Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse ολοκλήρωσε το ταξίδι του

Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse ολοκλήρωσε το ταξίδι του
epa05441389 A handout picture made available by Solar Impulse shows Solar Impulse 2 (Si2) piloted by Swiss pioneer Bertrand Piccard prior to its landing in Abu Dhabi, UAE, 26 July 2016, to finish the first around the world flight without the use of fuel. Swiss long-range experimental solar-powered aircraft Si2 started its round-the-world solar flight from Abu Dhabi on 09 March 2015 and successfully completed it by returning to Abu Dhabi on 26 July 2016. EPA/JEAN REVILLARD/ SI2 HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Το Solar Impulse αποδεικνύει ότι με καινοτομία, τεχνολογία και πρωτοποριακή σκέψη θα αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Το Solar Impulse έγραψε ιστορία ολοκληρώνοντας τον μοναδικό έως τώρα γύρο του κόσμου με αεροσκάφος, που χρησιμοποιεί ως αποκλειστικό καύσιμο την ηλιακή ενέργεια. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο σημείο εκκίνησής του, το Abu Dhabi, στις 04:05 τοπική ώρα, μετά από μία πτήση 48 ωρών και 37 λεπτών από το Κάιρο.

«Αυτό είναι ένα πραγματικά ιστορικό επίτευγμα, με τεράστια συμβολική σημασία», δήλωσε ο Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΒΒ, Ulrich Spiesshofer. “Καταδεικνύει σαφώς ότι, με πρωτοποριακό πνεύμα και καθαρές τεχνολογίες, μπορούμε να «γυρίζουμε τον κόσμο» χωρίς να σπαταλούμε τους φυσικούς πόρους της γης. Εκ μέρους όλων στην ΑΒΒ, θα θέλαμε να συγχαρούμε τους πιλότους Bertrand Piccard και André Borschberg, καθώς και το υπόλοιπο επιτελείο της ομάδας του Solar Impulse. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που είχαμε τη δυνατότητα ως ΑΒΒ να συμβάλουμε σε αυτή την απίστευτη προσπάθεια.”

Η ABB προχώρησε αποφασιστικά στη σύναψη αυτής της τεχνολογικής συμμαχίας με το Solar Impulse, διότι ό,τι το Solar Impulse επιτυγχάνει στον αέρα η ABB το κατορθώνει στη γη, ως πρωτοπόρος στις τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού.

«Είναι μια ιστορική πρωτιά όχι μόνο για την αεροπορία αλλά και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες”, δήλωσε κατά την άφιξή του ο Bertrand Piccard πιλότος, εμπνευστής και πρόεδρος του Solar Impulse. «Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, το Solar Impulse και η ΑΒΒ απέδειξαν πώς η επαναστατική καινοτομία μπορεί να μετατραπεί σε αξιόπιστες λύσεις, και πώς η ενέργεια μπορεί να παραχθεί, να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά για τη δημιουργία ενός καθαρότερου κόσμου».

Ο André Borschberg συνιδρυτής, Διευθύνων σύμβουλος και πιλότος του Solar Impulse επιβεβαίωσε την αξία αυτής της συνεργασίας: «Η αποστολή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την τεχνογνωσία και την υποστήριξη της ABB και όλων των άλλων εταιρειών, που συνέβαλαν στο έργο αυτό. Ως σύμμαχος του Solar Impulse στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας, η ABB παρείχε έμπειρο προσωπικό για την υποστήριξη αυτής της αποστολής, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών που υπηρέτησαν ως μέλη του πληρώματος εδάφους καθ’ όλη τη διάρκεια των πτήσεων στον κόσμο».

Η ομάδα του Solar Impulse επιχειρώντας να κάνει το γύρο του κόσμου με ηλιακό αεροσκάφος, είχε να αντιμετωπίσει πολλές από τις προκλήσεις, για τις οποίες η ABB προσφέρει λύσεις στους πελάτες της στο έδαφος, όπως τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των ηλιακών κυψελών, την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα διανομής ισχύος, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ιστορικού γύρου του κόσμου, το Solar Impulse πραγματοποίησε στάσεις στις τέσσερις ηπείρους (την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική), διέσχισε δύο ωκεανούς (τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό), αλλά και πέταξε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και την Αραβική Χερσόνησο. Επίσης κατέγραψε διάφορα ρεκόρ, μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη διάρκεια ατομικής πτήσης με αεροπλάνο (117 ώρες, 52 λεπτά), την οποία κατόρθωσε να πραγματοποιήσει ο André Borschberg στη διαδρομή από την Ιαπωνία προς τη Χαβάη, και η πρώτη διάσχιση του Ατλαντικού Ωκεανού με ηλιακό αεροπλάνο, που επιτεύχθηκε από τον Bertrand Piccard.