Το καλό και το κακό σενάριο του Eurogroup της Δευτέρας

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι πριν δώσουν το «πράσινο φως» για την αξιολόγηση.

 

Τον έλεγχο συμβατότητας των τεχνικών κλιμακίων για τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή τη Δευτέρα περιμένει το Eurogroup και οι θεσμοί προκειμένου να αποφανθούν για  την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς εκκρεμούν περίπου 20 προαπαιτούμενα στο σύνολο των 110 της τρέχουσας αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε, στο καλό σενάριο, τη Δευτέρα, στο Eurogroup, θα υπάρχει μία επί της αρχής πολιτική τοποθέτηση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Σε περίπτωση που ο έλεγχος συμβατότητας δεν πείσει, ο αξιωματούχος δεν φάνηκε να αγχώνεται, σημειώνοντας πως και πάλι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει με μικρή καθυστέρηση, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες.

Αν και αναγνωρίζει πως έχουν γίνει τεράστια βήματα, απομένουν, όπως λέει αρκετές λεπτομέρειες και υπάρχει ένα αρκετά πιεστικό χρονοδιάγραμμα έως τη Δευτέρα. Σε περίπτωση πάντως που οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα, διαπιστώσουν πως δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποια προαπαιτούμενα επαρκώς, αν είναι μικρός ο αριθμός τους, τότε πολύ απλά θα μεταφερθούν στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν διατάξεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το Ελληνικό (συζητείται στο ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα στις 29/1), για παρεμβάσεις στις αγορές και στον αναπτυξιακό αλλά και στο δημόσιο, για τις οποίες απαιτούνται εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις και άλλες πράξεις, που δεν απαιτούν νομοθετική διαδικασία.

Ένα μέρος τους συνδέεται και με εφαρμοστικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε την προηγούμενη Δευτέρα η Βουλή. Το ύψος της επόμενης δόσης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί τμηματικά με τη γνωστή μέθοδο των υποδόσεων.

Οι εκταμιεύσεις θα κατευθυνθούν σε αποπληρωμές δανειακών υποχρεώσεων, στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές  και στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας, που θα χρησιμεύσει στη μεταμνημονιακή εποχή.

Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, οι εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Φεβρουάριο, πιθανότατα μετά τις 15 Φεβρουαρίου και πριν το τέλος του μήνα. Για το λόγο αυτό, ο αξιωματούχος θεωρεί σημαντικό η τέταρτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο, καθώς, όπως φάνηκε, ακόμα και με τη βέλτιστη συνεργασία, «είχαμε τεχνική συμφωνία τον Δεκέμβριο και οι χρονοβόρες διαδικασίες εφαρμογής και εξέτασης των προαπαιτουμένων θα επιτρέψουν εκταμίευση τον Φεβρουάριο».

Δεδομένου πως το πρόγραμμα τελειώνει τον Ιούνιο και όχι τον Αύγουστο, η χρονική πίεση αυτή οφείλεται στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος. Οι τεχνικές διεργασίες θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όμως αποφάσεις θα ληφθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Έσπευσε, δε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, υπενθυμίζοντας πως έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους στο βραχυπρόθεσμο, που θα οδηγήσουν στο μέλλον στην απομείωση του λόγου χρέους προς το ελληνικό ΑΕΠ κατά 25%.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά του για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς «χρειάζεται επιπλέον τεχνική εργασία».  Άλλος παράγοντας στην εξίσωση του χρέους είναι το ΔΝΤ και πιο συγκεκριμένα τι βαθμό σύγκλισης απόψεων θα έχει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πάντως, ο αξιωματούχος υπενθύμισε πως οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ είναι συνεχείς, καθώς το Ταμείο συμμετέχει πλήρως στις διεργασίες για την τρίτη αξιολόγηση.

Οι Ευρωπαίοι, αλλά και το ΔΝΤ δίνουν τεράστια σημασία στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, εκτιμώντας πως θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των κόκκινων δανείων. Συνεπώς, οι θεσμοί θα εξετάσουν ενδελεχώς τις διαδικασίες που προωθούν οι ελληνικές αρχές για την επίλυση του προβλήματος.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε πως βρισκόμαστε σε ιστορικό σημείο, όχι μόνο για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και για τα ελληνικά προγράμματα συνολικά και συμπλήρωσε πως η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους Ευρωπαίους δανειστές ποτέ δεν ήταν καλύτερη.

Ο ανώτερος παράγων της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε πως η χώρα θα βρίσκεται σε ενισχυμένη επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 75% των οφειλών της προς τους δανειστές, κατά το μοντέλο που ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες που ολοκλήρωσαν τα προγράμματα στήριξης. Εκτίμησε, πάντως, πως η Ελλάδα διαφέρει από τις άλλες χώρες, καθώς παράγει πλεονάσματα και έτσι το «μαξιλάρι» ρευστότητας μπορεί να είναι μικρότερο, οι άλλες χώρες δεν έχουν μέτρα ελάφρυνσης χρέους και επίσης οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες την περίοδο της εξόδου της Ελλάδας είναι σαφώς ευνοϊκότερες. Όπως τόνισε, είναι σημαντικό το «μαξιλάρι» ρευστότητας να μην σχετίζεται με τον προϋπολογισμό του κράτους και έτσι να μην υπάρχουν μεταφορές ποσών από αυτό προς άλλες χρήσεις.

Ο ίδιος πέταξε τη μπάλα στην ελληνική κυβέρνηση για να αποφασίσει εάν θα ζητήσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα αυτό, καθώς αυτή θα πρέπει να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, όμως δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα και δεν υπάρχει και θέμα συζήτησης».

Σχετικά άρθρα