Το κυνήγι κρυπτο-μαγισσών στις ΗΠΑ άρχισε – «Ανατριχιαστικό αποτέλεσμα»

Το κυνήγι κρυπτο-μαγισσών στις ΗΠΑ άρχισε – «Ανατριχιαστικό αποτέλεσμα»
pexels
Για ανατριχιαστικό αποτέλεσμα κάνουν λόγο οι αμερικανικές εταιρείες κρυπτογράφησης

Το 2023 για το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να έχουν εξαπολύσει ένα άγριο κυνήγι μαγισσών, που πλέον απειλεί την ίδια την ύπαρξη μίας από τις μεγαλύτερες κρυπτοαγοράς στον κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει εκκινήσει μια σειρά από ενέργειες εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των token τους.

Ταυτόχρονα, πολλές από τις τράπεζες στις οποίες βασίζονται αυτές οι εταιρείες για τις πληρωμές και τη φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων τελούν επίσης υπό νέο έλεγχο.

Η νέα δυναμική προσέγγιση έπληξε τη βιομηχανία κρυπτογράφησης που προσπαθεί να συνέλθει από ένα βαρύ έτος πτώσης των τιμών και μια κρίση εμπιστοσύνης που οδήγησε στην κατάρρευση ορισμένων από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του ανταλλακτηρίου FTX και των Voyager Digital και Celsius Network

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα υποψιαζόμουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας των ΗΠΑ να καθαρίσουν το σύστημα μεταξύ αυτών που πληρούν τα πρότυπά τους και εκείνων που δεν πληρούν τα πρότυπά τους», δήλωσε ο Tom Keatinge, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Οικονομικού Εγκλήματος και Ασφάλειας RUSI, ενός think tank στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Από την αρχή του έτους, η SEC έχει μηνύσει τις Genesis και Exchange Gemini επειδή δεν ενέγραψαν προγράμματα δανεισμού ως προσφορά τίτλων και διέταξε το ανταλλακτήριο Kraken να διακόψει ένα πρόγραμμα που υποτίθεται ότι προσέφερε αποδόσεις άνω του .20%.

Οι υποστηρικτές των Crypto υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα προσέγγιση κινδυνεύει να καταπνίξει την καινοτομία στον κλάδο, στηρίζοντας υπερβολικά «ρυθμίσεις μέσω επιβολής» αντί να δημιουργηθεί ένα προσαρμοσμένο στον κλάδο ρυθμιστικό πλαίσιο. 

«Αυτό η αβεβαιότητα θα οδηγήσει πελάτες στο εξωτερικό, όπου όμως δεν υπάρχει εγγυημένο επίπεδο προστασίας», δήλωσε ο Paul Grewal, επικεφαλής νομικός διευθυντής στην Coinbase

Σημειώνεται πως η ρυθμιστική πλημμυρίδα κλιμακώνεται, με τις αρχές της Νέας Υόρκης να έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα από τα μεγαλύτερα λεγόμενα stablecoins που λειτουργούν ως σημείο εισόδου και εξόδου για τους επενδυτές σε κρυπτονομίσματα. Αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης έκλεισε την έκδοση του BUSD, του stablecoin που χρησιμοποιείται ευρέως στο Binance, και το οποίο φέρει την επωνυμία του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο. Μετά την εφαρμογή της επίμαχης διάταξης, το ποσό των BUSD σε κυκλοφορία μειώθηκε κατά περίπου 1 δισ. δολάρια σε λίγες μέρες, καθώς οι επενδυτές μετέφεραν τα μετρητά τους αλλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η καταστολή των κρυπτονομισμάτων από τις ΗΠΑ έχει γίνει πολύ πιο επιθετική από ό,τι έχουμε δει από ρυθμιστικές αρχές σε πολλές άλλες μεγάλες δικαιοδοσίες», δήλωσε ο Ilan Solot, συνεπικεφαλής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη Marex Solutions. «Φαίνεται ότι η SEC πιστεύει ότι οι ενέργειές της είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον των καταναλωτών», είπε.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στους δεσμούς μεταξύ του κόσμου της κρυπτογράφησης και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Federal Reserve απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτηση από την Custodia Bank, ένα ίδρυμα που εστιάζει στην κρυπτογράφηση, για ένταξη στο σύστημα πληρωμών της, επειδή οι προγραμματισμένες δραστηριότητές της «είναι πολύ πιθανό να είναι ασυνεπείς με ασφαλείς και υγιείς τραπεζικές πρακτικές». Η Silvergate, μια άλλη τράπεζα που εστιάζει στην κρυπτογράφηση, αντιμετωπίζει έλεγχο από τους νομοθέτες των ΗΠΑ για τον ρόλο της στην παροχή υπηρεσιών στην FTX. 

Αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao είπε ότι είναι πιθανό οι τράπεζες να είχαν ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές «είτε να συνεργαστούν με επιχειρήσεις κρυπτογράφησης ή να είναι πολύ προσεκτικές σχετικά με αυτές». Ωστόσο, είτε η επιβολή είναι άμεση είτε έμμεση, οι εμπειρογνώμονες του κλάδου λένε ότι μπορούν ήδη να αισθανθούν το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα της πρόσφατης ρυθμιστικής καταστολής. «Αισθάνομαι ότι θα δούμε περισσότερη δράση από την SEC τους επόμενους μήνες και αυτό είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Charles Storry, επικεφαλής ανάπτυξης στην πλατφόρμα Phuture. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΡΕΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: