Το κλαμπ των εταιρειών αξίας ενός δισ. δολαρίων (και πάνω)

Το κλαμπ των εταιρειών αξίας ενός δισ. δολαρίων (και πάνω)

Υπάρχουν εταιρείες που αξίζουν 1 δισ. και άλλες που μπορούν να σηκώσουν 1 δισ. δολάρια.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τις unicorns, για τις ιδιωτικές startups δηλαδή η αξία των οποίων αποτιμάται απ’ τους επενδυτές τους στο 1 δισ. δολάρια ή και παραπάνω.

Αλλά υπάρχει επίσης μια μικρότερη, πιο “αποκλειστική” ομάδα εταιρειών αξίας δισεκατομμυρίων ανάμεσα στις unicorns. Οι εταιρείες που έχουν πράγματι σηκώσει 1 δισ. δολάρια ή περισσότερο σε χρηματοδοτήσεις κεφαλαίων. Αυτές δηλαδή που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κατηγορία ακόμα κι αν οι αποτιμήσεις προ χρηματοδότησης τους ήταν μηδέν δολάρια.

Το πιο πρόσφατο μέλος της «ομάδας» αυτής είναι η SoFi , η οποία ανακοίνωσε χθες πως συγκέντρωσε 1 δισ. δολάρια σε νέο γύρο χρηματοδότησης υπό την ηγεσία της SoftBank.

Η εταιρεία έχει πλέον συγκεντρώσει το ποσό των 1.42 δισ. δολαρίων από χρηματοδοτήσεις, μη συμπεριλαμβανομένων των 400 εκατ. δολαρίων στη χρηματοδότηση του χρέους. Για τα πρακτικά να πούμε πως αυτό το ποσό είναι περίπου 57 φορές το ποσό της χρηματοδότησης της Google πριν μπει στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Mattermark , η SoFi είναι η 26η startup που καταφέρνει να σηκώσει 1 δις δολάρια ή περισσότερα σε venture capital ( συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών συμμετοχών) , εκ των οποίων 21 παραμένουν ιδιωτικής εταιρίες.

Η εταιρεία παρέχει αναχρηματοδότηση φοιτητικών δανείων, στεγαστικών δανείων, προσωπικών δανείων και άλλα, και αναμένεται να μας απασχολήσει πολύς το μέλλον.