Το μέλλον της εργασίας: Προς μια νέα κατηγορία θέσεων εργασίας

Το μέλλον της εργασίας: Προς μια νέα κατηγορία θέσεων εργασίας
Photo: pixabay.com
Οι συνεχείς, μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες είναι αυτές που καταργούν την αγγαρεία, δημιουργώντας με τη σειρά τους μια νέα κατηγορία θέσεων εργασίας – και όχι μειώνοντας συνολικά τις θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους.

Η εξ αποστάσεως εργασία, η πρόσληψη βάσει δεξιοτήτων και η τεχνητή νοημοσύνη είναι τρεις τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της εργασίας και που γίνονται αντιληπτές στις μέρες μας ως απειλές για τις δουλειές μας.

Η ουσία καθεμιάς από αυτές τις απειλές είναι ότι, ενώ υποτίθεται ότι μειώνουν τις ευκαιρίες για απασχόληση ή απλώς διευκολύνουν κάποιον άλλον να πάρει τη δουλειά των ονείρων σας, αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν είναι να επαναπροσδιορίζουν το τι συνεπάγεται μια θέση εργασίας – και ποιος είναι ικανός να την κατέχει. Εν τέλει, η απασχόληση είναι μια αλληλεπίδραση ανθρώπου με άνθρωπο, και αυτές οι απειλές δεν καθιστούν τις κοινωνικές δεξιότητες ή τους διαπροσωπικούς δεσμούς λιγότερο πολύτιμους.

«Πρέπει να προσεγγίσετε αυτές τις τάσεις μέσα από το πρίσμα της ανθρώπινης εμπειρίας, της ανθρώπινης επιθυμίας και των ανθρώπινων προκαταλήψεων», επισημαίνει ο Joseph Fuller που διδάσκει μάνατζμεντ στο Harvard Business School. «Οι καλύτερες εταιρείες στο μέλλον θα χρησιμοποιούν το άτομο ως μονάδα ανάλυσης – και όχι την περιγραφή της θέσης εργασίας ή τον μισθό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή. Η ανεργία φέτος στις ΗΠΑ έχει παραμείνει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι περισσότερες από όσους αναζητούν εργασία. «Το συμπέρασμα είναι ότι η αγορά εργασίας για τις θέσεις εργασίας λευκού κολάρου είναι απίστευτα δυναμική», σημείωσε τον Ιούνιο ο Juan Pablo Gonzalez, ανώτερος συνεργάτης πελατών και επικεφαλής του τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών στην Korn Ferry. «Η εργασία επαναπροσδιορίζεται, δεν εξαλείφεται. Δεν είναι ότι οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται – οι θέσεις εργασίας αλλάζουν».

Άλλωστε, ο Fuller λέει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα παραμείνουν σε θέσεις εργασίας που δεν τους ικανοποιούν απλά και μόνο επειδή πιστεύουν ότι οι επιλογές τους είναι περιορισμένες. Οι άνθρωποι θα είναι επιλεκτικοί όπου μπορούν, εξηγεί, και θα συνεχίσουν να αναζητούν τις θέσεις εργασίας που δεν επιβαρύνουν τη ζωή τους.

Οι συνεχείς, μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες είναι αυτές που καταργούν την αγγαρεία, δημιουργώντας με τη σειρά τους μια νέα κατηγορία θέσεων εργασίας – και όχι μειώνοντας συνολικά τις θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους. Οι τρεις πολυσυζητημένες «απειλές» (εξ αποστάσεως εργασία, πρόσληψη βάσει δεξιοτήτων και τεχνητή νοημοσύνη) προσφέρουν μια ματιά σε ένα μέλλον που θα περιλαμβάνει αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Αν μια συνηθισμένη περιγραφή εργασίας σε δέκα ή είκοσι χρόνια από τώρα θα μοιάζει δραστικά διαφορετική -όπως συνηθίζεται να συμβαίνει στη σημερινή εποχή της ραγδαίας προόδου- τουλάχιστον θα έχουμε μια αίσθηση του γιατί θα έχει συμβεί αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com