Το γαλλικό τυρί «Chèvre» αποκτά ελληνική υπηκοότητα

Το γαλλικό τυρί «Chèvre» αποκτά ελληνική υπηκοότητα

Η Φάρμα Μαλτέζου παράγει την ελληνική εκδοχή του γαλλικού «Chèvre».

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γευσιγνώστης για να αντιληφθεί τη γευστική υπεροχή του γαλλικού τυριού Chèvre. Αρκεί να είναι λάτρης του καλού φαγητού. Σε αυτό το καταναλωτικό κοινό απευθύνεται η Φάρμα Μαλτέζου από την Εύβοια, τα τυριά της οποίας έχουν κάνει τη διαφορά στην ελληνική αγορά.

Μολονότι ο Λάζαρος Μαλτέζος σπούδασε μαθηματικά, οι θετικές επιστήμες δεν στάθηκαν ικανές να τον κρατήσουν κοντά τους. Η καταγωγή του από μεγάλη κτηνοτροφική οικογένεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τα επαγγελματικά του βήματα και η ενασχόληση με την κτηνοτροφία εξελίχθηκε σε ενασχόληση με την τυροκομία. Το «γονίδιο», βέβαια υπήρχε αφού ο παππούς του προμήθευε στο παρελθόν με τυριά τη βασιλική αυλή, αλλά για να πετύχει το εγχείρημά του γνώριζε ότι έπρεπε να κάνει ένα βήμα παραπέρα παρουσιάζοντας μια εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσε να «χτυπήσει» τον ανταγωνισμό.

Ταξιδεύει στη Γαλλία, η οποία έχει παράδοση και τεχνογνωσία στα τυριά, μαθητεύει σε καταξιωμένα τυροκομεία και έρχεται σε επαφή με πολλές φάρμες για να δει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας τους. Το 1994, έχοντας πλέον επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια, αποφασίζει να ρίξει όλο του το βάρος στην παραγωγή chèvre. Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα τυριά του έγιναν περιζήτητα από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας και από τα catering υψηλής γαστρονομίας.

Πέρα όμως από το ρίσκο που ενέχει το ίδιο το επιχειρείν, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση στο να βγει από την κερδοφόρο τροχιά της. Στην περίπτωση της Φάρμας Μαλτέζου η καταστροφή ήρθε όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιάς του 2007. Η πύρινη λαίλαπα στάθηκε η αιτία για την ολοκληρωτική καταστροφή των εγκαταστάσεων της φάρμας και αφανισμού των κοπαδιών του.

Χρειάστηκε να περάσουν εφτά ολόκληρα χρόνια μέχρι το ελληνικό chèvre να κάνει και πάλι δυναμικό come back στην ελληνική αγορά. Πριν από ένα χρόνο ο Λάζαρος Μαλτέζος συνάντησε τον Στέφανο Κοτσώλη, ο οποίος πίστεψε στην επιχειρηματική του ιδέα και μέσα σε εννέα μήνες, προχώρησε σε ανασύσταση της φάρμας στον ίδιο χώρο, με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Τον περασμένο μάλιστα Δεκέμβρη τα προϊόντα τοποθετήθηκαν στην αγορά αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Το επόμενο βήμα ήταν το μεθοδικό χτίσιμο ανεξάρτητου δικτύου πωλήσεων λιανικής και η επέκταση στην αγορά της HoReCa.

Στο business plan της Φάρμας Μαλτέζου βρίσκεται, εκτός από τη διεύρυνση του πελατολογίου της και την παράλληλη διάδοση των υφισταμένων κωδικών, ο σχεδιασμός και η παραγωγή νέων προϊόντων (παραδοσιακών ή καινοτόμων) από κατσικίσιο γάλα. Στα άμεσα σχέδιά της είναι δε η πιστοποίηση των προϊόντων της ως ΠΟΠ καθώς και η υιοθέτηση του μοντέλου συμβολικής κτηνοτροφίας με επιλεγμένους παραγωγούς.

Όσο για τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, φαίνεται πως προκρίνουν τα στρογγυλά τυράκια με τις διάφορες επικαλύψεις (πάπρικα, βότανα, πιπεριά, κλπ), αλλά και κάποια πιο εξεζητημένα, όπως η φρέσκια πυραμίδα με στάχτη από κλήματα και τα ημιώριμα τυριά τύπου crottin.