Δύο απαιτήσεις – «φωτιά» των δανειστών για την επόμενη μέρα

Δύο απαιτήσεις – «φωτιά» των δανειστών για την επόμενη μέρα

Ζητούν «υβριδική» γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα, ετοιμάζουν το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επικεφαλής των θεσμών, που επιστρέφουν σήμερα, θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους αρμόδιους υπουργούς σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι το επόμενo Eurogroup της 24 Μαίου.

Tα περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μόλις 10 από τα 88 προαπαιτούμενα μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρηθούν κλεισμένα ή πολύ κοντά στη φάση της ολοκλήρωσης.

Στο μεταξύ οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα «φουντώνουν», όσο πλησιάζει το τέλος του προγράμματος.

Έτσι μόνο εντύπωση δεν προκαλεί η σημερινή τοποθέτηση του επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα, ο οποίος ζητάει προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους».

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για ένα είδος «προληπτικής γραμμής» είναι πολύ έντονες τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα για να αποφύγουν τον σκόπελο της άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία την απορρίπτει και ζητάει «καθαρή έξοδο», οι θεσμοί τη «βαφτίζουν» διαφορετικά.

Η παραλλαγή της προληπτικής γραμμής φαίνεται να είναι η υβριδική γραμμή πίστωσης. Χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, η γραμμή αυτή θα συνδέεται με κάποιο είδος λογαριασμού. Η αποδοχή της από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται πως θα είναι ικανή να δώσει τη δυνατότητα διατήρησης του waiver, της κατ’ εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων κατώτερης πιστοληπτικής αξιολόγησης για φθηνή χρηματοδότηση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ένα πιθανό «αντάρτικο» της ελληνικής κυβέρνησης, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας προβάλλει μάλιστα και ως ενδεχόμενος καταλύτης εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Η ενισχυμένη εποπτεία

Την ίδια ώρα, αρχίζει να μορφοποιείται και το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την επόμενη μέρα.

Οι τέσσερις τριμηνιαίες αξιολογήσεις θα συνοδεύονται από αυστηρή αιρεσιμότητα για τη σταδιακή ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμα και εάν δεν ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, θα συνεχίσει να δίνει δυναμικό «παρών» στον έλεγχο και στην υπόδειξη μέτρων διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Για το νέο πλαίσιο, η επιστολή του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, στην οποία συνοψίζει όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Σόφιας, είναι σαφής: «Το Eurogroup έλαβε υπόψη του το λεγόμενο “εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας” όπως προτάθηκε από την Κομισιόν».