Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ με αντίποινα – Ετοιμότητα του ναυτικού για την Ερυθρά Θάλασσα

Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ με αντίποινα – Ετοιμότητα του ναυτικού για την Ερυθρά Θάλασσα
Photo: AFP
Στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν σημειωθεί σημαντικές διαταραχές στη ναυσιπλοΐα με προορισμό το Ισραήλ.

Το Ιράν τόνισε την Τετάρτη ότι ο στρατός του είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση από το Ισραήλ, με την πολεμική αεροπορία να δηλώνει έτοιμη για δράση.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη του άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο σε αντίποινα για ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα αντεπιτεθεί και το πολεμικό του συμβούλιο συνεδρίαζε την Τετάρτη για να συζητήσει τις επιλογές του.

«Οποιαδήποτε επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) στο έδαφός μας θα αντιμετωπιστεί με αυστηρή απάντηση» ανέφερε την Τετάρτη ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι σε παρέλαση που πραγματοποιήθηκε για την Ημέρα του Στρατού, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προειδοποίησε στην ίδια εκδήλωση ότι τα πολεμικά της αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικής κατασκευής Sukhoi-24, βρίσκονται στην «καλύτερη δυνατή κατάσταση ετοιμότητας» για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση.

«Έχουμε πλήρη ετοιμότητα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής μας κάλυψης και των βομβαρδιστικών μας, και είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε επιχείρηση», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμίρ Βαχεντί.

Μια άμεση επίθεση σε βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης ή σε εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας εντός του Ιράν είναι μία από τις επιλογές που έχει το Ισραήλ για να αντεπιτεθεί. Οι στόχοι εκτός του Ιράν είναι επίσης μια πιθανότητα.

Ο ναύαρχος Σαχράμ Ιράνι δήλωσε ότι το ιρανικό ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Το Πολεμικό Ναυτικό εκτελεί αποστολή συνοδείας ιρανικών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και η φρεγάτα μας Jamaran είναι παρούσα στον Κόλπο του Άντεν από αυτή την άποψη» πρόσθεσε ο Ιρανί.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνοδεύσει πλοία άλλων χωρών, πρόσθεσε.

Στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν σημειωθεί σημαντικές διαταραχές στη ναυσιπλοΐα με προορισμό το Ισραήλ λόγω επιθέσεων από τους -προσκείμενους στο Ιράν- Χούθι της Υεμένης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com