Συνεχίζεται η «μάχη» στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Το μεσημέρι της Παρασκευής η ψηφοφορία

Συνεχίζεται η «μάχη» στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Το μεσημέρι της Παρασκευής η ψηφοφορία
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη μιλά στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα: Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερώv, Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Ολομέλεια καθώς συνεχίζεται η διαδικασία - Στο βήμα οι πολιτικοί αρχηγοί - Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση.

Για το μεσημέρι της Παρασκευής στις 14:30 μετατίθεται η κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχισθεί και αύριο, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, με απόφαση της σύσκεψης του προεδρείου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, Νίκου Βούτση. Η αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 14:30, δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μέχρι σήμερα το απόγευμα είχαν μιλήσει μόνο περίπου οι μισοί από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές και αν η ψηφοφορία διεξαγόταν απόψε θα έπρεπε να κοπούν τουλάχιστον οι μισοί συνυπολογιζομένων των παρεμβάσεων υπουργών και πολιτικών αρχηγών. Με δεδομένη τη δέσμευση για άνεση χρόνου στη διαδικασία και την τοποθέτηση όσων βουλευτών το επιθυμούσαν, δεν θα είχε κανένα νόημα -και για τον κόσμο που παρακολουθεί- και δεν θα ήταν σωστό να συνεχισθεί η συνεδρίαση όλη τη νύχτα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία το πρωί, αφού δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση ή δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι οι ομιλητές, μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα φθάσουν αύριο το μεσημέρι κοντά στους 230, περισσότεροι από όσους τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση έχει «κλειδώσει» την κύρωση της Συμφωνίας, μετρώντας τουλάχιστον 152 βουλευτές. Αριθμός που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φτάσει και τους 154. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, ο πρόθυμος να παραιτηθεί αλλά μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, οι προερχόμενοι από το Ποτάμι  Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Για τους 152 προστίθενται εκτός απροόπτου ο Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς. Το 153 μπορεί να έρθει αν η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας Κατερίνα Παπακώστα, που δήλωσε στη Βουλή ότι θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της «ΝΕΟ» προκειμένου να αποφασίσει την τελική στάση της βουλευτού, τελικά ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Για να φθάσουμε στους 154 βουλευτές, θα πρέπει και o προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης -που διαγράφηκε όταν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- να υπερψηφίσει και αυτός την συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και στο παρελθόν συνεργάτες του φέρεται να δήλωναν ότι δεν θα την ψηφίσει.

Διαβάστε ακόμη: 

Τσίπρας: Σήμερα αναμετριόμαστε με την ιστορική ευθύνη – Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί

Κοτζιάς: Έχουμε επιτύχει μια ιστορική Συμφωνία

Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική

Παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό: Δεν αξιοποιήθηκε το πλεονέκτημα της Ελλάδας στο Βουκουρέστι