Το ίδρυμα του Σόρος δίνει 100 εκατ. ευρώ για τους Ρομά της Ευρώπης

Το ίδρυμα του Σόρος δίνει 100 εκατ. ευρώ για τους Ρομά της Ευρώπης
epa06739596 (FILE) - George Soros, founder and chairman of the Open Society Foundations prior to a meeting with EU commission President Jean-Claude Juncker (unseen) in Brussels, Belgium, 27 April 2017 (reissued 15 May 2018). According to media reports non 15 May 2018, George Soros' Open Society Foundations (OSF) is closing down its offices in Budapest, Hungary, and moves their operations to Berlin. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Roma Foundation for Europe ξεκινά τον Ιανουάριο και θα εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Της Thalia Beaty και Associated Press

Το Open Society Foundations ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μεταφέρει την υποστήριξή του προς τις κοινότητες των Ρομά της Ευρώπης σε ένα νέο ίδρυμα και δεσμεύτηκε να διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ για το έργο αυτό.

Το Roma Foundation for Europe, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από το OSF, ξεκινά τον Ιανουάριο και θα εδρεύει στις Βρυξέλλες, δήλωσαν τα ιδρύματα. Ο Zeljko Jovanovic, διευθυντής του Γραφείου Πρωτοβουλιών Ρομά του OSF, θα ηγηθεί του νέου ιδρύματος.

«Πρόκειται για ένα πραγματικό ευρωπαϊκό πρότζεκτ, διότι είμαστε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μειονότητα, η πιο παραμελημένη και μειονεκτούσα», δήλωσε ο Jovanovic στο Associated Press, αναφερόμενος στην κοινότητα των Ρομά. «Έτσι, όταν υποστηρίζεις τους πιο μειονεκτούντες, υποστηρίζεις την ανάπτυξη ολόκληρης της κοινωνίας».

Υπολογίζεται ότι 10 έως 12 εκατομμύρια Ρομά ζουν στην Ευρώπη, με περίπου 6 εκατομμύρια εξ αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που τους καθιστά τη μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα της ηπείρου. Σημαντικά ποσοστά της κοινότητας αναφέρουν ότι βιώνουν διακρίσεις και οικονομικό αποκλεισμό, καθώς και υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και χαμηλότερη συμμετοχή στο επίσημο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Alex Soros, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του OSF και γιος του George Soros, ο οποίος ίδρυσε το OSF, επανέλαβε αυτή την ιδέα σε δήλωσή του, λέγοντας ότι το μελλοντικό έργο του νέου ιδρύματος θα στηρίξει όχι μόνο τους Ρομά, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

«Είμαι βέβαιος ότι το νέο ίδρυμα θα αποτελέσει έναν δυναμικό φορέα, αφιερωμένο στην αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού των Ρομά και στην υπέρβαση των βαθιά ριζωμένων εμποδίων που αντιμετωπίζουν», δήλωσε ο Alex Soros.

Υπό την ηγεσία του, το OSF ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα αναδιαμορφώσει σημαντικά τη δομή του και θα απολύσει το 40% του προσωπικού του παγκοσμίως. Επίσης, σταμάτησε να προσφέρει νέες επιχορηγήσεις μέχρι τον Φεβρουάριο. Τον Ιούλιο, οι ηγέτες του ιδρύματος δήλωσαν στο προσωπικό στο Βερολίνο ότι θα τερματίσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το Associated Press.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Soros έγραψε σε άρθρο του στο POLITICO Europe ότι το OSF δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη, αλλά ότι θα αλλάξει τις προτεραιότητές του, τονίζοντας το έργο του στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Ρομά καθώς και το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το οποίο επίσης ιδρύθηκε από τον George Soros.

«Θα συνεχίσουμε επίσης – και θα αυξήσουμε δραματικά – τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ίση μεταχείριση για τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της Ευρώπης, τους 12 εκατομμύρια Ρομά (που ζουν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη)», έγραψε ο Alex Soros.

Το OSF δεν θα έχει εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο του Roma Foundation for Europe, δήλωσε ο Jovanovic, προσθέτοντας ότι η απόφαση για τον διαχωρισμό του ιδρύματος ελήφθη πέρυσι, ανεξάρτητα από την αναδιάρθρωση. Ο Jovanovic δήλωσε ότι ο Alex Soros ήταν σαφής ως προς το ότι η εσωτερική οργάνωση του OSF, «αλλάζει και πρέπει να αλλάξει κατά την άποψη του κ. Soros, καθώς και του παγκόσμιου διοικητικού συμβουλίου και της ανώτατης ηγεσίας. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις μας δεν αλλάζουν».

Το νέο ίδρυμα θα προσφέρει επιχορηγήσεις, θα υποστηρίζει τη δικτύωση μεταξύ οργανώσεων και θα υπερασπίζεται τους Ρομά. Θα επικεντρωθεί στον εξοπλισμό των Ρομά με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν εργασία στην ψηφιακή οικονομία και στην αναμενόμενη πράσινη μετάβαση, κατέληξε ο Jovanovic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com