Το Κατάρ αρνείται την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς

Το Κατάρ αρνείται την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς
epa10321854 Flags in front of the European Parliament building in Strasbourg, France, 23 November 2022. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διπλωμάτης του Κατάρ δήλωσε ότι οι κινήσεις της Ευρώπης θα επηρεάσουν αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Το Κατάρ αρνήθηκε και πάλι την Κυριακή οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση διαφθοράς που διερευνούν οι βελγικές αρχές και αφορά άτομα που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι βελγικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερα άτομα που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω υποψιών για δωροδοκία τους από την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων. Το Κατάρ έχει αρνηθεί στο παρελθόν οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Δήλωση την Κυριακή από διπλωμάτη από την αποστολή του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters ότι «προκαταλήψεις» οδήγησαν το κοινοβούλιο να υπερψηφίσει την Πέμπτη αναστολή όλων των εργασιών για τη νομοθεσία που αφορά το Κατάρ και να αποκλείσει εκπροσώπους του Κατάρ από τις εγκαταστάσεις του.

Η κίνηση αυτή επηρεάζει τη νομοθεσία που συνδέεται με την απελευθέρωση της visa, με αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ και προγραμματισμένες επισκέψεις μέχρι να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν οι ισχυρισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός που εισάγει διακρίσεις…θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια”, είπε ο διπλωμάτης.

Το Κατάρ είχε «μεμονωμένα επικριθεί και δεχτεί επίθεση» στα πλαίσια της έρευνας και ένιωσε βαθιά απογοήτευση που η βελγική κυβέρνηση «δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να εξακριβώσει τα γεγονότα», ανέφερε η δήλωση.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες. Οι εκπρόσωποι του βελγικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας δεν απάντησαν άμεσα στα αιτήματα για σχολιασμό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε την Τετάρτη ότι η υπηρεσία πληροφοριών του συνεργάστηκε στενά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερο από ένα χρόνο για την αποκάλυψη του σκανδάλο δωροδοκίας.