Το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα

Το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσέρχεται για την ομιλία του στην εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική Οικονομία Ανθεκτικότητα Πρόοδος Προοπτική», στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, στην Αθήνα, Τρίτη 04 Απριλίου, 2023. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης είναι: ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς τα έσοδα από τη φορολογία "ισοφάρισαν" τις παρεμβάσεις για ενέργεια, πανδημία και ακρίβεια.

Μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2022 ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική», ενώ αρχικά η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το ελληνικό Δημόσιο απέφυγε το έλλειμμα ενώ παράλληλα προχώρησε σε συνολικά μέτρα ύψους 57 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας και του πληθωρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών πρωτογενές έλλειμμα 1,091 δισ. για το 11μηνο του 2022, μειωμένο κατά το μισό σε σχέση με τον στόχο, με υπέρβαση εσόδων κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και μειωμένες δαπάνες κατά 823 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές του 2023, ειδικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 4,215 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 820 εκατ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η περίοδος αυτή είναι σημαντική για τη συνολική επίδοση του 2022, καθώς περιέχει σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις όπως αυτή της καταβολής των τελών κυκλοφορίας που είχε πάρει παράταση ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην ίδια περίοδο τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13,750 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,066 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τους στόχους που είχε θέσει ο προϋπολογισμός του 2023.

Το μεγαλύτερο βάρος των εσόδων προέκυψε από τους φόρους, οι οποίοι έφτασαν τα 9,990 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 1,245 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ιδιαίτερα από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος, τα έσοδα έφτασαν τα 330 εκατ. και 367 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα», θέτοντας ως μια από τις βασικές προϋποθέσεις επίτευξης αυτού του στόχου την ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Την ίδια εκτίμηση έκανε ο πρωθυπουργός και κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του EurogroupΠασκάλ Ντόναχιου, σημειώνοντας ότι αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στο τρέχον έτος.

Δήλωσε, δε, ότι για το 2023 η οικονομία αναμένεται να επιδείξει πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αποτελεί για τον ίδιο δέσμευση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: