμένους ελέγχους. Ο αλγόριθμος θα «σαρώνει» την περιουσία του ελεγχόμενου, όπως καταθέσεις και ακίνητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι στους δρόμους των πόλεων, στα νησιά και αλλού, με το MyData να παρακολουθεί όλη την Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος, στόχος είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 65,01 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν:

  • 10.000 έλεγχοι με αξιοποίηση στοιχείων διασταυρώσεων και αποκλίσεων (POS, MyData),
  • 2.555 στοχευμένοι έλεγχοι,
  • 6.345 στοχευμένοι προτεραιοποιημένοι έλεγχοι,
  • 3.000 έλεγχοι βάσει πληροφοριακών δελτίων και εκθέσεων της ΥΕΔΔΕ,
  • 1.600 έκτακτοι και διασταυρωτικοί έλεγχοι,
  • τουλάχιστον 42.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και την ΥΕΔΔΕ σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, και σε επιχειρήσεις ή τομείς με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής και απάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: