Το EuroWorking Group που θα κρίνει σε ποιο σημείο βρίσκεται η 4η αξιολόγηση

Το EuroWorking Group που θα κρίνει σε ποιο σημείο βρίσκεται η 4η αξιολόγηση

Οι τεχνοκράτες θα δείξουν σήμερα τον δρόμο στο επερχόμενο Eurogroup όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και στις διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ένα δισ. ευρώ από την προηγούμενη αξιολόγηση, το οποίο πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Επίσης, καθώς οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα ξεκινούν από αύριο τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο αυτήν την εβδομάδα, θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επανέλθουν και στη συζήτηση για το τέλος του προγράμματος (ελάφρυνση χρέους και μεταμνημονιακή εποπτεία).

Σημειώνεται, ότι στη σημερινή συζήτηση θα συμμετάσχει ο Πολ Τόμσεν από πλευράς ΔΝΤ. Η προθεσμία που έχει τεθεί για την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι το Eurogroup του Ιουνίου, ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να καταλήξουν νωρίτερα, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα στενεύουν.

Διαβάστε ακόμη: Δύο απαιτήσεις – «φωτιά» των δανειστών για την επόμενη μέρα

Ευχές για καλή επιτυχία από τον Σεντένο

«Σημαντικό βήμα» για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζει τη σημερινή έναρξη της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ξεκινάει σήμερα. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Σας εύχομαι καλές συναντήσεις», γράφει το tweet του Μ. Σεντένο απευθυνόμενο στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, τον ESM, την Επιτροπή και το ΔΝΤ.