Το φοιτητικό κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης προκαλεί πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης προκαλεί πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ
epa11313397 Students and activists participate in a pro-Palestinian protest at Emory University in Atlanta, Georgia, USA, 01 May 2024. Students nationwide have been protesting college and university investments in Israel and showing their opinions against the Gaza conflict for two weeks. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι φοιτητικές διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ θέτουν σε δοκιμασία το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Το φοιτητικό κίνημα που απλώνεται στις ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Παλαιστίνης αντεπιτίθεται μπροστά στην αστυνομική καταστολή – και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απωθεί τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 συλλήψεις, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Πάνω από 120 πανεπιστημιουπόλεις βρίσκονται σε εξέγερση, με νέες ομάδες ξεκινούν δράσεις καθημερινά.

Τα μέγεθος της καταστολής των αντιπολεμικών διαδηλώσεων αποτυπώνεται και πολιτικά -για άλλη μια φορά- από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος επιτέθηκε στους φοιτητές μιλώντας για «βία».

Από τη μερια τους οι φοιτητές απαντούν ότι δεν δέχονται μαθήματα περί «βίας» από έναν πρόεδρο που είναι συνένοχος στη δολοφονία περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων από το ισραηλινό κράτος.

Η αμερικάνικη αστυνομία απομάκρυνε βίαια εκατοντάδες διαδηλωτές από πολλά πανεπιστήμια, διαλύοντας παράλληλα διάφορους καταυλισμούς που είχαν στηθεί, μεταξύ αυτών και στο UCLA της Καλιφόρνια.

Η αστυνομία του Λος Άντζελες ανέφερε ότι 210 άτομα συνελήφθησαν στο UCLA και εκατοντάδες συλλήψεις έγιναν και σε άλλα πανεπιστήμια το περασμένο βράδυ. Ζωντανά τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν αστυνομικούς να κατεβάζουν σκηνές και να γκρεμίζουν αυτοσχέδια οδοφράγματα στο UCLA, ενώ υπάλληλοι του πανεπιστημίου είπαν ότι το εκπαιδευτικό ίδρυμα με τους σχεδόν 52.000 φοιτητές θα παραμείνει και σήμερα κλειστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στη βιβλιοθήκη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου, που βρισκόταν υπό κατάληψη από διαδηλωτές από τη Δευτέρα, και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Στο Νιου Χάμσαϊρ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία συνέλαβε περίπου 100 διαδηλωτές σε δύο ξεχωριστά περιστατικά στο πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ και στο πανεπιστήμιο του Νιού Χάμσαϊρ, διαλύοντας παράλληλα τις πρόχειρες κατασκηνώσεις των φοιτητών που είχαν στηθεί εκεί.

Παρόμοιες περιστατικά αστυνομικής καταστολής έλαβαν χώρα σε πανεπιστημιουπόλεις σε 21 πολιτείες σε όλες τις ΗΠΑ, από την Αριζόνα έως τη Βιρτζίνια και το Οχάιο. Η αστυνομία έχει συλλάβει συνολικά περίπου 2.000 διαδηλωτές μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, ορισμένα πανεπιστήμια κατάφεραν να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ της αστυνομίας και των φοιτητών.

Λίγο βορειότερα από το UCLA, στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια οι φοιτητικές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής χωρίς συλλήψεις ή διακοπή των εργασιών του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η πρύτανης του Μπέρκλεϋ Κάρολ Κριστ επέτρεψε στους φοιτητές να διατηρήσουν έναν χώρο διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο στα σκαλιά του εμβληματικού κτιρίου Σπρόου Χολ, όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε δώσει μια ομιλία για τα πολιτικά δικαιώματα το 1967.

Στο πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ, οι φοιτητές συμφώνησαν να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό τους μετά από συμφωνία με τη διοίκηση του ιδρύματος ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το αν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με εταιρείες που συνδέονται με τις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Από την άλλη πλευρά, οι αντίπαλοι των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών τους κατηγορούν για αντισημιτισμό και ρητορική μίσους, καθώς επίσης καταγγέλλουν ότι στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις στα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας συμμετέχουν πάρα πολλοί εξωπανεπιστημιακοί. Οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίπτονται κατηγορηματικά από τους διαδηλωτές φοιτητές, οι οποίοι καλούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα και ζητούν τη διακοπή σχέσεων των πανεπιστημίων με εταιρείες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπασε τη σιωπή του για τις διαδηλώσεις μετά τις αστυνομικές επιδρομές στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, όχι όμως να εξαπολύουν βία.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο έναντι του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου και πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα προσεκτική γραμμή, καθώς αντιμετωπίζει την κριτική από όλο το πολιτικό φάσμα για την πολιτική του στο Ισραήλ, τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάιντεν: Οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια δοκιμάζουν το κράτος δικαίου

Οι φοιτητικές διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ θέτουν σε δοκιμασία το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Οι πολίτες των ΗΠΑ πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ακουστούν αλλά το κράτος δικαίου πρέπει να γίνει σεβαστό, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η καταστροφή περιουσίας και οι απειλές εναντίον άλλων ανθρώπων δεν συνιστούν ειρηνική διαμαρτυρία, τόνισε ο Μπάιντεν. «Είναι ενάντια στον νόμο» υπογράμμισε.

Υπάρχει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας αλλά όχι και το δικαίωμα της πρόκλησης χάους, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει χώρος στα πανεπιστήμια ή στις ΗΠΑ για αντισημιτισμό ή για λόγο μίσους. Οι διαδηλώσεις πρέπει να γίνονται χωρίς βία, καταστροφές ή μίσος και να σέβονται τον νόμο.

Eρωτώμενος αν οι διαδηλώσεις τον έχουν κάνει να επανεξετάσει την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν απάντησε «όχι».

Αρνητικά απάντησε και όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να παρέμβει στις διαδηλώσεις η εθνοφρουρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: