Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στην «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018»

Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στην «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018»
Photo:

Έξι παραστάσεις που βασίζονται ή αναφέρονται στο βιβλίο και τη λογοτεχνία, αλλά και τρεις ταινίες στο Αthens Open Air Film Festival.

Μπέκετ, Πόε, Τζαίημς Τζόυς, Μπολάνιο, Μπράντμπερι. Έξι παραστάσεις που βασίζονται ή αναφέρονται στο βιβλίο και τη λογοτεχνία, αλλά και τρεις ταινίες στο Αthens Open Air Film Festival εντάσσονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018, και παρουσιάζονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Μία μεγάλη περσινή επιτυχία του Φεστιβάλ Αθηνών, οι «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου» του Δημήτρη Κουρτάκη, ανοίγει τις πύλες της φετινής Πειραιώς 260, για να μας μεταδώσει με μοναδικό τρόπο τον λόγο του Σάμιουελ Μπέκετ. Ο Δ. Κουρτάκης δημιούργησε ένα πρωτότυπο σκηνικό σύμπαν, ένα τεράστιο διώροφο κτίσμα, που έχει στηθεί στο μέσον του χώρου Δ. Μέσα σε αυτό, ξεχωρίζει για την σπαρακτική, καθηλωτική του ερμηνεία ο ‘Αρης Σερβετάλης, ακολουθούμενος από την κάμερα που χειρίζεται ο video artist Ζερεμί Μπερναέρ, γνωστός και από τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Ζουλιέν Γκοσλέν. Οι θεατές, καθισμένοι εκατέρωθεν της σκηνής, παρακολουθούν τη δράση που προβάλλεται στους τοίχους του οικοδομήματος (Πειραιώς 260 -Χώρος Δ, 1, 3, 4 και 5 Ιουνίου στις 21:00, 2 Ιουνίου στις 20:00).

Σ’ ένα μελλοντικό, ολοκληρωτικό καθεστώς όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο πρωταγωνιστής του έργου «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι, διώκτης αρχικά των αντιφρονούντων, μεταστρέφεται όταν έρχεται σ’ επαφή με τον μυστικό κόσμο των βιβλίων. Το 1953, στα μέσα της μακαρθικής περιόδου, εμφανίζεται στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία το εμβληματικό έργο του Μπράντμπερι, που θα αποτελέσει από τα σημαντικότερα δυστοπικά μυθιστορήματα 20ού αιώνα. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος μεταφέρει έξοχα στη σκηνή τη θεατρική διασκευή που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας. Μια πολυφωνική ανάγνωση του έργου, πενήντα χρόνια μετά από τη δημιουργία της ομώνυμης ταινίας του Φρανσουά Τρυφώ. Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, ‘Αννα Μάσχα, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Χάρης Τσιτσάκης, Μάνος Γαλανής, Θάνος Λέκκας, Ξένια Καλογεροπούλου (Πειραιώς 260 – Χώρος Η, 8 – 10 Ιουνίου, 21:00).

Η Έλενα Πέγκα εμπνέεται από τον ερωτισμό, το μυστήριο και τη μοναξιά των ηρώων σε δύο έργα του Ρομπέρτο Μπολάνιο, για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό έργο μεταφερμένο στην ελληνική πραγματικότητα, με τίτλο «Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ». Ο Λάλο από το Περιστέρι, γιος μιας παλιάς Ελληνίδας πορνοστάρ, ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι καθώς ψάχνει απαντήσεις για την ύπαρξή του και προσπαθεί να κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν. Προσπαθώντας να δει πέρα από στερεότυπα και χαρακτηρισμούς, ο Κωνσταντίνος Ρήγος φωτίζει τα πρόσωπα πίσω από την απρόσωπη βιομηχανία του πορνό υποβάλλοντας στην αναζήτηση της αληθινής τους ταυτότητας μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και συγκίνησης. Συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Λαέρτης Μαλκότσης, Θεοδώρα Τζήμου και ο νικητής του φετινού βραβείου Χορν, Γιάννης Νιάρρος (Πειραιώς 260 – Χώρος Δ, 23 – 25 Ιουνίου, στις 21:00).

Τα γνωστότερα διηγήματα και ποιήματα του Έντγκαρ ‘Αλλαν Πόε διασκευάζονται σε μουσική παρτιτούρα και παρουσιάζονται σαν μία ιδιόμορφη συναυλία, με τίτλο «Παράξενες ιστορίες» από τη Voilet Louise (Λουίζα Κωστούλα). Η νεαρή δημιουργός που έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία πολυμεσικών παραστάσεων, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση εμπνευσμένη από το σκοτεινό και παράξενο σύμπαν του γνωστού λογοτέχνη. Υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη μουσική και τη δραματουργία και πρωταγωνιστεί μαζί με τη γνωστή ηθοποιό Αγλαΐα Παππά (Πειραιώς 260 – Χώρος Β, 26 – 28 Ιουνίου, στις 21:00).

Οι Εlephas Τiliensis ιδρύθηκαν το 2013 από τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου και από τότε διακρίνονται στη μεταφορά λογοτεχνικών έργων στη θεατρική σκηνή. Στο φετινό φεστιβάλ παρουσιάζουν μία παράσταση βασισμένη στον εμβληματικό «Οδυσσέα» του Τζαίημς Τζόυς, εστιάζοντας στη φιγούρα της Πηνελόπης και δυναμιτίζοντας το ομηρικό πρότυπο του Οδυσσέα. Μία «φιλοσοφική stand up comedy», που σχολιάζει τον πατριαρχικό τρόπο ύπαρξης και σκέψης στη Δύση, με ζωντανή μουσική και πρωταγωνιστή τον γνωστό μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Παύλο Παυλίδη, στο ρόλο του Οδυσσέα / Λεοπόλδου Μπλουμ. Συμμετέχουν, επίσης οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά, Βίκυ Κατσίκα, Μαρία Μοσχούρη, Τατιάνα ‘Αννα Πίττα και Ελένη Ποζατζίδου και οι μουσικοί Θοδωρής Σοφόπουλος, Χάρης Παρασκευάς, Παντελής Νικηφόρος και Κώστας Κωστίδης (Πειραιώς 260 – Χώρος Η, 1 – 3 Ιουλίου, στις 21:00).

Το 1840, ο Κωνσταντίνος Αγαθόφρονας Νικολόπουλος αποφασίζει να δωρίσει στη γενέτειρά του, την Ανδρίτσαινα, μία από τις πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων της εποχής. Μέσα στα 47 ξύλινα κιβώτια, 3.696 σπάνια βιβλία ξεκινούν από τη σοφίτα του στο Παρίσι με προορισμό την Πελοπόννησο. Ο Νικολόπουλος τραυματίζεται κατά τη συσκευασία των κιβωτίων και υποκύπτει από τέτανο μόνος στο Παρίσι κι έτσι τα βιβλία συνεχίζουν μόνα τους το ταξίδι τους με το καράβι. Η βιωματική εγκατάσταση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο «Αγαθόφρων / Ο άτλας του συλλέκτη» δημιουργήθηκε από επαγγελματίες της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου και του βιβλίου και επιχειρεί να αποκαλύψει τους κρυμμένους θησαυρούς της γνώσης και το αέναο ταξίδι τους στον χρόνο (Αίθριο Μουσείου Μπενάκη, 28 Ιουνίου – 29 Ιουλίου). Η παραγωγή χρηματοδοτείται από την «Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και έχει ελεύθερη είσοδο.

Το φετινό Athens Open Air Film Festival περιλαμβάνει τρεις ταινίες που βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τις ακριβείς ημερομηνίες και χώρους προβολής, μαζί με μία μεγάλη έκπληξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ