Το Google Images υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τι αποσκοπεί η Google με αυτή την κίνησή της;

του Jonathan Vanian

Το Google Images αναβαθμίζεται, με άξονα την τεχνητή νοημοσύνη. Η Google δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εισάγει σταδιακά μια νέα λειτουργία για χρήστες smartphone που τους επιτρέπει να ψάχνουν για συγκεκριμένα αντικείμενα μέσα σε φωτογραφίες, όπως μια ανθοδέσμη σε ένα φωτογραφικό πορτρέτο γάμου. Το μόνο που πρέπει να κάνουν, είναι να επιλέξουν μέσα από τη φωτογραφία το μπουκέτο για να βρουν παρόμοια μπουκέτα από εξωτερικούς πόρους, όπως ιστοσελίδες ανθοπωλείων και ιστολόγια εσωτερικής διακόσμησης.

Όλο αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Google προκειμένου να αναπτύξει περισσότερους τρόπους για να αναζητούν οι άνθρωποι πληροφορίες, εκτός από τον κλασικό τρόπο εισαγωγής λέξεων και κειμένου στην βασική μηχανή αναζήτησης της εταιρείας, εξήγησε η επικεφαλής μηχανικός του Google Images, Cathy Edwards.

google_lens_app.0

Το ανανεωμένο Google Images τροφοδοτείται πλέον από την τεχνολογία Lens που παρουσιάστηκε από την εταιρεία το 2017 και ενσωματώθηκε σε προϊόντα όπως η εφαρμογή Google Photos που χρησιμοποιούν οι χρήστες για την αποθήκευση των ψηφιακών φωτογραφιών τους. Η τεχνολογία Lens, η οποία προέρχεται από τα διάφορα προγράμματα της εταιρείας που διδάσκουν τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν αντικείμενα στις φωτογραφίες, μπορεί να πει στους ανθρώπους ποια είναι η ράτσα του αγαπημένου σκύλου τους μέσω της σάρωσης φωτογραφιών των κατοικίδιων τους. Τώρα, η Google έχει προσθέσει την τεχνολογία Lens στο Google Images για να διευκολύνει τους χρήστες να αναζητούν συγκεκριμένες εικόνες, εξήγησε η Edwards.

Οι χρήστες θα βλέπουν πλέον ένα μικρό εικονίδιο κάτω από τις φωτογραφίες στις οποίες επέλεξαν να έχουν πρόσβαση από το Google Images. Πατώντας το εικονίδιο, εμφανίζονται αρκετές μικρότερες κουκίδες πάνω σε αντικείμενα της φωτογραφίας που αναγνωρίζει η εφαρμογή. Αν αγγίξετε μία απ’ αυτές τις κουκίδες, θα εμφανιστούν άλλες παρόμοιες φωτογραφίες των αντικειμένων από άλλες ιστοσελίδες.

Ο στόχος είναι να δοθεί στους χρήστες του Google Images κάτι έξτρα, πέρα από την απλή απεικόνιση φωτογραφιών σε μια αναζήτηση. Είναι επίσης ένας τρόπος για το Google Images να παραμείνει ανταγωνιστικό εν μέσω ανόδου ιστοσελίδων όπως το Instagram και το Pinterest, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τρόπους για τους χρήστες έτσι ώστε να κάνουν περισσότερα πράγματα όταν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται καταστήματα λιανικής πώλησης που εμφανίζονται σε μια συγκεκριμένη φωτογραφία.