Το κινεζικό Bitcoin δεν θα είναι ακριβώς αυτό που ονειρεύονται κάποιοι

Το κινεζικό Bitcoin δεν θα είναι ακριβώς αυτό που ονειρεύονται κάποιοι
Ποια βασικά συμπεράσματα βγήκαν από το Global Tech Forum του Fortune.

των Aaron Pressman & Adam Lashinsky

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Fortune διοργανώνει το Global Tech Forum στο Γκουανγκτζού της Κίνας. Η πρώτη μέρα ήταν γεμάτη στοιχεία και απόψεις εστιασμένες στο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους παρευρισκόμενους: Ποιο είναι το μέλλον των αμερικανο-κινεζικών σχέσεων;

Ιδού κάποια βασικά μοτίβα των συζητήσεων μέχρι τώρα:

  • Τα κρυπτονομίσματα και το blockchain είναι στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο, κυρίως επειδή όλοι οι παρατηρητές συμφωνούν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα εκδώσει ένα ψηφιακό νόμισμα για να προλάβει την οποιαδήποτε κίνηση του Facebook να κυκλοφορήσει το δικό του φιλόδοξο νόμισμα με την επωνυμία Η κυκλοφορία ενός «ψηφιακού ρένμιμπι» είναι πολύ πιθανή, αλλά το κρυπτονόμισμα δεν θα ανταποκρίνεται ακριβώς στις προσδοκίες των ελευθεριακών οραματιστών που λατρεύουν το Bitcoin. Αντιθέτως, θα σημάνει τη μετατόπιση του ελέγχου από την Alibaba και την Tencent στην κινεζική κυβέρνηση.
  • Ο Paul Scanlan, κορυφαίος τεχνολόγος της Huawei, είπε ότι «το 5G δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα αλλά με το χρήμα». Ο ισχυρισμός του βασίζεται στην ιδέα ότι οι χώρες που επενδύουν περισσότερο στο 5G (η Κίνα και χώρες που επιτρέπουν στις εταιρείες τηλεφωνίας τους να αγοράζουν από τη Huawei) θα αντλήσουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τις μεγαλύτερες ταχύτητες που θα προσφέρουν τα νεότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
  • Υπάρχει συναίνεση ως προς το εξής: ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μπορεί να περνάει φάση χαλάρωσης, αλλά η μάχη για την τεχνολογική υπεροχή μαίνεται με αμείωτη ένταση. «Ο εμπορικός πόλεμος είναι στην πραγματικότητα ένας τεχνολογικός πόλεμος» λέει η Gan Jie, καθηγήτρια χρηματοοικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Cheung Kong του Πεκίνου. Η ίδια πιστεύει ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματά της στο ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο της μηχανολογίας, στην εφοδιαστική αλυσίδα, και στο μέγεθος της αγοράς για να γίνει τεχνολογικά ισότιμη των ΗΠΑ.
  • Η επενδυτής Enita Pu της Sequoia Capital China προέβη σε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση για τον «μετα-cloud» κόσμο στον οποίο οδηγούν τα δίκτυα Συγκεκριμένα, είπε ότι οι πανίσχυρες συσκευές που τροφοδοτούνται από τα ταχύτατα δίκτυα αντιπροσωπεύουν μια νέα επενδυτική και τεχνολογική ευκαιρία, πέρα από τη χρήση του cloud για κεντρικές εφαρμογές λογισμικού. Τα κέντρα δεδομένων, με άλλα λόγια, θα οδηγήσουν σε εξαιρετικά ισχυρές συσκευές αιχμής.