Το Λουξεμβούργο είναι στα …πάνω του χάρη στο Brexit

Το Λουξεμβούργο είναι στα …πάνω του χάρη στο Brexit
Photo:
Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται άριστα τη συγκυρία.

της Josie Cox

Αν δεν έχετε βρει χρόνο να επισκεφθείτε το Λουξεμβούργο από την τελευταία φορά που το κάνατε, καλό θα ήταν να σπεύσετε – γιατί σε 15 χρόνια μάλλον θα έχει γίνει αγνώριστο!

Για δεκαετίες, η πρωτεύουσα της χώρας – η Πόλη του Λουξεμβούργου – ήταν μια ήσυχη μεσαιωνική πόλη της οποίας οι δρόμοι στέγαζαν έναν εξαιρετικά μυστικοπαθή τραπεζικό κλάδο.

Πλέον, όμως, η εικόνα στους δρόμους παραπέμπει στο βουητό και την κίνηση μιας μεγαλούπολης – σημάδι ότι η άνοδος του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

«Η γενιά του πατέρα μου έχει μια πικρία για όλο αυτό» λέει η Nathalie Weiss, διευθύντρια μάρκετινγκ στη Vodafone, η οποία μεγάλωσε στη χώρα. Ο μπαμπάς της εκνευρίζεται με την κίνηση στους δρόμους, αλλά η ίδια χαίρεται με την αναγέννηση του Λουξεμβούργου. Και σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύει ότι αυτή η τάση θα υποχωρήσει σύντομα.

«Εξελίξεις όπως το Brexit σημαίνουν ότι όλο αυτό δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί στο άμεσο μέλλον», επισημαίνει.

Καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ, οι εταιρείες σπεύδουν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχεια των δραστηριοτήτων τους. Πολλές επιλέγουν το Λουξεμβούργο ως έδρα για τον ευρωπαϊκό χώρο, και αυτή η τάση αναδεικνύει τη χώρα ως μία από τις βασικές επιλογές μετεγκατάστασης μιας εταιρείας, μαζί με κράτη όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Λουξεμβούργο προσφέρει στις εταιρείες ένα εξαιρετικά προσοδοφόρο οικοσύστημα. Αλλά και οι εταιρείες προσφέρουν κάτι στο Λουξεμβούργο – την ευκαιρία να αναδειχθεί σε κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο, μερικά χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου “LuxLeaks” και τις αποκαλύψεις για το φορολογικό του σύστημα και τα αμέτρητα «παραθυράκια» που προσφέρει σε παγκόσμιους εταιρικούς κολοσσούς.

Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, όπως είναι η επίσημη ονομασία της χώρας, είναι μια μικρή συνταγματική μοναρχία που περιστοιχίζεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Ο πληθυσμός του Λουξεμβούργου δεν ξεπερνά τις 600.000, ενώ αυτά για τα οποία ξεχωρίζει είναι τα εντυπωσιακά μεσαιωνικά κάστρα του και ένας ανεπτυγμένος αλλά και αρκετά …σκοτεινός τραπεζικός κλάδος. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η οικονομία της χώρας βασιζόταν στην παραγωγή χάλυβα, αλλά από τη δεκαετία του 1980 και μετά οι κυβερνήσεις φρόντισαν να εκμεταλλευτούν τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών κανόνων, μετατρέποντας το Λουξεμβούργο σε τραπεζικό κόμβο με παγκόσμια επιρροή.

Στον απόηχο του Brexit, πολλές τράπεζες έχουν ήδη επιλέξει κέντρα όπως το Δουβλίνο, η Φραγκφούρτη, το Παρίσι και ο Άμστερνταμ για να συνεχίσουν να έχουν παρουσία στην Ευρ. Ένωση μετά το Brexit. Και το Λουξεμβούργο είναι στο …ραντάρ πολλών απ’ αυτές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της δεξαμενής σκέψης New Financial, 275 εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν ήδη μεταφέρει – ή σκοπεύουν να μεταφέρουν – μέρος ή το σύνολο των δραστηριοτήτων και των στοιχείων ενεργητικού τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, ενόψει του Brexit. Στην κορυφή των επιλογών για μετεγκατάσταση βρίσκεται το Δουβλίνο, με 100 τέτοιες περιπτώσεις εταιρειών, ενώ το Λουξεμβούργο είναι δεύτερο με 60.