Το ηχηρό «όχι» που ταρακούνησε την Lufthansa

Το ηχηρό «όχι» που ταρακούνησε την Lufthansa
A Lufthansa Airbus A380-800 lands at San Francisco International Airport, San Francisco, California, February 7, 2015. REUTERS/Louis Nastro - RTR4XN7G Photo:

Μια έρευνα της Global Business Travel Association έρχεται να διαταράξει την ηρεμία του γερμανικού αερομεταφορέα.

Όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου ο όμιλος Lufthansa ανακοίνωνε τα σχέδιά του για επιπλέον χρέωση 16 ευρώ ανά κράτηση, για τα ταξίδια που αγοράζονται οπουδήποτε αλλού εκτός από τις ιστοσελίδες, τα κέντρα εξυπηρέτησης του ομίλου και τα εκδοτήρια εισιτηρίων στο αεροδρόμιο, φαίνεται πως υπερεκτιμούσε τις δυνάμεις του και λογάριαζε χωρίς τον… ξενοδόχο.

Μπορεί ο γερμανικός κολοσσός στον κλάδο των αερομεταφορών να θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες στην Ευρώπη, ωστόσο, η κίνησή του να προβεί σε οικονομική επιβάρυνση των πελατών και των συνεργατών του έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, την οποία εκπόνησαν από κοινού η Global Business Travel Association (GBTA) και το ευρωπαϊκό δίκτυο των συνεργατών της, προκύπτει  ότι 42% των ερωτηθέντων Travel Buyers έχουν αλλάξει στρατηγική  μειώνοντας τις κρατήσεις τους με την Lufthansa, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα της γερμανικών συμφερόντων αεροπορικής.

Την ίδια ώρα, το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει αποφασισμένο να μην κάνει καμία  κράτηση εισιτηρίων απευθείας από το site της Lufthansa, ενώ το 39% που συμμετείχε στην έρευνα προσανατολίζεται σε εναλλακτικούς παρόχους. Εντυπωσιακό είναι το χαμηλό ποσοστό των ερωτηθέντων Travel Buyers (μόλις το 2%) το οποίο δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει απευθείας κρατήσεις με τη Lufthansa, για να αποφύγει τη χρέωση των 16 ευρώ.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής και γενικός διευθυντής της GBTA, Michael W. McCormick επέκρινε τη στάση της αεροπορικής εταιρείας και έκανε λόγο για μια λανθασμένη στρατηγική η οποία έχει εκ του αποτελέσματος αποτύχει. «Οι αντιδράσεις που προκύπτουν αποδεικνύουν την υψηλή αξία που έχουν οι Travel Buyers στο υπάρχον δίκτυο διανομής. Οι προσπάθειες από τη Lufthansa να κατακερματίσουν το σύστημα διανομής, προσθέτοντας τεχνητά κόστος, δε λειτουργούν».

Βασική θέση της GBTA, που θεωρείται η «φωνή» της βιομηχανίας travel buyers επαγγελματικών και εταιρικών ταξιδιών, είναι ότι η προσαύξηση αποτελεί μια άμεση αύξηση των τιμών σε διαχειρίσιμα προγράμματα ταξιδιών, μη ικανή να φέρει αντίστοιχο οικονομικό όφελος στις εταιρείες που την επιβάλλουν. «Θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε μείωση της διαφάνειας στις τιμές, εάν η κίνηση εφαρμοστεί όχι μόνο από τη Lufthansa, αλλά και άλλες αεροπορικές εταιρείες».

Τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τις αεροπορικές εταιρείες καθώς αντιπροσωπεύουν την άποψη ενός μεγάλου μέρους της αγοράς. Για την διεξαγωγή της παγκόσμιας έρευνας της GBTA που διεξήχθη online το διάστημα 14-19 Οκτωβρίου, χρησιμοποιήθηκε ένα δείγμα 434 travel buyers, οι οποίοι και αντιπροσωπεύουν τζίρο περίπου 44 δισ. ευρώ της διεθνούς αγοραστικής δύναμης στο χώρο.