Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Βερολίνο

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Βερολίνο
epa05683031 Police officers stand by a damaged truck at Breitscheidplatz in Berlin, Germany 20 December 2016. According to the police, at least 12 people were killed and at least 48 were injured after a truck ploughed into a busy Christmas market in Berlin. Authorities are investigating the incident as a 'possible terrorist attack,' media reported. EPA/BRITTA PEDERSEN

Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq.

Καταζητείται ο δράστης

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης πιθανόν συνεχίζει να διαφεύγει τη σύλληψη.

«Αυτός είναι ο λόγος που είναι αλήθεια πως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο δράστης ακόμη δεν έχει συλληφθεί», είπε ο ντε Μεζιέρ στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν έχει ένα, αλλά πολλά στοιχεία εξαρχής και διευκρίνισε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για επίθεση αλλά το κίνητρό της είναι ακόμη ασαφές.

Συγκλονισμένη η κοινότητα του Βερολίνου

«Είμαστε όλοι άναυδοι. Ολόκληρο το Βερολίνο είναι βαθιά συγκλονισμένο από το χτεσινοβραδινό γεγονός. Η σκέψη μας είναι μαζί με τα θύματα και τους οικείους τους. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας. Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε ελάχιστο χρόνο και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Ευχαριστώ την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Υπηρεσία μεταφοράς ασθενών. Η αλληλεγγύη η οποία εκφράστηκε τόσο από την Γερμανία όσο και από όλον τον κόσμο ήταν συγκινητική. Στις έξι το απόγευμα (τοπική ώρα) θα γίνει μια σύντομη επιμνημόσυνη δέηση στην Εκκλησία της Μνήμης/Gedächtniskirche (δίπλα δηλαδή στην πλατεία όπου που διαδραματίστηκε το χθεσινοβραδυνό τραγικό γεγονός), ενώ την ίδια ώρα θα φωταγωγηθεί η Πύλη του Βραδενβούργου με τα εθνικά χρώματα και οι πολίτες θα μπορέσουν με την παρουσία τους να εκφράσουν το πένθος τους», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ κατά τη συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε στο Δημαρχείο της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Η αστυνoμική παρουσία στο Βερολίνο θα αυξηθεί κατά πολύ», είπε ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής (υπουργός) Εσωτερικών της πόλης- κρατίδιο του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ. «Και μάλιστα όχι μόνο στις εισόδους των χριστουγεννιάτικων αγορών, αλλά σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης, είπε ότι επανεξετάζεται το σχέδιο ασφάλειας για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς στην πόλη. «Παρακαλούμε τους Βερολινέζους να μην αποθαρρύνονται», προσέθεσε ο Α. Γκάιζελ. Εν τούτοις η κίνηση στο μετρό και την πόλη ήταν ακόμα σήμερα το μεσημέρι υποτονική.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Βερολίνου Κλάους Καντ αναφέρθηκε στο χτεσινό τραγικό γεγονός και τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Αστυνομία για την αντιμετώπιση του έκτακτου αυτού γεγονότος. Δεν θέλησε όμως να απαντήσει στο ερώτημα εάν έχει συλληφθεί το σωστό πρόσωπο. Όλες οι -ελάχιστες- ερωτήσεις τις οποίες δέχθηκαν εξάλλου να απαντήσουν και οι τρεις ήταν αόριστες και παρέπεμπαν στο γεγονός ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Ο Κλ. Καντ είπε επίσης ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος, δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση στο σύνολό της.

Όλοι υπογράμμισαν επίσης ότι τα ΜΜΕ συνέβαλαν ιδιαίτερα στο να μην δημιουργηθεί πανικός, μεταδίδοντας μόνο διασταυρωμένες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονταν από την ίδια την αστυνομία και όχι φήμες ή εικασίες.

Ελεύθερος ο ύποπτος που είχε συλληφθεί

Ο Πακιστανός υπήκοος που είχε αιτηθεί να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και θεωρήθηκε ύποπτος για την επίθεση με φορτηγό αφέθηκε ελεύθερος ελλείψει στοιχείων, έγινε γνωστό την Τρίτη από την γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

«Ο ύποπτος (…) αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ έπειτα από εντολή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποκάλυψαν προς το παρόν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις υποψίες» σε βάρος του, εξηγεί η εισαγγελία σε ένα δελτίο τύπου.

«Οι εμπειρογνώμονες της μονάδας εγκληματολογικών ερευνών δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν ως αυτή την στιγμή την παρουσία του υπόπτου στην καμπίνα του φορτηγού» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές είχαν νωρίτερα γνωστοποιήσει ότι ο Πακιστανός, που έφθασε στη Γερμανία στα τέλη του 2015, πιθανόν δεν είναι ο δράστης της επίθεσης κι ότι ένας «επικίνδυνος εγκληματίας (αναμφίβολα) διαφεύγει».

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, ο ύποπτος έδωσε μακροσκελή κατάθεση κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και αρνήθηκε τις κατηγορίες.