Το Υπερταμείο σε ρόλο asset manager

Το Υπερταμείο σε ρόλο asset manager
Ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. του Υπεραταμείου απαντά για το πώς δημιουργεί αξία για την ελληνική οικονομία.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Πώς προωθεί κουλτούρα διαφάνειας και αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος στην ομάδα των τεχνοκρατών του το Υπερταμείο;

Η διαφάνεια αποτελεί την «εκ των ων ουκ άνευ» αξία που διέπει τη λειτουργία του Υπερταµείου, και για τον σκοπό αυτό υιοθετούµε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές διακυβέρνησης, εποπτείας και διαφάνειας. Η διαφάνεια, η λογοδοσία, το αξιακό πλαίσιο που ορίζει την εταιρική υπευθυνότητα είναι αυτονόητες υποχρεώσεις για κάθε εταιρεία µε δράσεις που έχουν περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Επιπλέον, αναφέρονται ρητά στο πλαίσιο αρχών και αξιών που δεσµεύουν τη λειτουργία του Υπερταµείου για την επίτευξη των στόχων του. Πέραν αυτού, έχουµε ήδη ξεκινήσει και µια στρατηγική συνεργασία µε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, για να εµπεδώσουµε στην πράξη µια κουλτούρα ανοικτότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας σε όλες τις θυγατρικές µας. Στόχος µας να εκσυγχρονίσουµε τις Δηµόσιες Επιχειρήσεις, να διασφαλίσουµε θετικές επιδόσεις και αποδόσεις για τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου µας σε σταθερή και µακροχρόνια βάση και να οικοδοµήσουµε σχέσεις εµπιστοσύνης και διαφάνειας µε την ελληνική κοινωνία.

Τι σκοπό εξυπηρετεί ο ρόλος του Υπερταμείου ως asset manager;

Η δηµιουργία αξίας για το ελληνικό Δηµόσιο και την κοινωνία είναι το µεγάλο µας ζητούµενο. Γι’ αυτό, τo Yπερταµείο αλλάζει δραστικά και µετασχηµατίζεται σε ένα Δηµόσιο Επενδυτικό Ταµείο που αναλαµβάνει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου του. Σχεδιάζοντας τη στρατηγική του µέλλοντος, λειτουργούµε πρακτικά. Μελετήσαµε τα επιτυχηµένα παραδείγµατα διεθνώς και, από τον παθητικό ρόλο του απλού «παρατηρητή των εξελίξεων», αξιοποιούµε τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές επιτυχηµένων Public Wealth Funds για να σχεδιάσουµε την επόµενη µέρα του Υπερταµείου ως ενεργού µετόχου και σύγχρονου asset manager. Μια σηµαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά στον ρόλο και τη λειτουργία του Υπερταµείου είναι ότι τίθενται µετρήσιµοι στόχοι, τόσο για τις θυγατρικές όσο και για το ίδιο το Υπερταµείο. Για εµάς, η αξιολόγηση και η αποτελεσµατικότητα είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Το επόµενο βασικό σηµείο του στρατηγικού σχεδίου µας είναι η αξιοποίηση της αξιολόγησης µε στόχο τη συνεχή βελτίωση. Εδώ ακριβώς είναι και η κύρια διαφοροποίηση σε σχέση µε το παρελθόν. Με τον διευρυµένο ρόλο µας θα λειτουργούµε µε ευελιξία, υλοποιώντας στοχευµένες παρεµβάσεις που θα καθορίζονται ανά περίπτωση από το επίπεδο ωριµότητας και από τις πραγµατικές προοπτικές ανάπτυξης κάθε θυγατρικής.

Πώς μοιράζεστε σε ρόλο επόπτη και asset manager και πώς εξασφαλίζετε ουδετερότητα άνθρακα;

Αφενός εφαρµόζουµε οριζοντίως σε όλες τις εταιρείες νέα, σύγχρονα επιχειρησιακά µοντέλα, αφετέρου οι εταιρείες-assets κατηγοριοποιούνται σύµφωνα µε τη δυναµική και τις συγκεκριµένες ανάγκες τους, συνεπώς ο ρόλος και η παρέµβαση του Υπερταµείου προσαρµόζονται ανάλογα. Είτε ως  Reviewer, όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ που είναι από τις πλέον ώριµες εταιρείες του χαρτοφυλακίου, είτε ως problem solver, σε περιπτώσεις όπως η ΕΥΔΑΠ και τα ΕΛΤΑ, ή, τέλος, σε περιπτώσεις όπως της Διώρυγας της Κορίνθου, όπου θα έχουµε τον ρόλο του active shareholder. Ένα σηµαντικό βήµα εκσυγχρονισµού του Υπερταµείου αποτελεί η στρατηγική επιλογή της βιωσιµότητας ως βασικού αναπτυξιακού πυλώνα. Συµµετέχουµε ενεργά στο Παγκόσµιο Δίκτυο One Planet Sovereign Wealth Funds και µετασχηµατίζουµε όλες τις θυγατρικές µας µε βάση τα κριτήρια ESG. Ταυτόχρονα, µε τη δηµιουργία του Decarbonisation Index, συµβάλλουµε στη µετάβαση σε µια «πράσινη» οικονοµία.

Πώς αποτυπώνεται σε επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά assets το θετικό momentum στην οικονομία και πώς μοχλεύετε τους διαθέσιμους πόρους;

Η σηµερινή Ελλάδα έχει υπερβεί σε µεγάλο βαθµό τον εαυτό της. Ήδη, µε τις θεσµικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί το επενδυτικό κλίµα έχει βελτιωθεί σηµαντικά και η χώρα επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη µε µεγαλύτερες προσδοκίες. Αυτό, σε συνάρτηση µε τα πλεονεκτήµατα που διαθέτει (πόροι Ταµείου Ανάκαµψης, ιδανικός γεωγραφικός τόπος για επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, αναξιοποίητη σε µεγάλο βαθµό δηµόσια περιουσία), µπορεί να οδηγήσει σε ισχυροποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος µε ευεργετικά αποτελέσµατα για την οικονοµική ανάπτυξη.

Με στόχο τη µόχλευση πόρων, το Υπερταµείο αναλαµβάνει, και το ίδιο, ρόλο επενδυτή, σχεδιάζοντας αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως κάναµε πρόσφατα συµµετέχοντας µε 105 εκατ. ευρώ στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ενώ διατηρήσαµε ρόλο βασικού ρυθµιστή στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, διασφαλίζοντας έτσι το συµφέρον του ελληνικού Δηµοσίου.