Το κορωνοπάρτι “γονατίζει” τον Μπόρις Τζόνσον – Πληθαίνουν οι φωνές που τον πιέζουν σε παραίτηση

Το κορωνοπάρτι “γονατίζει” τον Μπόρις Τζόνσον – Πληθαίνουν οι φωνές που τον πιέζουν σε παραίτηση
epa08301818 British Prime Minister Boris Johnson gives a press conference about the ongoing situation with the COVID-19 coronavirus outbreak inside 10 Downing Street in London, Britain, 17 March 2020. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms, such as fever and cough. For some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness, including pneumonia. EPA/MATT DUNHAM / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν μέσω εκκλήσεων από την κυβερνητική πλειοψηφία για να παραιτηθεί, ο Μπόρις Τζόνσον αγωνίζεται να κρατηθεί στη πρωθυπουργία μετά το χλιαρό mea culpa ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων για την συμμετοχή του σε μία ακόμη γιορτή στην Ντάουνινγκ Στριτ μεσούντος του αυστηρού lockdown τον Μάιο 2020.

Ήδη βεβαρυμένος από σειρά σκανδάλων, ο 57χρονος ηγέτης των Τόρις ζήτησε συγγνώμη στη Βουλή για την συμμετοχή του σε γιορτή στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου δηλώνοντας ότι επρόκειτο για «σύσκεψη εργασίας» των εργαζομένων στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αν και ακολούθησε η προερχόμενη από τον άσπονδο εχθρό του Ντόμινικ Κάμινγκς διευκρίνιση ότι στην γιορτή συμμετείχαν τουλάχιστον δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν εργάζονται στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Αλλωστε, η πρόσκληση του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του με την προτροπή «φέρτε τα ποτά σας» στάλθηκε σε μία στιγμή εξαιρετικά τραυματική για τους Βρετανούς, όταν, κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας, μόνο δύο άτομα μπορούσαν να συναντηθούν σε εξωτερικό χώρο, ενώ χιλιάδες Βρετανοί δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους πριν πεθάνουν.

Αμέσως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Εργατικό Κόμμα, τον χαρακτήρισαν ψεύτη και ζήτησαν την παραίτησή του, ενώ τα μέλη της κυβέρνησής του, πλην του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, έσπευσαν να εκφράσουν την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του με αναρτήσεις στο Twitter και δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Η υποστήριξη αυτή δεν μεταφέρεται όμως και στα πίσω έδρανα της Βουλής, όπου η δυσαρέσκεια έχει καταλάβει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που είχαν επενδύσει στην ικανότητά του να προσελκύσει τα λαϊκά στρώματα της βόρειας Αγγλίας, πιστά κάποτε στο Εργατικό Κόμμα, μέσω της υπόσχεσής του να υλοποιήσει το Brexit.

«Ζόμπι»

Η χλιαρή υποστήριξη που εξέφρασε το Ρίσι Σουνάκ, που θεωρείται εν δυνάμει υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρι, σχολιάζεται ευρέως σήμερα.

Μακριά από το Γουέστμινστερ, σε επίσκεψη στο Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας, την ώρα που ο πρωθυπουργός αντιμετώπιζε την οργή των βουλευτών, 0 Ρίσι Σουνάκ χρειάσθηκε οκτώ ώρες για να εκφράσει την χλιαρή του υποστήριξη προς το πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον με ένα tweet η έμφαση του οποίου αφορά την δική του προσήλωση στην βελτίωση του τομέα της απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο πρωθυπουργός έκανε καλά που ζήτησε συγγνώμη και υποστηρίζω την προτροπή του για υπομονή, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της εσωτερικής έρευνας που διενεργεί η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι», έγραψε ο Ρίσι Σουνάκ.

Στους βρετανικούς πολιτικούς κύκλους, ορισμένοι παραβάλλουν την δήλωση αυτή χλιαρής υποστήριξης με την απόφαση του Τζον Μέιτζορ να μην συμπαραταχθεί με την Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία διαδέχθηκε, στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις, όταν εκείνη βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο το 1990.

Τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας, που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν η αστυνομία αναλάβει τελικά ολόκληρο τον φάκελο, θεωρούνται πλέον καθοριστικά για την τύχη του Μπόρις Τζόνσον.

Πέρα από τις διαθέσεις που εκδηλώνονται στα πίσω έδρανα της συντηρητικής πλειοψηφίας, την ενότητα του κόμματος απειλεί και η δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται στις τάξεις των Τόρις στην Σκωτία.

Οπως ο Ρότζερ Γκέιλ, για τον οποίο ο Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον «ζόμπι», ορισμένοι βουλευτές τάσσονται ανοικτά υπέρ της έναρξης διαδικασίας στο Συντηρητικό Κόμμα πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού που θα τον σπρώξει προς την έξοδο.

«Η θέση του πρωθυπουργού είναι «μη βιώσιμη» και πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε τα συμπεράσματα μίας δημόσιας λειτουργού να καθορίσουν το μέλλον του πρωθυπουργού», δήλωσε ο βουλευτής Ουίλιαμ Ραγκ, αντιπρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής 1922, υπεύθυνης για την κοινοβουλευτική παρουσία των Τόρις. «Είναι ευθύνη του Συντηρητικού Κόμματος, αν όχι του ίδιου του πρωθυπουργού, να λάβει αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε στο BBC.

Η «γιορτή του κήπου» είναι το τελευταίο μίας σειράς από πάρτι που οργανώθηκαν στους κύκλους της βρετανικής εξουσίας, όταν οι αυστηροί κανόνες του lockdown περιόριζαν ασφυκτικά την ζωή των υπολοίπων κοινών Βρετανών και προστίθενται σε σειρά κατηγοριών για οικονομικά σκάνδαλα, κατάχρηση εξουσίας και ευνοιοκρατία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήλθε θριαμβευτικά στην εξουσία τον Ιούλιο 2019. Έκτοτε, η δημοτικότητά του κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις. Η τελευταία δημοσκόπηση YouGov για τους Times, που πραγματοποιήθηκε πριν από το χθεσινό mea culpa, δίνει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στο Εργατικό Κόμμα, που εξασφαλίζει το 38% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 28% για τον Συντηρητικό Κόμμα, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον κρύφτηκε από τις κάμερες και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων: επικαλούμενος επαφή «με κρούσμα στην οικογένειά του», ακύρωσε επίσκεψη σε εμβολιαστικό κέντρο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ