Το οικονομικό πλάνο της Τρας στέλνει τη στερλίνα σε νέο χαμηλό 37 ετών

Το οικονομικό πλάνο της Τρας στέλνει τη στερλίνα σε νέο χαμηλό 37 ετών
epa05408713 (FILE) A file picture dated 22 February 2016 shows British Pounds in London, Britain. The British Pound Sterling on 05 July 2016 dropped to its lowest level in three decades in reaction to the 23 June's referendum in which Britons voted to leave the European Union (EU). EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η στερλίνα κινδυνεύει», προειδοποίησε ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής στην Deutsche Bank

Ισχυρή πτώση καταγράφει η στερλίνα έναντι του δολαρίου, πέφτοντας κάτω και από το συμβολικό όριο του 1,10 δολαρίου και πλησιάζοντας στο ιστορικό χαμηλό της, καθώς οι ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών ανησυχούν τους επενδυτές, τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Έναντι του δολαρίου, το οποίο επωφελείται από την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και του καθεστώτος του ως «νομίσματος καταφυγίου», η λίρα υποχωρούσε κατά 2,71%, στο 1,0956 δολάριο, γύρω στις 17.40 (ώρα Ελλάδας). Είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει πέσει η στερλίνα από το 1985, όταν η ισοτιμίες της έναντι του δολαρίου έφτασε στο 1,0520.

Το πάγωμα του κόστους ενέργειας για ιδιώτες και εταιρείες, αλλά και η μείωση των φόρων που ανακοίνωσε η νέα βρετανική κυβέρνηση με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη ανησυχεί τους επενδυτές. Μόνο το πρώτο μέτρο, το πάγωμα των τιμών της ενέργειας, αναμένεται ότι θα στοιχίσει 60 δισεκ. λίρες τους πρώτους έξι μήνες.

«Αρχής γενομένης από το Brexit, την καθυστέρηση της Τράπεζας της Αγγλίας όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων και τώρα τη δημοσιονομική πολιτική, πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες μακροοικονομικές διαχειρίσεις μιας μεγάλης χώρας εδώ και πολύ καιρό», σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, εκτιμώντας ότι η ισοτιμία της λίρας μπορεί να πέσει ακόμη και στο 1 δολάριο.

«Η στερλίνα κινδυνεύει», προειδοποίησε ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής στην Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι η λίρα πέφτει μολονότι τα επιτόκια του βρετανικού χρέους αυξάνονται, κάτι που είναι «πολύ σπάνιο στις αναπτυγμένες οικονομίες». «Ανησυχούμε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβρώνεται γρήγορα», πρόσθεσε.

Η βρετανική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις κάμψης και η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ύφεση από το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η κατακόρυφη πτώση της λίρας επισκίασε και την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 1,27%. Το ευρώ έφτασε στα 0,9711 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2002.