Το μεγάλο ζήτημα της κρουαζιέρας και του κορωνοϊού

Το μεγάλο ζήτημα της κρουαζιέρας και του κορωνοϊού
23 May 2021, Schleswig-Holstein, Kiel: The TUI cruise ship "Mein Schiff 1" sails along the Laboe harbour as it departs. The crisis-ridden cruise industry starts the season in Germany after several months of corona break. Photo: Daniel Bockwoldt/dpa (Photo by Daniel Bockwoldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

της Nicole Goodkind

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν ένα μήνυμα για τους πιθανούς ταξιδιώτες σε κρουαζιέρα: Μην το κάνετε.

Ο οργανισμός εξέδωσε μια προειδοποίηση για τον COVID-19 την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας την κρουαζιέρα ως ταξιδιωτική δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους. «Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε στενούς χώρους στα πλοία και η πιθανότητα να κολλήσετε το COVID-19 στα κρουαζιερόπλοια είναι πολύ υψηλή, ακόμη και αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και έχετε λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου COVID-19», αναφέρεται σε οδηγία του οργανισμού.

Καθώς η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει την ταχεία εξάπλωσή της στις ΗΠΑ, ο οργανισμός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επί του παρόντος διερευνά τα κρούσματα COVID σε περισσότερα από 90 πλοία. Η Norwegian Cruise Line και η Royal Caribbean ανέφεραν θετικά κρούσματα COVID-19 σε πλοία αυτό το μήνα και ως εκ τούτου έχουν ενισχύσει τις πολιτικές τους για τις μάσκες επί του πλοίου. Η Carnival Cruise Line επανέφερε επίσης την πολιτική για τη χρήση μάσκας αυτόν το μήνα.

Αλλά οι προειδοποιήσεις και τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης δεν εμποδίζουν τους επισκέπτες κρουαζιέρας να επιβιβάζονται στα πλοία και να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

«Το CDC λέει επίσης ότι πρέπει να φοράμε μάσκα όπου κι αν πάμε», δήλωσε η Francena Lewis, η οποία βρισκόταν στο κρουαζιερόπλοιο Vista της Carnival, στον ειδησεογραφικό σταθμό KHOU-11 του Χιούστον. «Αλλά βλέπετε κανέναν να το κάνει αυτό;».

Η Norwegian Cruise Line δήλωσε ότι πιστεύει πως οι επισκέπτες της προστατεύονται καλύτερα από τη μόλυνση από το COVID-19 από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη γενική εγκατάσταση. Η Norwegian και η Carnival δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τα κανονικά τους δρομολόγια και προγράμματα παρά την προειδοποίηση του CDC.

Το κρουαζιερόπλοιο Wonder της Disney και το Vista της Carnival πρόκειται να αποπλεύσουν από το Γκάλβεστον αυτό τον μήνα με χιλιάδες επιβάτες. «Πιστεύω ότι η Carnival δεν θα μας άφηνε να μπούμε σε αυτή την κρουαζιέρα αν ήταν τόσο κακό και τόσο τοξικό. Αυτή είναι η γνώμη μου», δήλωσε η Lewis.

Οι κρουαζιέρες αναχώρησαν από τη Νέα Ορλεάνη και τη Φλόριντα μετά την έκδοση των προειδοποιήσεων του CDC. «Και πάλι θα πήγαινα στην κρουαζιέρα έτσι κι αλλιώς, δήλωσε ο Chad Stout, ο οποίος αποβιβάστηκε από το Carnival Glory στη Νέα Ορλεάνη την περασμένη εβδομάδα, στο τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι Fox 8. «Είχα COVID. Έκανα το εμβόλιο».

Η Norwegian, η Royal Caribbean και η Carnival έχασαν χρήματα το 2020 και αναμένεται να το κάνουν και πάλι το 2021. Οι τιμές των μετοχών τους έπεσαν μετά τη δημοσίευση των κατευθυντήριων οδηγιών τους για την κρουαζιέρα από το CDC την περασμένη εβδομάδα.

Η Cruise Lines International Association, μια ομάδα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κλάδου, εξέφρασε σύγχυση για την ανακοίνωση.

«Η απόφαση του CDC να αυξήσει το επίπεδο επικινδυνότητας για την κρουαζιέρα είναι ιδιαίτερα αινιγματική, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται στα κρουαζιερόπλοια αποτελούν σταθερά μια πολύ μικρή μειοψηφία του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στα πλοία», ανέφερε.

Πηγή: Fortune.com