Το μεγάλο reset στις προσδοκίες της Gen Z ως προς την καριέρα τους

Το μεγάλο reset στις προσδοκίες της Gen Z ως προς την καριέρα τους
Photo: pixabay.com
Αν και ο μισθός ήταν παραδοσιακά ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις αποφάσεις αναφορικά με μια θέση εργασίας, η Gen Z τον εκτιμά λιγότερο   

Η Gen Z μπαίνει στο εργατικό δυναμικό για πρώτη φορά και κομίζει μια μοναδική οπτική για την καριέρα και τον τρόπο με τον οποίο ορίζουν την επιτυχία. Υπάρχει ένα reset στο τι θέλουν να επιτύχουν μέσα από τη δουλειά και τι αναζητούν στην καριέρα τους. Αν και ο μισθός ήταν παραδοσιακά ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις αποφάσεις αναφορικά με μια θέση εργασίας, η Gen Z τον εκτιμά λιγότερο από κάθε άλλη γενιά και δίνει προτεραιότητα σε έναν οργανισμό που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες τους, όπου μπορούν να βρουν μια κοινότητα και υποστήριξη στην πρώιμη σταδιοδρομία τους. Θέλουν να εργαστούν σε μια εταιρεία όπου τα ανώτερα στελέχη είναι πρόθυμα να εμφανιστούν και να αναπτύξουν τα νεότερα μέλη της ομάδας. Θέλουν να έχουν διαφορετικές επιλογές για τις επαγγελματικές τους διαδρομές και θέλουν να ξέρουν ότι τους βλέπουν ως άτομα και όχι ως γρανάζι στη μηχανή.

Καθιερώνοντας μια κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα στη διδασκαλία, την κατάρτιση και την καλλιέργεια νέων ταλέντων και δίνοντας έμφαση στην καλοσυνάτη ηγεσία και τη συνεργασία, το αποτέλεσμα είναι αυξημένη παραγωγικότητα, πιο αποτελεσματικές ομάδες και μεγαλύτερη διατήρηση ταλέντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημιουργώντας μια κουλτούρα καλής ηγεσίας

Το να είσαι καλός ηγέτης απαιτεί αυθεντικότητα, ενεργητική ακρόαση και δέσμευση για την ατομική και συλλογική ανάπτυξη της ομάδας σου. Ένας καλός ηγέτης προσεγγίζει την ηγεσία με στόχο να κάνει καλύτερα τα άτομα στην ομάδα. Δίνει σκληρή ανατροφοδότηση, αλλά καταλαβαίνει πώς να περάσει τα σωστά μηνύματα για να αναπτυχθούν τα άτομα επαγγελματικά και να χρησιμοποιούν τις δύσκολες στιγμές ως ευκαιρίες διδασκαλίας. Επίσης,  ο καλός ηγέτης είναι πρόθυμος να αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται για να επενδύσει στα νεαρά μέλη της ομάδας του.

Επιδεικνύοντας καλή (και καλοσυνάτη) ηγεσία, οι οργανισμοί οικοδομούν μια αίσθηση δέσμευσης και πίστης μεταξύ των νέων εργαζομένων. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι οι αυθεντικοί ηγέτες αύξησαν την απόδοση των εργαζομένων επειδή ενίσχυαν τη σύνδεσή τους με τον οργανισμό τους. Όταν οι εργαζόμενοι σχετίζονται με τους στόχους του οργανισμού, αισθάνονται ότι εργάζονται για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους, κάτι που επιταχύνει την απόδοση και τη δημιουργικότητα.  

Επενδύστε στην Gen Z

Οι νέοι πρέπει να διδάσκονται και να καθοδηγούνται ώστε να είναι καλοσυνάτοι ηγέτες. Η καλλιέργεια ηγετών ξεκινά δίνοντας στους νέους επαγγελματίες προκλήσεις ηγεσίας από νωρίς. Η μάθηση προέρχεται από το να παρακολουθείς ανθρώπους που έχουν έρθει πριν από εσένα και μετά πολύ γρήγορα να σου δίνονται αυτές οι ευκαιρίες σε σένα. Ένας καλός ηγέτης θα φροντίσει ώστε ο νέος στην ομάδα του να είναι στις συναντήσεις σε κάθε βήμα της διαδρομής. Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Behavioral Sciences διαπίστωσε ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ενδυναμωμένοι στη δουλειά τους. Δώστε τη δυνατότητα στα μέλη της ομάδας Gen Z να αισθάνονται άνετα να κάνουν ερωτήσεις. Επενδύστε σε νέους ηγέτες νωρίς και δώστε τους πολλές ευκαιρίες να ηγηθούν, παρέχοντας παράλληλα την υποστήριξη που χρειάζονται για να πετύχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφιερώστε χρόνο στην εκπαίδευση των ανθρώπων που θα καθοδηγήσουν τη σταδιοδρομία των νέων. Η επένδυση σε στελέχη μεσαίου έως ανώτερου επιπέδου για να είναι καλοσυνάτοι ηγέτες είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατολόγηση και τη διατήρηση ταλέντων από τη Gen Z. Χρειάζεται ένας μάνατζερ μεσαίου επιπέδου που να είναι ταπεινός και σίγουρος για τη δική του θέση για να βάλει το νέο άτομο στο επίκεντρο και να ηγηθεί της ευκαιρίας. Οι μάνατζερ δεν πρέπει να κρίνονται από αυτό που κάνουν, αλλά από αυτό που κάνει η ομάδα τους. Βεβαιωθείτε ότι κάθε άτομο στην ομάδα είναι σε θέση να συνεισφέρει τις ιδέες του για να δημιουργήσει μια κουλτούρα συνεργασίας και δημιουργικότητας. Το coaching είναι επένδυση, όχι ποινή.

Οι πιο επιτυχημένοι οργανισμοί εκτιμούν την πρόσληψη ταλαντούχων νέων, αλλά επενδύουν και στην καθοδήγηση και την κατάρτιση. Παρέχουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ενισχύουν τις αξίες που αντανακλούν την κουλτούρα του οργανισμού, και προωθούν την επαγγελματική ανάπτυξη μέσω της καλοσύνης και της σύνδεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune